Voedingswaardetabel van asperges per 100 gram:
Per 100 g | Wit | ADH* | Groen | ADH* |
kcal | 19 | 0,96% | 28 | 1,41% |
Kj | 82 | 0,96% | 119 | 1,41% |
Water (g) | 94 | 4,70% | 92 | 4,60% |
Eiwit (g) | 1 | 1,79% | 3 | 5,36% |
Koolhydraten (g) | 3 | 1,15% | 2,8 | 1,08% |
Suiker (g) | 1 | 2,8 | ||
Vet (g) | 0 | 0,00% | 0,1 | 0,14% |
Verzadigd (g) | ||||
E.O.V. (g) | ||||
M.O.V. (g) | 4,4 | |||
Omega 6 (g) | ||||
Omega 3 (g) | ||||
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 1,7 | 4,86% | 2,1 | 6,00% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0,007 | 0,78% |
B1 (mg) | 0,1 | 9,09% | 0,27 | 24,55% |
B2 (mg) | 0,007 | 0,47% | 0,25 | 16,67% |
B3 (mg) | 0,6 | 3,75% | 0,9 | 5,63% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,03 | 2,00% | 0,09 | 6,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 175 | 58,33% | 175 | 58,33% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 30 | 40,00% | 24 | 32,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 1,2 | 12,00% | 1,2 | 12,00% |
Vitamine K (ug) | 41,6 | 34,67% | 0,00% | |
Natrium (mg) | 1 | 0,10% | 2 | 0,20% |
Kalium (mg) | 200 | 5,71% | 278 | 7,94% |
Calcium (mg) | 20 | 2,00% | 24 | 2,40% |
Fosfor (mg) | 60 | 7,50% | 65 | 8,13% |
IJzer (mg) | 1 | 12,50% | 1 | 12,50% |
Jodium (ug) | 0,2 | 0,13% | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 20 | 6,67% | 0,00% | |
Koper (mg) | 0,08 | 8,89% | 0,00% | |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% | 0,00% | |
Zink (mg) | 0,5 | 3,33% | 0,8 | 5,33% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over asperges
We kennen twee soorten asperges: de witte en de groene asperge. Hoewel het in feite om dezelfde soort gaat, zien ze er verschillend uit en ze worden ook anders klaargemaakt. Groene asperges zijn wat sterker van smaak en hebben een langere groeitijd achter de rug. Beide soorten zijn een geliefde groente in het voorjaar. Volgens veel mensen zelfs een echte delicatesse! Niet voor niets wordt de witte soort ook wel ‘het witte goud’ genoemd.
Herkomst en groeiwijze
Asperges zijn de witte of groene scheuten die aan de wortel van de aspergeplant groeien. De aspergeplant zelf heeft houtige stengels met daaraan veel fragiele naaldvormige takjes. Witte asperges blijven het hele groeiproces onder de grond. Ze worden zelfs onder de grond geoogst of ‘gestoken’. Op die manier behouden ze hun witte kleur.
Groene asperges groeien boven de grond, waardoor zij wél kleur ontwikkelen. In Nederland worden asperges voornamelijk geteeld in Noord-Limburg en Noord-Brabant. Aspergevelden zijn te herkennen aan de langgerekte, met folie overdekte, verhoogde kweekbedden. De folie verwarmt de grond, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengt. Maar ook voorkomt de folie dat de koppen gaan verkleuren, wat bij de witte soort niet de bedoeling is.
Verkrijgbaar
Witte en groene asperges komen van april t/m juni uit Nederland en zijn dus maar een kort ‘in het seizoen’. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. In andere maanden komen asperges uit Zuid-Amerika. De teelt van asperges buiten het seizoen belast het milieu aanzienlijk. Als je ze koopt, kijk dan of ze er sappig uitzien en de witte soort mag geen bruine vlekjes hebben. Het krakende en piepende geluid van twee asperges die over elkaar gewreven worden, is een teken van versheid.
Bewaren
Koop ongeveer 1,5 keer het gewicht aan asperges van wat je nodig denkt te hebben. Dit geldt overigens alleen voor witte asperges. De groene hoeft niet geschild te worden, waardoor hij nauwelijks gewicht verliest. Snijd van beide soorten wel het onderste deel af. Wikkel asperges in een vochtige doek en bewaar ze maximaal 7 dagen in de koelkast.
Toepassing
Vooral de witte asperges zijn ons vertrouwd van het klassieke gerecht met ham, ei, hollandaise saus en peterselie. Maar asperges zijn ook erg lekker in een salade met tuinkruiden en sinaasappel of gewokt met noten. Ook aspergesoep is het proberen waard. De groene soort doet het goed als voorgerecht in combinatie met Italiaanse smaken, gewokt of gegrild uit de oven.
Wist je dat:
- Je de schillen van asperges goed kunt gebruiken voor het trekken van een lekkere bouillon? En dat je het kookvocht van asperges weer kunt gebruiken om andere groenten in te koken, die zo een vollere smaak krijgen?
- Telers alleen mannelijke aspergeplanten gebruiken vanwege de hogere opbrengst?
- Het elk jaar weer afwachten is of het een goed aspergeseizoen wordt? Asperges zijn gevoelig voor weersomstandigheden (vorst), plagen en ziekten.
- Er naast witte en groene, ook paarse asperges zijn?
- De asperge voor de verkoop aan nogal wat schoonheidseisen moet voldoen? Zo moet de scheut recht zijn, een bepaalde dikte en geen verkleuring hebben en de kop moet dicht zijn.
- In Noord-Europa de witte asperge het meest populair is en in Zuid-Europa de groene?
Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van asperges
Volgens onderzoek is het mineralenprofiel van de groene asperge iets gunstiger dan van de witte variant (1). Met name het aminozuur asparagine is rijkelijk aanwezig in asperges. Door een tekort aan asparagine kan het brein achteruit gaan (2).
In een studie kwam naar voren dat asperges kunnen werken tegen een kater (3). Asperges bevatten de zwavelhoudende stof asparagusinezuur. Niet iedereen bezit de enzymen om die af te breken, waardoor sommige mensen stinkende urine krijgen.
Daarnaast bevatten asperges glutathion. Glutathion is een zeer krachtige lichaamseigen antioxidant, die het lichaam kan beschermen tegen DNA-schade, waardoor je ziekte op afstand kan houden (4).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
(1) Lopez MA, Cosano GZ, Rojas RM, Garcia-Gimeno RM. Mineral content modifications during ripening of asparagus (Asparagus officinalis, L.). Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 1996; 49(1):13-26.
(2) Ruzzo EK, Capo-Chichi JM, Ben-Zeev B. Deficiency of asparagine synthetase causes congenital microcephaly and a progressive form of encephalopathy. Neuron. 2013; 80(2):429-41.
(3) Kim BY, Cui ZG, Lee SR. Effects of Asparagus officinalis extracts on liver cell toxicity and ethanol metabolism. Journal of food science. 2009; 74(7):H204-8.
(4) Wu G, Fang YZ, Yang S, Lupton JR, Turner ND. Glutathione metabolism and its implications for health. The Journal of nutrition. 2004; 134(3):489-92.