Een recent onderzoek wijst uit dat probiotica een positief effect kunnen hebben op halitose, oftewel een slechte adem. In deze meta-analyse van verschillende gerandomiseerde en gecontroleerde studies werd het effect van probiotica op de ernst van een slechte adem bij volwassenen onderzocht. De resultaten laten zien dat het innemen van probiotica de symptomen van een slechte adem kan verminderen.
In het onderzoek is specifiek gekeken naar het effect van probiotica op de hoeveelheid vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s) in de adem. VSC’s, zoals waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide, zijn de boosdoeners als het gaat om een slechte adem. Uit de resultaten blijkt dat probiotica de hoeveelheid van deze stoffen kan verminderen, vooral op de korte termijn. Ook op de langere termijn lijken probiotica een gunstig effect te hebben.
De onderzoekers analyseerden zeven eerdere studies naar het effect van probiotica op halitose. In die studies namen de deelnemers gedurende twee tot twaalf weken probiotica in, in de vorm van kauwgom, tabletten, capsules of oplosbare poeders. Verschillende soorten probiotica werden gebruikt, waaronder Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius en Streptococcus salivarius. Deze werden vergeleken met een placebo.
Hoewel meer onderzoek nodig is, lijken de resultaten veelbelovend. Probiotica vormen mogelijk een natuurlijke manier om de symptomen van een slechte adem te verminderen. De gunstige bacteriën in probiotica kunnen helpen de evenwichtige samenstelling van bacteriën in de mond te herstellen. Studenten en anderen die last hebben van halitose zouden het innemen van probiotica kunnen overwegen als onderdeel van hun mondverzorgingsroutine. Uiteraard blijft het belangrijk om ook aandacht te besteden aan regelmatig tandenpoetsen, het gebruik van mondwater en regelmatige controle door de tandarts (Examine).