Waarom bifidobacteriën gezond voor je zijn

Er leven biljoenen bacteriën in en op je lichaam en die zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. Een van de belangrijkste soorten is de Bifidobacterium. Deze gunstige bifidobacteriën verteren voedingsvezels, helpen bij de preventie van infecties en produceren vitamines en andere belangrijke stofjes. Er is verband gevonden tussen een laag aantal bifidobacteriën en vele ziektes. Een bifidobacteriën-supplement zou dan ook kunnen bijdragen aan de bestrijding van symptomen bij sommige ziektes. Dit artikel legt uit wat dit voor bacteriën zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor je gezondheid.

Hoe darmbacteriën je gezondheid beïnvloeden
Er leven biljoenen bacteriën, schimmels, virussen en andere microben in je lichaam. De meeste daarvan zitten in je darmen, vooral in een klein deel van je dikke darm genaamd blinde darm. Bij elkaar staan deze darmmicroben bekend als je darmmicrobioom. Er kunnen wel 1000 soorten bacteriën in het menselijke darmmicrobioom zitten en elk daarvan voert verschillende functies uit in het lichaam (1). Een paar van deze soorten kunnen ziektes veroorzaken, maar de meeste zijn van enorm belang voor je gezondheid. Het darmmicrobioom speelt een aantal rollen in de gezondheid op het gebied van de vertering van sommige soorten voedsel, het beheer van het immuunsysteem en het produceren van belangrijke stoffen die je lichaam niet uit zichzelf kan aanmaken (23). Een ongezond microbioom blijkt zelfs een rol te spelen bij veel chronische ziektes, zoals obesitas, hartziektes en kanker (456). Een aantal factoren kan invloed hebben op het darmmicrobioom, zoals dieet, antibioticagebruik en vooral stress. Bovendien kan het uitmaken voor het microbioom van een baby op welke manier het kind geboren wordt; via natuurlijke weg of keizersnee (789). Je kunt er dus voor zorgen dat je minder risico loopt op bepaalde ziektes als je een voedingspatroon aanhoudt dat je gunstige darmbacteriën ten goede komt.

Kortom: Alle microben in je darmen bij elkaar staan bekend als je darmmicrobioom. Ze zijn enorm belangrijk voor de gezondheid en de preventie van ziektes.

Wat zijn bifidobacteriën?
Bifidobacteriën hebben een y-vorm en ze leven in je darmen. Ze zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. Onderzoekers hebben bijna 50 stammen van dit gunstige bacteriegeslacht gevonden en men denkt dat deze allemaal verschillende functies en gunstige effecten op de gezondheid hebben (10). Ondanks het grote belang ervan voor het lichaam, bestaat slechts minder dan 10% van de bacteriën in het volwassen darmmicrobioom uit bifidobacteriën (11). Een van de belangrijkste functies van deze bacteriesoort in mensen is het verteren van vezels en andere complexe koolhydraten die je lichaam niet uit zichzelf kan verteren (12). Van vezels is bekend dat ze helpen bij gewichtsvermindering en het risico op diabetes, hartziektes en andere chronische ziektes. Bifidobacteriën kunnen het risico op deze ziektes verlagen doordat ze bij het verteren van vezels belangrijke stoffen produceren, genaamd korte-keten vetzuren (1213). Deze stoffen spelen een aantal belangrijke rollen in de darmgezondheid en helpen wellicht ook bij de eetlustregulering (1415). Bifidobacteriën dragen ook bij aan de productie van andere belangrijke stoffen, zoals B-vitamines en gezonde vetzuren (1617). Ook kunnen ze infecties helpen voorkomen van andere bacteriën zoals de E. coli, deels doordat ze stoffen aanmaken die verhinderen dat gifstoffen in het bloed terechtkomen (18). Omdat deze bacteriën belangrijk zijn voor de gezondheid worden ze vaak ingezet als probiotica in supplementen of bepaalde voedingsmiddelen. Probiotica zijn levende micro-organismen die specifieke gezondheidsvoordelen opleveren als ze worden ingenomen.

Kortom: Bifidobacteriën zijn gezonde bacteriën die in je darmen worden gevonden en vezels kunnen verteren, infecties kunnen voorkomen en belangrijke gezonde stoffen produceren.

Bifidobacteriën bij baby’s
Deze goede bacteriën zijn vooral van belang voor het lichaam aan het begin van het leven. Dit bacteriegeslacht is zelfs een van de eerste soorten die in de darmen van baby’s groeien na de geboorte (19). In de eerste paar weken na de geboorte kunnen ze wel 60% van alle bacteriën uitmaken van het microbioom van de baby (20). Hun belangrijkste rol in die periode is het verteren van de gezonde suikers in borstvoeding die belangrijk zijn voor de groei van het kind (21). In de darmen van baby’s die borstvoeding hebben gehad zitten zelfs veel hogere aantallen van deze bacteriën dan bij kinderen die flesvoeding kregen (22). Kinderen die via de normale vaginale weg ter wereld zijn gekomen hebben ook meer bifidobacteriën in hun darmen dan diegenen die via een keizersnee zijn geboren. Ook een vroeggeboorte kan ervoor zorgen dat het niveau van deze bacteriën laag is bij baby’s (23). Bifidobacteriën kunnen ook bijdragen aan de regulering van het immuunsysteem en ervoor zorgen dat de darmwand bij baby’s intact blijft, zodat infecties minder makkelijk zullen optreden (24).

Kortom: Bifidobacteriën behoren tot de eerste bacteriën die in de darmen van een baby groeien. Zij spelen een belangrijke rol in het verteren van de suikers in borstvoeding en hebben tevens andere gunstige effecten.

Bifidobacteriën kunnen bepaalde ziektes helpen voorkomen
Veel ziektes hangen samen met een lage hoeveelheid bifidobacteriën in de darmen. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat mensen met coeliakie, obesitas, diabetes, allergische astma en dermatitis allemaal lagere niveaus van bifidobacteriën in de darmen hebben dan gezonde mensen (252627). Dat is waarom in verschillende studies is onderzocht of inname van bifidobacteriën in de vorm van een probioticasupplement kan zorgen voor een toename van het aantal in de darmen en afname van ziektesymptomen. Bepaalde stammen kunnen de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) verbeteren, zoals opgeblazenheid, krampen en buikpijn. Een grote studie met 362 deelnemers stelde vast dat een bifidobacterie-probioticum ook ontstekingsremmend werkte bij mensen met inflammatoire darmziekte (IBD; inflammatory bowel disease), colitis ulcerosa, chronische vermoeidheidsyndroom en psoriasis (2930). Dit cruciale bacteriegeslacht kan ook andere gezondheidsmarkers verbeteren. Uit een studie bleek dat 45 dagen lang een bifidobacterie-probioticum innemen kon zorgen voor verlaging van de BMI en het bloedcholesterol bij mensen met het metabool syndroom (31). Gelijksoortige cholesterolverlagende effecten werden in ander onderzoek ook gevonden (32). Interessant is verder dat probiotica met bifidobacteriën ook de hersengezondheid ten goede kan komen. Twee studies hebben aangetoond dat deze bacteriën, samen met andere probiotica, konden zorgen voor een afname van psychische nood en negatieve gedachten bij gezonde mensen in een neerslachtige stemming (3334). Tevens werd in een recent onderzoek voor het eerst aangetoond dat probiotica mensen met een depressie kunnen helpen. De effecten van een bifidobacterie-probioticum werden onderzocht bij 44 mensen met PDS en een lichte tot matige depressie. Degenen die het probioticum kregen hadden een significant lagere depressiescore dan degenen die een placebo kregen (35).

Kortom: Een aantal ziektes houdt verband met een verlaagd niveau van bifidobacteriën in de darmen. Supplementen met de bacterie kunnen bijdragen aan de behandeling van PDS, hoog cholesterol en zelfs mentale aandoeningen.

Hoe kun je het aantal Bifidobacteriën in de darmen vergroten?
Zorgen voor toename van het aantal bifidobacteriën in je darmen zou verschillende ziektes kunnen helpen voorkomen of de symptomen verbeteren. Hier vind je een aantal manieren waarop je dit kunt doen:

  • Neem probiotica: Inname van probiotica met bifidobacteriën kan zorgen voor toename van het aantal in de darmen.
  • Eet vezelrijk: Deze bacteriën kunnen vezels afbreken. Daarom kunnen vezelrijke voedingsmiddelen zoals appels, artisjokken, blauwe bessen, amandelen en pistachenootjes ervoor zorgen dat je bifidobacteriën het goed doen (363738).
  • Eet prebiotische voeding: Verwar dit niet met probiotica; prebiotica zijn koolhydraten die verteerd kunnen worden door de goede bacteriën en die ervoor zorgen zij kunnen groeien. Uien, knoflook, bananen en ander fruit en groenten, bevatten allemaal prebiotica die kunnen zorgen voor toename van je bifidobacteriën (3940).
  • Eet polyfenolen: Dit zijn plantenbestanddelen die kunnen worden afgebroken door de darmbacteriën. Polyfenolen uit voeding zoals cacao, groene thee en rode wijn zorgen allemaal voor toename van bifidobacteriën in de darmen (4142).
  • Eet volkorengranen: Volkorengranen zoals haver en gerst zijn erg goed voor de darmen en kunnen ook bijdragen aan de toename van bifidobacteriën (4344).
  • Eet gefermenteerd voedsel: Gefermenteerde voeding zoals yoghurt en kimchi bevat gezonde bacteriën. Dit zijn voornamelijk Lactobacillen, maar soms ook bifidobacteriën, die kunnen bijdragen aan de toename ervan in de darmen (45).
  • Lichaamsbeweging: Sommige muizenstudies geven aan dat lichaamsbeweging kan zorgen voor toename van bifidobacteriën. Vrouwen die meer bewegen hebben vaak ook meer van deze bacteriën in de darmen, maar dit kan ook komen door andere factoren zoals een gezond eetpatroon (4647).
  • Geef borstvoeding: Als het lukt, zorg er dan voor dat je baby borstvoeding krijgt om te zorgen voor meer bifidobacteriën bij je kind. Kinderen die borstvoeding krijgen hebben over het algemeen meer van deze bacteriën in de darmen dan kinderen die flesvoeding krijgen (23).
  • Zo mogelijk een vaginale geboorte: Baby’s die gewoon via de vaginale weg geboren worden hebben meer Bifodobacteriën dan kinderen die met de keizersnee geboren zijn (24).

Kortom: Je kunt zorgen voor toename van bifidobacteriën door vezelrijke voeding te eten zoals fruit, groenten en volkorengranen. Ook kun je probiotica nemen waarin ze voorkomen.

Conclusie
Je darmen zitten vol met biljoenen bacteriën die enorm belangrijk zijn voor je gezondheid. Een van de belangrijkste soorten voor een levenslange gezondheid is de groep van bifidobacteriën. Zij voeren een aantal belangrijke functies uit, zoals het verteren van de suikers in borstvoeding bij baby’s en het reguleren van het immuunsysteem en de darmgezondheid bij volwassenen. Probiotica met bifidobacteriën kunnen zelfs helpen bij de behandeling van symptomen van bepaalde ziektes, zoals inflammatoire darmziekte (IBD). De beste manier om de aantallen ervan in de darmen te verhogen is door het eten van een gevarieerde reeks aan vezelrijke vruchten, groenten, volkorengranen, noten, zaden en gefermenteerde voeding (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.