Juglen Zwaan (1982) is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Hij schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer, De receptenwijzer en De voedingswaardewijzer. Juglen maakt al meer dan 12 jaar deel uit van het radioprogramma gezondheidsnieuws en was vaste gast in het tv-programma ‘Wat eten we’ op de landelijke televisie. Hij studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Lees hier zijn verhaal:
Hoe ben ik op het pad van gezondheid terechtgekomen?
Op mijn 18e had ik last van bijzonder veel klachten zoals vermoeidheid, depressiviteit, darmkolieken, infecties en ontstekingen. Toevallig liep ik in die tijd tegen het boek Voeding en Intelligentie aan van Jean Carper. Ik leerde door dit boek dat we onze gezondheid in eigen hand kunnen nemen. In mijn puberteit leefde ik namelijk erg ongezond. Zo was ik jarenlang vaste klant bij diverse snackbars. Ik reed rond op een brommer, enige vorm lichaamsbeweging kreeg ik niet. Er ging geen dag voorbij zonder cola en sigaretten. In het weekend werd er steevast gedronken en groente at ik nagenoeg nooit. Door meer boeken te lezen en websites te bestuderen, leerde ik langzaam hoe een gezonder leven mogelijk is.
Een valkuil was wel dat ik de beweringen en reclames van marketeers nog volledig geloofde. Toen ik echter in de gaten kreeg dat zij niet onze gezondheid vooropstellen, maar bedrijfsresultaat in de vorm van financiële winst, voelde ik me bij de neus genomen. Ik begon me af te vragen waarom gezonde voeding niet op school wordt onderwezen. Dan zouden we een minder makkelijke prooi voor marketeers zijn.
Gezondheid werd met de jaren een steeds grotere passie en ik vertelde er honderduit over. Het was mijn omgeving die me erop attendeerde om hier misschien iets mee te gaan doen. Daarom heb ik toen mijn baan als onderwijzer opgezegd om via aHealthylife kennis te delen over voeding en gezondheid, zodat anderen worden behoed voor de valkuilen waar ik zelf in terecht ben gekomen.
Vandaag de dag onderzoek ik vele thema’s en vraagstukken over voeding en gezondheid. De inzichten die ik tijdens mijn zoektochten opdoe, deel ik via de wekelijkse nieuwsbrief, blogs, columns, op de radio, televisie en via lezingen, trainingen, workshops en seminars.
Mijn doel is om andere mensen te helpen bij de zoektocht naar welke voeding hen gezond kan maken. Op macroniveau is elk mens gelijk, maar op microniveau kunnen er grote verschillen bestaan. Hierdoor reageren we allemaal anders op voeding. Ik zeg daarom niet wat je wel of niet ‘mag’ eten, maar ik draag graag aan wat je voor jezelf zou kunnen onderzoeken. Het standaard advies van het Voedingscentrum is niet voor iedereen geschikt. Ik help graag bij het inzichtelijk maken welke afwegingen er gemaakt kunnen worden als het om voeding gaat.
Ik geef regelmatig workshops, cursussen en trainingen. Houd hiervoor de site www.edusana.nl en www.juglenzwaan.nl in de gaten.”
Juglen Zwaan
Over aHealthylife
Deze site is een kennisplatform waarop onderbouwde informatie wordt gedeeld over voeding en gezondheid. Ik streef naar een zo objectief mogelijk standpunt, waarbij voedingsvraagstukken vanuit verschillende kanten worden belicht. Ook schuwen we niet om een weerwoord te bieden tegen oude dogma’s of eenzijdige berichtgeving in de media.
Is aHealthylife onafhankelijk?
Zo nu en dan komt er een mailtje binnen met het verwijt dat we niet objectief zijn omdat we ook een webshop hebben. Veel bloggers en influencers hebben een contract met een adverteerder zoals AdFactor, die een tussenschakel is om bedrijven als Unilever zichtbaar te maken op blogs van influencers. De inhoud wordt dan bepaald door de adverteerder. Wij nemen geen enkele donatie of vergoeding aan van wie dan ook (adverteerders, sponsors of bedrijven). De kosten voor de site worden vergoed met de opbrengsten uit onze webshop. De keuze van onze artikelen is hierdoor volledig objectief. Ga maar na, waarom zouden wij niet objectief kunnen kijken naar de voordelen van komkommers of het verschil tussen roomboter en margarine? We verkopen geen roomboter, margarine of komkommers. Onze webshop bestaat voor meer dan 95% uit non-foodproducten.
Verandering van standpunten
Door nieuwe inzichten kunnen standpunten in de loop der jaren wijzigen. Dat is mij de laatste jaren vaak overkomen. Het is een teken vooruitgang. Met sommige oudere blogs op deze site ben ik het daarom niet helemaal meer eens. De meeste heb ik inmiddels van de site gehaald. Het kan zijn dat er nog een blog doorheen is geslipt. Ik doe mijn best om de inhoud van deze site zoveel mogelijk in lijn te brengen met mijn huidige visie. Mijn visie baseer ik weer op de beschikbare kennis in de medische literatuur.
Bronverwijzingen
In de periode 2001 – 2011 heb ik wekelijks berichten over gezondheid gepubliceerd voor de website psycholoog.net. De bronnen waren toen buitenlandse reguliere media. Deze artikelen van mijn hand werden overgenomen door de Nederlandse media. Vanaf 2011 ben ik zelf inhoudelijk gaan schrijven op deze website. De eerste jaren nog zonder bronnen. De informatie was afkomstig van lezingen, boeken, websites en documentaires. Toen aHealthylife groeide, ontstond ook de noodzaak om de informatie te onderbouwen met bronnen. Na meer dan 10.000 studies te hebben doorgenomen is het mij duidelijk geworden dat het vermelden van bronnen op zich eigenlijk niks zegt. Het gaat om de grote lijn van meerdere studies van hoge kwaliteit. Het analyseren en afwegen van beschikbare (medische) literatuur noemt men ook wel evidence based werken. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk evidence based te werken.
Afscheid orthomoleculaire geneeskunde
Hoewel ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde heb gevolgd, sta ik door nieuwe inzichten niet volledig meer achter deze filosofie. Zoals vaker het geval in het bedrijfsleven staat ook de orthomoleculaire geneeskunde onder invloed van financiële belangen. Achter de meeste orthomoleculaire opleidingen zitten fabrikanten van supplementen. Veel makers van orthomoleculaire supplementen zijn opgekocht door giganten in de levensmiddelenindustrie en farmacie. Tijdens de opleiding tot orthomoleculaire therapeut wordt geleerd welke supplementen bij klachten voor te schrijven. Deze supplementen zijn vaak erg hoog gedoseerd en grotendeels synthetisch. Ook als het om natuurlijke stoffen gaat, zijn deze regelmatig geïsoleerd en missen ze de oorspronkelijke matrix. Hoewel supplementen zeer heilzaam kunnen zijn in bepaalde situaties, gaat mijn eerste voorkeur uit naar natuurlijke voeding. Daarna komen natuurlijke supplementen. Synthetische isolaten in hoge doseringen hebben zeker niet mijn voorkeur. Het loslaten van deze filosofie heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe liefde: de heilzame kracht van onbewerkte voeding zoals groente, fruit, noten, granen en peulvruchten.
Arbeidsverleden
Ik heb jarenlang op een middelbare school lesgegeven, onder andere over voeding en koken. Daarnaast heb ik diverse voedingsgerelateerde gastcolleges gegeven op middelbare scholen van HAVO/VWO-niveau, hogescholen en universiteiten.
Hobby’s
Ik word heel gelukkig van wandelen, goede gesprekken, lezen en muziek maken. Ik wandel dagelijks. De goede gesprekken volgen meestal tijdens de wandeling. Ik lees eigenlijk nooit verhalen, maar alleen inhoudelijke boeken over heel veel onderwerpen. Muziek maken doe ik dagelijks. Op dit moment zijn de piano en gitaar mijn favoriete instrumenten. Ik mag graag improviseren, maar klassiek en filmmuziek vind ik ook heerlijk om te spelen.
Opleidingen
Oorspronkelijk heb ik pedagogiek gestudeerd. Ik heb mijn bachelor behaald, maar heb mijn masteropleiding niet afgerond. Daarna heb ik medische basisvakken en orthomoleculaire geneeskunde op hbo-niveau gestudeerd. Dit heb ik verder aangevuld met diverse opleidingen zoals de opleiding Trainer Hormoonfactor (Ralph Moorman) en Oerslank (Yvonne van Stigt). Omdat ik de technische kant van voeding buitengewoon interessant begon te vinden, heb ik de opleiding Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit (1-jarige opleiding) en Nutrition Science aan Stanford (cursus van 8 weken) gestudeerd. Om wetenschappelijke studies beter te kunnen analyseren, volgde ik een cursus statistiek via de Universiteit Utrecht. Daarnaast heb ik meerdere jaren Engels gestudeerd op academisch niveau en heb ik met succes het Cambridge Advanced C1-examen afgelegd.
Ruim 10 jaar aHealthylife: van revolutie naar evolutie
Ruim 10 jaar geleden begon ik met aHealthylife. Al vrij snel begon ik met de wekelijkse nieuwsbrief. In eerste instantie werd deze naar een handjevol mensen verstuurd. De nieuwsbrieven waren toen een stuk korter en bevatten een kleine boodschap of inzicht. Ik heb er toen bewust voor gekozen om de nieuwsbrief op zondagochtend te versturen. Veel mensen hebben dan vaak een rustmoment in de week, waardoor meer ruimte ontstaat voor het opdoen van een nieuw inzicht op het gebied van voeding en gezondheid. Dit bleek aan te slaan, want de nieuwsbrief telde na één jaar al meer dan 10.000 lezers.
Rokende server
De nieuwsbrief werd toen nog verstuurd vanaf onze eigen website. Deze begon rond middernacht de nieuwsbrief te versturen en was er dan aan het einde van de ochtend mee klaar. De lijst bleef maar doorgroeien en de provider nam contact met ons op: de lijst was te groot en de site kreeg te veel bezoekers. Hun server kon het allemaal niet meer aan en we werden vriendelijk verzocht een ander onderkomen te zoeken. Noodgedwongen hebben we toen een eigen server gehuurd bij IXL Hosting en zijn we de nieuwsbrief via de professionele mailservice Mailerlite gaan versturen. Dit bleek een verademing, want de extra capaciteit maakte alles veel sneller. Nu konden we plots de nieuwsbrief op zondagochtend precies om 7 uur versturen. Ondertussen groeide de lijst en de bezoekers flink, waardoor we de capaciteit van de servers vele malen hebben moeten uitbreiden.
Kosten
De nieuwsbrief werd zo populair, dat meer dan honderdduizend mensen deze wekelijks lezen. De website zelf kon inmiddels ook rekenen op jaarlijks meer dan vijf miljoen unieke Nederlandse bezoekers. Vooral de snelheid was op piekmomenten een probleem. Daarom heeft de server een flinke overcapaciteit nodig en is de software door experts slim geconfigureerd. De kosten voor de apparatuur om de site in de lucht te houden, stegen enorm. aHealthylife was nog altijd een non-profit initiatief dat uit eigen zak werd gefinancierd. In die tijd organiseerden we zo nu en dan lezingen, maar de opbrengsten waren bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken.
De webshop
Toen eind 2013 mijn eerste boek De supplementenwijzer zou gaan verschijnen, bleek dat de commissie via bol.com gering is. Daardoor besloot ik om een eigen webwinkel te openen en te beginnen vanaf de zolderkamer. Dit bleek een succes en al snel werd het assortiment uitgebreid met boeken van collega’s. Later volgden vele andere artikelen om je leven gezonder te maken en startte ik met de verkoop van producten die ik zelf ook thuis gebruik. Gezonde pannen of RVS drinkflessen bijvoorbeeld. Van de opbrengsten konden we alle onkosten betalen en kon ik mezelf in mijn levensonderhoud voorzien. Toch dook er een nieuw probleem op: de zolderkamer werd te klein! Daarop maakten we de overstap naar een ruimte in Soesterberg met magazijn en een leslokaal voor lezingen. De groei bleef maar doorgaan en ook deze ruimte werd te klein. Toen besloten we om het magazijn en de verzending uit te besteden. Dit bleek een goede keuze, want zo kon ik doen waar ik goed in was: schrijven en spreken over voeding en gezondheid. Ondertussen kwam in 2016 mijn steun en toeverlaat Bart vast voor aHealthylife werken om iedereen te helpen met vragen rondom de webshop. Hierdoor kon ik nog meer energie steken in het maken van content. In 2022 werd de werklast te hoog voor ons, en hebben we versterking gezocht. Mirjam Timmer is toegetreden tot het team om klanten in de webwinkel tevreden te stellen, en Claire Boon om ondersteuning te bieden bij grafisch ontwerp.
De nieuwsbrief
Het onderwerp van een nieuwsbrief wordt meestal bepaald door een actualiteit in de media. Elke nieuwsbrief wordt door mijzelf eigenhandig geschreven. Omdat de nieuwsbrief heel veel lezers heeft, is het in de loop der jaren steeds belangrijker geworden om de informatie goed te onderbouwen en te verifiëren. Hierdoor kost het maken van een nieuwsbrief vaak drie dagen. Voor sommige complexe onderwerpen worden er meer dan honderd studies gelezen. De toegang tot deze studies is erg duur, want de meeste staan achter een betaalmuur. Met de opbrengsten van de webwinkel kunnen we deze toegang gelukkig verschaffen. Door iets te kopen in de webwinkel, wordt ons werk actief gesteund!
De reacties
Het versturen van de nieuwsbrief is elke week weer spannend, want er volgen altijd vele reacties. Sommige lezers hebben over een bepaald onderwerp meer kennis dan ik. Er zitten professoren, scheikundigen, natuurkundigen en vele andere experts tussen. Aan de reacties, opmerkingen en aanvullingen kan ik mezelf elke week weer slijpen. De vragen nodigen ook weer uit tot nieuw onderzoek en zo leer ik heel veel bij, wat ik weer kan gebruiken in nieuwe nieuwsbrieven, trainingen, lezingen en artikelen. Ik ben heel blij met al deze reacties, want de weg naar een optimale gezondheid bewandelen we zo samen. Ik geniet er enorm van om in verbinding deze weg te bewandelen en hoop het nog lang te doen.