Hoofdpagina » Nieuws » Quorn stilletjes verdwenen uit de Nederlandse supermarkten

Quorn stilletjes verdwenen uit de Nederlandse supermarkten

Een opmerkzame lezer wees ons erop dat de vleesvervanger Quorn niet langer meer in Nederland verkrijgbaar is. Deze nam contact op omdat ik pas in onze wekelijkse nieuwsbrief positieve onderzoeksresultaten heb gedeeld over dit product vanwege de hoge eiwitkwaliteit.

Quorn is een merknaam voor een vleesvervanger op basis van mycoproteïne. Dit is het gefermenteerde mycelium van de schimmel Fusarium venenatum. Naast water bevat het 14% eiwitten, 12,7% koolhydraten en 2,6% vet. Ook zijn er vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Als bindmiddel wordt eiwit van kippeneieren gebruikt. De schimmel werd in 1967 geïsoleerd uit Engelse landbouwgrond, maar pas in 1985 op de markt gebracht door Marlow Foods na 10 jaar onderzoek. Sinds de introductie bij supermarkt Sainsbury’s in 1994 werd het een belangrijk vleesvervanger in het Verenigd Koninkrijk en later ook in de rest van Europa en de Verenigde Staten.

Ook afgelopen week kwamen er weer positieve onderzoeksresultaten beschikbaar: mycoproteïne blijkt gunstig te kunnen werken op ons LDL-cholesterol. Uit navraag bij Quorn zelf is gebleken dat ze uit ons land zijn vertrokken ‘om economische redenen’. Het product werd recent in korte tijd 40% duurder. Dit terwijl veel supermarkten tegelijk hun aanbod aan vegan vleesvervangers onder het huismerklabel flink hebben uitgebreid. Dit is jammer, want veel van deze huismerkartikelen bevatten dusdanig veel ingrediënten dat ze onder de term ultrabewerkt voedsel vallen. Vooral bij het nieuwe Terra-label van Albert Heijn is het oppassen: lang niet alle producten zijn even puur en gezond.

Tegenwoordig is het niet langer meer verkrijgbaar in Nederlandse en Belgische supermarkten, maar nog wel in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zwitserland, Zwitserland, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Verenigde Staten, Singapore en Ierland.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.