Hoofdpagina » Nieuws » Prijzen op kassabonnetje kloppen vaak niet

Prijzen op kassabonnetje kloppen vaak niet

Na uitgebreid onderzoek is de consumentenbond erachter gekomen dat de artikelen die worden aangeslagen bij de kassa vaak verkeerd zijn geprijsd. Ongeveer 1 op de 8 artikelen in het winkelkarretje blijkt bij de kassa foutief te worden aangeslagen. Laten we beginnen met het goede nieuws: meestal zijn de prijzen lager dan in de winkel staat aangegeven. Toch blijken consumenten per saldo veel duurder uit te zijn door deze wanpraktijken: dit omdat de prijsverschillen bij duurder aangeslagen producten vaak fors zijn en de goedkopere gering. Vooral Albert Heijn en de Jumbo maken het bont, bijna één op de vier bonnetjes bleek niet te kloppen. De ALDI kwam als beste uit de test, daar klopten de bonnetjes in 95% van de gevallen.

De consumentenbond bezocht de 7 landelijke supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo, Lidl, Plus en Spar. Per keten bezochten zij 4 filialen, verspreid over het land. Ze fotografeerden de prijskaartjes van 25 artikelen. Hiervan stonden er 10 in de reguliere schappen en 5 op de versafdeling. De overige 10 artikelen stonden op opvallende plekken, zoals bij een actiedisplay of als aanbieding op kopstellingen: schappen die haaks op de looproutes staan of ‘graaibakken’ bij de kassa. Zij vergeleken de verkoopprijzen van de in totaal 700 artikelen met de gefotografeerde schapkaartjes. Prijsverschillen zijn voor de consument niet altijd slecht, want bij 51 producten was de prijs aan de kassa lager dan in de winkel stond aangegeven. Van 36 producten was de kassaprijs wel weer hoger dan verwacht. Bij 93% van de artikelen was het prijsverschil namelijk minder dan een euro. Bij Plus en Jumbo wonnen de prijsverlagingen het van de prijsverhogingen, maar bij de Aldi, Lidl, Coop, Spar en Albert Heijn tikten de onterecht hogere prijzen zo hard aan, dat de Consumentenbond daar onderaan de streep juist duurder uit was.

Winkel% foutAfwijking
Aldi5%€ 0,11
Lidl7%€ 0,38
Coop8%€ 0,37
Spar11%€ 0,22
Plus15%€ 0,23
Jumbo22%€ 0,15
Albert Heijn22%€ 0,54
Bron: Consumentenbond

Slechts bij 3 van de 28 supermarkten klopte hun bon. De verschillen kunnen behoorlijk oplopen, zo betaalde de Consumentenbond voor een fles rode wijn € 5,99 meer dan het prijskaartje bij Albert Heijn vermeldde.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.