All you can eat ongezond en milieuonvriendelijk?

Een tijdje geleden verbleef ik in een hotel met een all-you-can-eat buffet. Vlak voor het restaurant sloot, viel me op dat alle bakken met eten nog goed gevuld waren. Op de vraag wat ze met het eten gingen doen, was het antwoord eenduidig: weggooien. Volgens hen wordt dit opgelegd door de wetgever. Hoe zitten dit soort restaurants in elkaar? We bespreken het in deze nieuwsbrief.

All-you-can-eat is echt een hype op dit moment. Voor een vast bedrag kun je eten en drinken wat je wil. Vele restaurants met dit concept moeten aan de deur vaak ‘nee’ verkopen omdat er geen plaats meer vrij is. In de grote steden is op bijna elke hoek een sushirestaurant te vinden.

Voor gemiddeld 30 euro kun je je buik helemaal vol eten en drinken. Maakt een restaurant dan nog wel winst? Jazeker, en niet zo’n beetje ook, berekende De Rekenkamer. Zij zijn langs gegaan bij een restaurant met zo’n onbeperkte formule. Het blijkt dat als iemand enkele dagen voor het bezoek aan het restaurant niets eet en dan helemaal ‘losgaat’, niet meer kan eten dan een hoeveelheid met een inkoopsprijs van € 16,-. Er blijft in dat geval € 14,- over voor het restaurant. De meeste mensen eten een stuk minder, dus is de marge nog groter.

De truc is dat het restaurant het eten zo goedkoop mogelijk inkoopt. De kwaliteit is dan ook bedenkelijk. Ook hebben dit soort restaurants tal van psychologische trucs in de aanbieding. Zo staan goedkope vullers zoals stokbrood, soep, friet en rijst als eerste voor het grijpen. Voor de duurdere zaken zoals een delicaat stukje vis of vlees, moet in de rij gestaan worden. Ook worden de desserts prominent in beeld gezet, zodat mensen zich niet overeten om een gaatje voor het toetje te bewaren.

Daarbij is de service in dit soort restaurants opvallend snel. De bedoeling is om zo snel mogelijk het punt van verzadiging te bereiken, zodat je plek maakt voor een nieuwe gast. De darmen beginnen 15 minuten na het begin van de maaltijd het verzadigingshormoon PYY aan te maken, dat nog 6 uur in het bloed kan blijven (1). Dit hormoon zorgt ervoor dat je minder eet.

Een all-you-can-eat restaurant wordt vaak ook wel een ‘vreetschuur’ genoemd. Dat komt omdat de restaurants meestal plek kunnen bieden aan bijzonder veel gasten. Een maximum van 400 gasten is geen uitzondering. Ook hier is over nagedacht. Massa is namelijk kassa. De onkosten voor het personeel zijn toch al gemaakt.

De consumentenbond ontdekte dat 64% van de all-you-can-eat sushirestaurants veel te veel bacteriën op het eten heeft (2). Kennelijk staan de koks zo erg onder druk, dat ze vaak geen tijd meer hebben om hun snijplank te wassen.

Volgens de overheid wordt wereldwijd ongeveer een derde van het voedsel verspild (3). Jaarlijks wordt er in Nederland per persoon 135 kilo eten weggegooid (4). Een flink deel daarvan komt door de horeca (5). Ook de all-you-can-eat restaurants hebben te maken met zeer strenge hygiënewetgeving, waardoor al het eten dat overblijft daadwerkelijk wordt weggegooid (6). Het eten meegeven aan personeel zien veel bedrijfsleiders ook niet zitten, omdat de ervaring leert dat veel personeel erop gaat azen.

Door bij een all-you-can-eat restaurant te eten, krijg je niet alleen voedsel binnen van bedenkelijke kwaliteit, maar ook draag je bij aan de voedselverspilling…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.