Hoofdpagina » Nieuws » Ademhalingsoefeningen effectiever tegen woede dan afreageren

Ademhalingsoefeningen effectiever tegen woede dan afreageren

Woede is een krachtige emotie die veel mensen ervaren en moeite hebben om te reguleren. Hoewel het een wijdverspreide overtuiging is dat het gezond is om stoom af te blazen door te schreeuwen, te slaan of activiteiten te ondernemen die fysieke inspanning vereisen, wijst recent onderzoek uit dat dit juist contraproductief kan zijn. Een grootschalige meta-analyse heeft onthuld dat activiteiten die de fysiologische opwinding verlagen, zoals diep ademhalen, meditatie en yoga, effectiever zijn in het verminderen van woede en agressie.

De meta-analyse omvatte meer dan 150 studies met in totaal ruim 10.000 deelnemers. De onderzoekers analyseerden de effecten van verschillende typen activiteiten op woede, vijandigheid en agressief gedrag. Opwindingverlagende activiteiten zoals meditatie, mindfulness en ontspanningsoefeningen bleken woede (effectgrootte -0,63), vijandigheid (-0,53) en agressie (-0,74) significant te verminderen. Deze effecten waren robuust en consistent over verschillende deelnemersgroepen, settings en onderzoeksontwerpen. Opwindingverhogende activiteiten zoals hardlopen, fitness en vechtsporten hadden daarentegen geen significante invloed op woede, vijandigheid of agressie.

De onderzoekers stellen dat het verlagen van fysiologische stress en opwinding de sleutel kan zijn tot het beheersen van boosheid. Woede gaat vaak gepaard met een verhoogde lichamelijke opwinding, zoals een snellere hartslag en gespannen spieren. Activiteiten als meditatie en yoga helpen om deze fysiologische reacties te verminderen, waardoor de emotionele opwinding ook afneemt. Aan de andere kant kunnen inspannende activiteiten de lichamelijke opwinding juist verhogen en woede verergeren.

In tegenstelling tot de populaire overtuiging dat ‘stoom afblazen’ helpt bij woede, tonen deze bevindingen aan dat ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga effectiever is. Hoewel schreeuwen, slaan of hardlopen misschien tijdelijk opluchting bieden, zorgen dergelijke activiteiten vaak voor meer opwinding en boosheid op de langere termijn. Door rustige, ontspannende oefeningen te beoefenen, kunnen we onze woede beter reguleren en ons kalmer en evenwichtiger voelen. Deze meta-analyse onderstreept het belang van emotieregulatie door middel van fysiologische ontspanning bij de aanpak van woede-gerelateerde problemen.

Het originele onderzoek: A meta-analytic review of anger management activities that increase or decrease arousal: What fuels or douses rage? Clinical Psychology Review. 2024;109:102414.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.