De 11 beste behandelingen voor het rusteloze benen syndroom (RLS)

Het rustelozebenensyndroom (RLS), ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, is een aandoening die onaangename sensaties veroorzaakt, meestal in de benen. Deze sensaties worden beschreven als tintelend, kruipend, kruipend gevoel, en veroorzaken de overweldigende drang om het aangedane ledemaat te bewegen. Rusteloze benen treden meestal op wanneer de persoon zit, rust of slaapt, en doen zich vaak ‘s nachts voor.

De door RLS veroorzaakte bewegingen worden periodic limb movements of sleep (PLMS) genoemd. Vanwege deze bewegingen kan RLS ernstige slaapproblemen veroorzaken. Sommige mensen hebben primaire RLS, die geen bekende oorzaak heeft. Anderen hebben secundaire RLS, die meestal geassocieerd wordt met zenuwproblemen, zwangerschap, ijzertekort, of chronisch nierfalen.

Voor de meeste mensen met restless legs zijn de symptomen mild. Maar als je symptomen matig tot ernstig zijn, kan RLS een grote impact op je leven hebben. Het kan ervoor zorgen dat je niet genoeg slaapt en daardoor problemen hebt met je focus en denken overdag, je werk en je sociale activiteiten. Als gevolg van deze problemen kan RLS leiden tot angst en depressie. En hoe langer je de aandoening hebt, hoe erger het kan worden. Het kan zich zelfs uitbreiden naar andere delen van je lichaam, zoals je armen (1).

Vanwege de gevolgen die rusteloze benen op je leven kan hebben, is behandeling belangrijk. De behandelingsmethoden zijn uiteenlopend, omdat de hoofdoorzaak van RLS niet echt bekend is. Sommige onderzoekers suggereren bijvoorbeeld dat RLS wordt veroorzaakt door problemen met de chemische stof dopamine in de hersenen, terwijl anderen suggereren dat het gerelateerd is aan een slechte bloedsomloop.

Hieronder vind je een lijst met de beste behandelingen voor RLS. Sommige van deze kun je zelf proberen. Andere kun je bespreken met je arts, die je kan helpen een behandelplan op te stellen om je RLS-symptomen te verlichten.

1. Mogelijke oorzaken uitsluiten
De eerste stap bij het aanpakken van RLS moet zijn om uit te zoeken of er iets is dat het veroorzaakt. Hoewel RLS te maken kan hebben met dingen die je niet in de hand hebt, zoals genetica of zwangerschap, kunnen andere mogelijke factoren worden aangepakt. Deze factoren kunnen dagelijkse gewoonten zijn, medicijnen die je neemt, gezondheidsaandoeningen die je hebt, of andere triggers.

Gewoonten – Het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak kan de RLS-symptomen verergeren. Het beperken van deze stoffen kan je RLS-symptomen helpen verminderen (2).

Geneesmiddelen – Bepaalde medicijnen kunnen RLS-symptomen veroorzaken of verergeren. Voorbeelden hiervan zijn (1, 2, 3):

 • oudere antihistaminica zoals difenhydramine (Benadryl)
 • geneesmiddelen tegen misselijkheid, zoals metoclopramide (Reglan) of prochlorperazine (Compro)
 • antipsychotica zoals haloperidol (Haldol) of olanzapine (Zyprexa)
 • lithium (Lithobid)
 • selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) zoals fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft), of escitalopram (Lexapro)
 • tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline (Elavil) of amoxapine (Asendin)
 • tramadol (Ultram)
 • levothyroxine (Levoxyl)

Zorg ervoor dat je arts op de hoogte is van alle geneesmiddelen die je gebruikt, zowel voorgeschreven als vrij verkrijgbare. Bespreek met je arts of ze je RLS kunnen verergeren, vooral als je één van de hierboven genoemde medicijnen gebruikt.

Gezondheid – Bepaalde gezondheidsaandoeningen blijken verband te houden met RLS. Nieraandoeningen in het eindstadium (ESRD) en zenuwbeschadiging door diabetes zijn in verband gebracht met RLS. IJzergebreksanemie heeft ook een sterk verband met RLS (zie ijzer hieronder) (4, 5, 6). U moet met je arts bespreken hoe je gezondheidsgeschiedenis van invloed kan zijn op je RLS, vooral als je een van deze aandoeningen hebt.

Andere triggers – Sommige mensen beweren dat het eten van veel suiker of het dragen van strakke kleding hun RLS-symptomen verergert. Hoewel er niet veel onderzoek is om deze verbanden te staven, kun je misschien wat uitproberen om te zien wat je eigen symptomen lijkt te beïnvloeden.

Kortom: De eerste stap in de behandeling van RLS moet zijn om uit te zoeken of iets de oorzaak is. Je moet kijken naar gewoonten zoals alcohol drinken of roken, bepaalde medicijnen of gezondheidsaandoeningen, en andere triggers die mogelijk invloed kunnen hebben op je RLS-symptomen.

2. Gezonde slaapgewoonten
Goede slaapgewoonten zijn voor iedereen aan te bevelen, maar misschien vooral voor mensen die moeilijk kunnen slapen, zoals mensen met RLS. Hoewel beter slapen je RLS-symptomen misschien niet oplost, kan het je wel helpen het slaapverlies dat je door je aandoening lijdt te compenseren. Probeer de volgende tips om je slaap zo rustgevend en herstellend mogelijk te maken.

 • Ga elke dag op dezelfde tijd slapen en word op dezelfde tijd wakker.
 • Houd je slaapruimte koel, stil en donker.
 • Zorg voor zo min mogelijk afleiding, zoals TV en telefoon, in je slaapkamer.
 • Vermijd elektronische schermen in de twee tot drie uur voordat je gaat slapen. Blauw licht van deze schermen kan je circadiane ritme verstoren, dat je helpt om een natuurlijke slaapcyclus te behouden (7).

Kortom: Hoewel ze je RLS-symptomen misschien niet verhelpen, kunnen gezonde slaapgewoonten je slaap verbeteren en helpen sommige effecten van RLS te compenseren.

3. IJzer- en vitaminesupplementen
IJzertekort wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van RLS. Verschillende studies hebben aangetoond dat ijzersupplementen de symptomen van RLS kunnen verlichten (1, 3). Met een eenvoudige bloedtest kan worden nagegaan of je een ijzertekort hebt, dus als je denkt dat dit een probleem voor je kan zijn, praat dan met je arts. Als je positief test op ijzertekort, kan je arts je orale ijzersupplementen aanraden, die je bij je plaatselijke apotheek kunt vinden. In sommige gevallen kan intraveneus (IV) ijzer nodig zijn (1, 8). Bovendien zou vitamine D-tekort in verband kunnen worden gebracht met RLS. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat vitamine D-supplementen de RLS-symptomen verminderden bij mensen met RLS en een vitamine D-tekort (9). En voor mensen die hemodialyse ondergaan, kunnen vitamine C- en E-supplementen helpen de RLS-symptomen te verlichten (4, 10).

Kortom: Supplementen met ijzer of vitamine D, C, of E kunnen bepaalde mensen met RLS helpen. Je arts kan je vertellen of het proberen van supplementen een goed idee voor je zou zijn.

4. Sporten of bewegen
Lichaamsbeweging kan je helpen je beter te voelen als je RLS hebt. De National Institutes of Health stelt dat matige lichaamsbeweging milde RLS-symptomen kan helpen verlichten (3). Een studie uit 2006 bij 23 mensen met RLS toonde aan dat aerobe lichaamsbeweging en weerstandstraining voor het onderlichaam, drie keer per week gedurende 12 weken, de RLS-symptomen aanzienlijk verminderden (11). Andere studies hebben ook aangetoond dat lichaamsbeweging zeer effectief is voor RLS, vooral bij mensen met ESRD (4, 12). Gezien deze studies, plus andere die aantonen dat activiteit de slaap kan verbeteren, lijkt lichaamsbeweging een natuurlijke fit voor mensen met RLS (13). Eén aanbeveling van de Restless Legs Foundation – sport met mate. Train niet tot het punt dat je pijn krijgt, want dit kan je RLS-symptomen verergeren (14).

Kortom: Gezien de voordelen voor het verminderen van RLS-symptomen en het verbeteren van de slaap, is regelmatige lichaamsbeweging een goede gewoonte om te ontwikkelen voor mensen met RLS.

5. Yoga en rekoefeningen
Net als andere vormen van lichaamsbeweging, hebben yoga- en rekoefeningen aangetoond voordelen te hebben voor mensen met RLS (12). Uit een acht weken durend onderzoek in 2013 bij 10 vrouwen bleek dat yoga hielp om hun RLS-symptomen te verminderen. Het hielp ook hun stemming te verbeteren en hun stressniveaus te verminderen, wat op zijn beurt hun slaap zou kunnen verbeteren. En een studie uit 2012 toonde aan dat yoga de slaap verbeterde bij 20 vrouwen met RLS (15, 16). Een andere studie toonde aan dat rek- en strekoefeningen aanzienlijke verbeteringen teweeg brachten in de restless legs klachten van mensen die hemodialyse ondergingen (17). Het is onderzoekers niet helemaal duidelijk waarom yoga en rekoefeningen werken, en meer onderzoek zou nuttig zijn. Maar gezien deze resultaten zou je misschien wat kuit- en bovenbeenoefeningen aan je dagelijkse trainingsroutine willen toevoegen.

Kortom: Hoewel het niet duidelijk is waarom, kunnen yoga en andere rekoefeningen helpen om de RLS-symptomen te verlichten.

6. Massage
Het masseren van je beenspieren kan helpen om je RLS-symptomen te verlichten. Veel gezondheidsorganisaties, zoals het National Institutes of Health, raden het aan als een thuisbehandeling (3, 18,). Hoewel er niet veel ander onderzoek is dat massage als een RLS-behandeling ondersteunt, illustreerde een casestudy uit 2007 de voordelen ervan. Een 35-jarige vrouw die gedurende drie weken tweemaal per week een beenmassage van 45 minuten onderging, had gedurende die hele periode een verbetering van haar RLS-symptomen. Haar massages omvatten een reeks technieken, waaronder Zweedse massage en directe druk op de beenspieren (20). Haar rusteloze benen verminderden na twee massagebehandelingen, en begonnen pas terug te komen twee weken na het beëindigen van de massageregime (20). De auteur van die studie suggereerde dat de verhoogde afgifte van dopamine veroorzaakt door massage een reden zou kunnen zijn voor de voordelen. Ook is aangetoond dat massage de bloedsomloop verbetert, dus dat zou een reden kunnen zijn voor de effecten op RLS (20, 21, 22). Als extra bonus kan massage helpen ontspannen, wat je slaap kan verbeteren.

Kortom: Wat de reden ook is, beenmassage is een gemakkelijke en ontspannende behandeling die je RLS-symptomen kan helpen verlichten.

7. Medicijnen op recept
Medicatie is een belangrijke behandeling voor matige tot ernstige RLS. Dopaminerge medicijnen zijn meestal de eerste medicijnen die worden voorgeschreven. Ze zijn effectief in het verlichten van RLS-symptomen, maar ze kunnen bijwerkingen en andere problemen veroorzaken (1). Andere soorten geneesmiddelen kunnen ook helpen om de RLS-symptomen te verlichten zonder dezelfde soort problemen te veroorzaken.

Dopaminerge medicijnen – Dopaminerge medicijnen verhogen de afgifte van dopamine in je hersenen. Dopamine is een chemische stof die normale lichaamsbewegingen mogelijk maakt (1). Dopaminerge geneesmiddelen helpen waarschijnlijk de symptomen van RLS verlichten omdat de aandoening wordt geassocieerd met problemen in de lichaamsproductie van dopamine. Drie dopaminerge medicijnen zijn goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van matige tot ernstige primaire RLS:

 • pramipexole (Mirapex) (23)
 • ropinirole (Requip) (24)
 • rotigotine (Neupro) (25)

Hoewel is aangetoond dat dopaminerge medicijnen helpen om de symptomen van RLS te verbeteren, kan langdurig gebruik de symptomen juist verergeren. Dit fenomeen wordt augmentatie genoemd. Om dit probleem te vertragen, schrijven artsen meestal de laagst mogelijke dosis van deze medicijnen voor (1, 26). Bovendien kunnen deze medicijnen na verloop van tijd minder effectief worden. Om beide problemen te helpen vertragen of voorkomen, kan je arts een combinatie van dopaminerge geneesmiddelen met andere soorten geneesmiddelen voorschrijven om RLS te behandelen (1).

Gabapentin – Een vierde geneesmiddel dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van RLS heet gabapentine (Horizant). Dit is een medicijn tegen epilepsie (27). Het is niet helemaal duidelijk hoe gabapentine werkt om RLS-symptomen te verlichten, maar studies tonen aan dat het effectief is (28). In één studie werden 24 mensen met RLS gedurende zes weken behandeld met gabapentine of een placebo. Degenen die werden behandeld met gabapentine hadden een verbeterde slaap en verminderde beenbewegingen van RLS, terwijl degenen die werden behandeld met een placebo dat niet deden (28). Een andere studie vergeleek het gebruik van gabapentine met het gebruik van ropinirole (een van de geneesmiddelen die door de FDA zijn goedgekeurd om RLS te behandelen). Acht mensen met RLS namen elk van de geneesmiddelen gedurende vier weken, en beide groepen bereikten vergelijkbare niveaus van verlichting van RLS-symptomen (29).

Benzodiazepinen – Benzodiazepinen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om angst en slaapproblemen te behandelen. Clonazepam (Klonopin) en andere soorten van deze geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven aan mensen met RLS in combinatie met andere geneesmiddelen (30). Hoewel deze geneesmiddelen de RLS-symptomen zelf niet verlichten, kan hun voordeel van een betere slaap zeer nuttig zijn voor mensen met RLS (30).

Opioïden – Opioïden worden meestal gebruikt om pijn te behandelen. In sommige gevallen, meestal wanneer andere medicatie niet helpt of een verergering veroorzaakt, kunnen opioïden voorzichtig in lage doses worden gebruikt om RLS te helpen behandelen (26, 8). Oxycodon/naloxon met verlengde afgifte (Targinact) is een opioïde die de RLS-symptomen zou kunnen verlichten en de slaap zou kunnen verbeteren (4). Echter, vanwege de nieuwere richtlijnen die worden ontwikkeld voor het gebruik van opioïden, moet dit een laatste redmiddel zijn. Zoals voor alle opioïden geldt, moet het gebruik van deze medicijnen zorgvuldig door een arts worden gecontroleerd, vanwege het risico op misbruik en afhankelijkheid.

Kortom: Als je matige tot ernstige RLS hebt, zal je arts waarschijnlijk een of meer medicijnen voorstellen. Dopaminerge medicijnen zijn typisch een primaire RLS-behandeling, maar ze kunnen bijwerkingen en verergering veroorzaken, dus wees terughoudend met het gebruik ervan.

8. Voetpakking (restiffic)
Het is aangetoond dat een voetpakking de symptomen van RLS helpt verlichten. De voetpakking, restiffic genaamd, oefent druk uit op bepaalde punten op de onderkant van je voet. De druk stuurt berichten naar je hersenen, die daarop reageren door de door RLS aangetaste spieren te vertellen dat ze zich moeten ontspannen. Dit helpt je RLS-symptomen te verlichten (31). Een studie uit 2013 van 30 mensen die de voetpakking gedurende acht weken gebruikten, vond significante verbeteringen in RLS-symptomen en slaapkwaliteit (32). De restiffic voetpakking is alleen op recept verkrijgbaar, en volgens de website van het bedrijf kost het ongeveer € 200,-. Het wordt soms vergoed door verzekeraars (31).

Kortom: De Restiffic-voetpakking vereist een recept en een initiële financiële investering, maar kan RLS verlichten door druk uit te oefenen op bepaalde punten aan de onderkant van de voet.

9. Pneumatische compressie
Als je ooit in het ziekenhuis hebt overnacht, hebt je misschien pneumatische compressie gehad. Deze behandeling maakt gebruik van een “hoes” die over je been gaat en die wordt opgeblazen en leeggelaten, waarbij je ledemaat zachtjes wordt samengeknepen en weer losgelaten. In het ziekenhuis wordt meestal een pneumatisch compressieapparaat (PCD) gebruikt om de bloedsomloop te verbeteren en bloedstolsels te voorkomen. Verbeterde circulatie kan ook de reden zijn waarom is aangetoond dat pneumatische compressie helpt bij het verlichten van RLS-symptomen (33). Sommige onderzoekers geloven dat een oorzaak van RLS een laag zuurstofgehalte in de ledematen is. Zij denken dat het lichaam op dit probleem reageert door de circulatie te verhogen via de spiersamentrekkingen die optreden wanneer de persoon zijn ledemaat beweegt (33). Wat de reden ook is, uit onderzoek is gebleken dat pneumatische compressie de RLS-symptomen kan verlichten. In een onderzoek uit 2009 bij 35 mensen die een maand lang elke dag minstens een uur een PCD gebruikten, waren de RLS-symptomen, de slaapkwaliteit en het functioneren overdag duidelijk verbeterd. Ander onderzoek heeft echter niet dezelfde effecten aangetoond (33, 34). Sommige PCD’s worden gehuurd, en andere kunnen over de toonbank of met een recept worden gekocht. Voor mensen die geen RLS-medicatie verdragen, kan het gemakkelijker zijn om een PCD te laten verzekeren (33, 35).

Kortom: Een PCD is een niet-medicamenteuze behandeling die over de toonbank of met een recept kan worden gekocht. Het kan helpen de RLS-symptomen te verlichten door de circulatie in je benen te verbeteren. De resultaten van onderzoek naar dit apparaat zijn tegenstrijdig.

10. Trilkussen (Relaxis)
Een vibrerend kussen, het Relaxis-kussen, verlicht misschien niet je RLS-symptomen, maar het kan je wel helpen beter te slapen (4). Je gebruikt het trilkussen terwijl je rust of slaapt. Je legt het kompres op het getroffen gebied, zoals je been, en stelt het in op de gewenste trilintensiteit. Het kompres trilt 30 minuten en schakelt zichzelf daarna uit (33). Het idee achter de pad is dat de trillingen “tegenstimulatie” geven. Dat wil zeggen, ze overstemmen de ongemakkelijke sensaties veroorzaakt door RLS, zodat je de trillingen voelt in plaats van je symptomen (33). Er is niet veel onderzoek beschikbaar over het Relaxis-kussen, en het is niet aangetoond dat het de RLS-symptomen daadwerkelijk verlicht. Er is echter wel aangetoond dat het de slaap verbetert (33). Uit één onderzoek bleek zelfs dat het even doeltreffend is voor het verbeteren van de slaap als de vier door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen tegen RLS: ropinirole, pramipexole, gabapentine, en rotigotine (36). Het Relaxis-pad is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Volgens de website van het bedrijf wordt het apparaat niet gedekt door de verzekering, en kost het iets meer dan 600 dollar (37).

Kortom: Het vibrerende Relaxis-pad vereist een recept en kost meer dan 600 dollar. Het behandelt misschien niet de echte RLS-symptomen, maar de tegenstimulerende effecten kunnen je helpen beter te slapen.

11. Nabij-infraroodspectroscopie (NIRS)
Een niet-invasieve behandeling die nog niet op grote schaal voor dit doel wordt gebruikt, zou kunnen helpen om de RLS-symptomen te verlichten. Deze pijnloze behandeling wordt nabije-infraroodspectroscopie (NIRS) genoemd. Bij NIRS worden lichtstralen met lange golflengtes gebruikt om de huid te penetreren. Het licht zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedsomloop toeneemt (33). Eén theorie stelt dat RLS wordt veroorzaakt door een laag zuurstofgehalte in het getroffen gebied. Men denkt dat de verhoogde circulatie veroorzaakt door NIRS dat zuurstofniveau verhoogt, wat helpt om de RLS-symptomen te verlichten (33). Verschillende studies hebben deze behandeling effectief bevonden. Eén studie behandelde 21 mensen met RLS met NIRS drie keer per week gedurende vier weken. Zowel de bloedsomloop als de RLS-symptomen vertoonden aanzienlijke verbetering (38). Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die gedurende vier weken werden behandeld met twaalf NIRS-behandelingen van 30 minuten, ook aanzienlijk minder symptomen van RLS hadden. De symptomen waren verbeterd tot vier weken na het einde van de behandeling (39). NIRS-apparaten kunnen online worden gekocht voor enkele honderden dollars tot meer dan € 1000,- (33).

Kortom: Een NIRS-apparaat kan enkele honderden dollars kosten, maar de langdurige effecten van deze niet-invasieve behandeling kunnen de investering waard zijn.

Behandelingen met minder wetenschappelijke ondersteuning

De bovenstaande behandelingen hebben enig onderzoek om hun gebruik te ondersteunen. Andere behandelingen hebben minder bewijs, maar kunnen toch werken voor sommige mensen met RLS:

Warme en koude behandelingen
Hoewel er niet veel onderzoek is dat het gebruik van warmte en koude om RLS-symptomen te verlichten ondersteunt, bevelen veel gezondheidsorganisaties het aan. Zij omvatten de Restless Legs Syndrome Foundation (40). Deze organisaties raden aan een warm of koud bad te nemen voor het slapengaan, of warme of koude kompressen op je benen aan te brengen (18). De RLS-symptomen van sommige mensen verergeren door koude, terwijl anderen problemen hebben met warmte. Dit zou de voordelen van deze warme of koude behandelingen kunnen verklaren.

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS)
Een niet-invasieve procedure die gewoonlijk wordt gebruikt om depressie te behandelen, zou nuttig kunnen zijn bij het verlichten van RLS-symptomen. Tot dusver zijn de studies beperkt en is er meer onderzoek nodig, maar de resultaten zijn veelbelovend (4, 41, 42). Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) zendt magnetische impulsen naar bepaalde delen van de hersenen. Het is niet helemaal duidelijk waarom rTMS zou kunnen helpen bij het verlichten van RLS-symptomen. Eén theorie is dat de impulsen de afgifte van dopamine in de hersenen verhogen. Een andere theorie suggereert dat rTMS zou kunnen helpen om de hyperarousal in delen van de hersenen die geassocieerd worden met RLS te kalmeren (43). In een onderzoek uit 2015 kregen 14 mensen met RLS 14 sessies rTMS gedurende 18 dagen. De sessies verbeterden hun RLS-symptomen aanzienlijk en verbeterden hun slaap. De resultaten hielden ten minste twee maanden aan nadat de behandeling was beëindigd (44).

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS)
Bij transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) zendt een apparaat kleine elektrische stroompjes naar delen van je lichaam om de pijn te helpen verlichten. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het gebruik van TENS om RLS te behandelen, maar het zou kunnen werken. Het idee is dat het, net als het Relaxis vibrerend kussen, gebruikmaakt van tegenstimulatie. Eén studie toonde aan dat regelmatig gebruik van TENS samen met een vibratiebehandeling de RLS-symptomen van één man volledig verlichtte (33, 45).

Acupunctuur
Acupunctuur kan nuttig zijn bij de behandeling van vele gezondheidsaandoeningen, en RLS zou er een van kunnen zijn. Een onderzoek uit 2015 bij 38 mensen met RLS die gedurende zes weken met acupunctuur werden behandeld, toonde aan dat hun abnormale beenactiviteit ten gevolge van RLS sterk verminderde (46). Er is echter meer onderzoek nodig om te bevestigen dat acupunctuur een betrouwbare behandeling voor RLS is.

Operatie voor spataderen
Voor mensen met bepaalde problemen met de bloedsomloop, zou een operatie de meest effectieve behandeling voor hun RLS kunnen zijn (12). Spataderen zijn vergrote bloedvaten, vaak in de benen, die zich overmatig vullen met bloed. Deze toegenomen hoeveelheid bloed kan leiden tot oppervlakkige veneuze insufficiëntie (SVI), wat betekent dat je lichaam het bloed niet goed kan laten circuleren. Als gevolg daarvan hoopt het bloed zich op in je benen. In een studie uit 2008 ondergingen 35 mensen met SVI en RLS een procedure genaamd endoveneuze laserablatie om hun spataderen te behandelen. Bij 84 procent van de 35 mensen werden de rusteloze benen aanzienlijk verbeterd of volledig geëlimineerd door de operatie (47). Nogmaals, er is meer onderzoek nodig naar deze operatie als een behandeling voor RLS.

Kortom: Als je geïnteresseerd bent in een van deze minder onderzochte behandelingen, vraag er dan naar bij je arts. Natuurlijk kun je zelf warme en koude behandelingen proberen, maar je arts kan je meer vertellen over de andere behandelingen en of ze je misschien kunnen helpen.

Om te onthouden
Rusteloze benen kunnen aanzienlijke ongemakken, slaapproblemen en problemen met het dagelijks functioneren veroorzaken, dus behandeling moet een prioriteit zijn. Je eerste stap zou moeten zijn om de thuisopties op deze lijst te proberen. Maar als ze je niet helpen, is het verstandig om met een arts te gaan praten. Deze arts kan je meer informatie geven over elk van deze behandelingen en welke – of welke – voor je een goede keuze zou kunnen zijn. Houd er rekening mee dat wat werkt voor de ene persoon, misschien niet werkt voor de andere, en dat je misschien verschillende geneesmiddelen of behandelingen moet proberen. Blijf proberen totdat je het behandelplan vindt dat voor je werkt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.