web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Yoga gunstig voor mentale gezondheid van mannen

Yoga gunstig voor mentale gezondheid van mannen

Mannen die aan yoga doen, hebben hier volgens een recent onderzoek zowel fysiek als mentaal baat bij. De combinatie van ademhalingsoefeningen, meditatie en lichamelijke activiteit werkt enorm positief op de gezondheid. Het is alleen wel een groot probleem dat mannen meestal sterk in de minderheid zijn. Het vraagt veel moed van mannen om de enige man in de zaal te zijn. De onderzoekers hopen dat de uitkomst van hun studie helpt om het tij te doen keren.

Een nieuwe studie van de Deakin Universiteit ontdekte dat mannen die yoga beoefenen aanzienlijke voordelen hebben voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar de grootste barrière voor velen is de moed hebben om aan een les mee te doen.

Volgens universitair hoofddocent Melissa O’Shea van Deakin’s School of Psychology worden yogastudio’s vaak gezien als vrouwenruimtes, wat sommige mannen intimiderend vinden en waardoor ze zich beschaamd voelen om samen met vrouwen te sporten.

“Van yoga, dat ademhalingsoefeningen, fysieke houdingen en meditatie combineert, is aangetoond dat het helpt bij depressie en angst, maar mannen maken minder dan 20% uit van de deelnemers aan yogalessen. Gezien de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van regelmatige yogabeoefening, wilden we uitzoeken wat mannen ervan weerhield om aan yoga te beginnen.” verklaarde universitair hoofddocent O’Shea.

Eerder onderzoek bracht aan het licht dat tot 25% van de mannen tussen 10 en 55 jaar tijdens hun leven een gediagnosticeerde psychische stoornis hebben doorgemaakt. Verlichting van de klachten is voor deze groep meer dan welkom.

“In onze studie vroegen we mannen die yoga beoefenden welke voordelen voor hun geestelijke gezondheid ze eventueel ondervonden als gevolg van hun beoefening, maar we vroegen hen ook welke barrières ze overwonnen toen ze erover dachten om aan yoga te beginnen. De mannen vertelden ons dat ze het gevoel hadden dat ze “de enige man op de mat waren of dat het een beetje intimiderend was dat er veel mensen waren, zoals jonge meisjes, super lenig, en allemaal leken te weten wat ze deden,”

“Deelnemen aan een les voor alleen mannen, zoals bij Geelong het geval is, was daarentegen een keerpunt voor een groep mannen die een ruimte ontdekten waar ze zich gemotiveerd voelden door elkaars aanwezigheid, genoten van een gevoel van kameraadschap en gelach, en het voelde “als een veilige ruimte voor mannen. Deelnemers meldden aanvankelijk voordelen voor de lichamelijke gezondheid, die vaak gevolgd werden door voordelen voor de geestelijke gezondheid, zoals stressvermindering. Een deelnemer verklaarde dat hij zich veel rustiger voelde in verschillende situaties.”.

De deelnemers verklaarden dat ze yoga zagen als een vorm van lichamelijke activiteit die ze konden blijven doen als ze ouder werden, en dat het weinig belastende karakter van yoga zowel hun lichamelijke gezondheid als hun blijvende geestelijke gezondheid ten goede kwam. Veel mannen van boven de veertig storen zich aan hun teruglopende lenigheid.

Deze studie toont aan dat yoga een effectieve manier kan zijn voor mannen om hun geestelijke gezondheid zelf in de hand te nemen. Het vergroten van het aanbod aan yogalessen voor mannen kan een goede manier zijn om mannen te ondersteunen om voor het eerst de mat op te stappen (bron Deakin University).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: