web
statistics

De Dirty Dozen 2023: deze groenten en fruit bevatten het meeste en minste bestrijdingsmiddelen

Elk jaar brengt het wetenschappelijk onderzoeksteam van de EWG een update uit met de vastgestelde hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Hieruit volgt dan de bekendmaking van de beroemde Dirty Dozen en Clean Fifteen, die respectievelijk de gewassen met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen weergeven. In dit artikel bespreken we de resultaten!

Eerst even wat meer over de EWG. De letters EWG staan voor Environmental Working Group. Deze Amerikaanse onderzoeksgroep zet zich sinds 1992 in voor het bevorderen van gezondheid. In het begin waren ze meer gericht op het beschermen van de gezondheid van kinderen, maar later zagen ze ook de noodzaak ervan in om dit uit te breiden naar volwassenen. Het is een non-profitorganisatie die voornamelijk werkt op basis van donaties van particulieren (1).

De EWG publiceerde de toplijst van groenten en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen voor het eerst in 2004 en brengt sindsdien jaarlijks een update uit (2). De lijst van dit jaar is samengesteld op basis van een analyse van meer dan 46,569 monsters die door de FDA (Food and Drug Administration) en het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten zijn genomen. Deze monsters zijn weer afkomstig van groenten en fruit zoals we ze thuis bereiden. Dit betekent dat ze goed zijn gewassen en geschild. Dus bananen worden voor het testen geschild en bosbessen en perziken worden gewassen. Omdat alle producten voor de analyse grondig zijn schoongemaakt, verandert het wassen van een groente of vrucht de plaats in de lijst niet.

De rangschikking is overigens niet alleen gebaseerd op het percentage monsters met bestrijdingsmiddelen, maar ook op het aantal en de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle monsters en in afzonderlijke monsters.

De uitslag van de EWG bestrijdingsmiddelenanalyse 2023

De Dirty Dozen (meest bespoten):

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika’s en hete pepers
 10. Kersen
 11. Blauwe bessen
 12. Sperziebonen

De Clean Fifteen (minst bespoten):

 1. Avocado’s
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja
 6. Doperwten (diepvries)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango’s
 13. Zoete aardappelen
 14. Watermeloen
 15. Wortelen

Als je de complete lijst van de meest en minst bespoten groente en fruit wil inzien, dan kun je hier terecht voor de uitprintbare versie.

Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar?
In de Dirty Dozen zijn tomaten en bleekselderij eruit verdwenen. Blauwe bessen en sperziebonen zijn hiervoor In de plaats gekomen. In de Clean Fifteen is wat meer gebeurd: de cantaloupe heeft plaatsgemaakt voor wortelen, en zoete aardappels en mango’s zijn wat gestegen.

De belangrijkste conclusies van de EWG op een rij:

 • De analyse is gebaseerd op gegevens van in totaal 46,569 monsters van 46 groenten en fruit;
 • Tests tonen resten van 251 verschillende pesticiden aan, zelfs na het wassen, schillen of schoonmaken van de monsters;
 • Meer dan 90 procent van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven testte positief op residuen van twee of meer bestrijdingsmiddelen;
 • In totaal werden 210 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen op Dirty Dozen items;
 • 75% van niet-biologische verse groenten en fruit in de lijst bevat bestrijdingsmiddelen;
 • Blauwe bessen en sperziebonen zijn nieuw in de Dirty Dozen. Bij bijna 90% van de monsters van deze twee zijn verontrustende bestrijdingsmiddelen  vastgesteld;
 • Bijna 65 procent van de Clean Fifteen groente- en fruitmonsters had geen detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen.
 • Avocado’s en suikermaïs waren de schoonste producten – minder dan 2 procent van de monsters vertoonde detecteerbare bestrijdingsmiddelen;
 • Blootstelling aan pesticiden is zorgwekkend, vooral voor kinderen;
 • In sommige metingen doken sporen op van pesticiden die al lang verboden zijn;
 • In de berekeningen is geen rekening gehouden met risicobeoordelingen. Alle bestrijdingsmiddelen worden gelijk gewogen. Dat betekent dat de schadelijkheid in de praktijk niet hoeft overeen te komen met de plaats in de toplijst.

De EWG is zoals gezegd een Amerikaanse organisatie, dus je zou zeggen dat de uitslag van hun onderzoek niks zegt over de Nederlandse markt. Dat is niet helemaal waar: door de globalisering liggen er in de Nederlandse supermarkten groenten en fruit van over de hele wereld in de schappen. Dit geldt ook voor Amerika (3). Het is verplicht om op de prijskaartjes het land van herkomst te vermelden. Je zal zien dat avocado’s uit Amerika kunnen komen en kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Omgekeerd kan ook; in de Amerikaanse supermarkt kunnen ook weer Spaanse tomaten liggen (4). Van alle groente uit Nederland wordt vooral de paprika (bell pepper) door Amerika geïmporteerd (5).

De EWG is een fan van biologische producten, omdat deze doorgaans veel minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Zij raden aan om alle producten die in de Dirty Dozen staan alleen nog te eten als ze biologisch zijn. Producten uit de Clean Fifteen zijn dusdanig schoon, dat je deze ook van reguliere oorsprong zou kunnen eten. Het is verstandig om vooral fruit voor het eten te wassen met een borstel.

De EWG benadrukt overigens dat groente en fruit te allen tijde van cruciaal belang zijn in een gezond dieet, ongeacht of ze nu zijn bespoten of niet. In hun ogen is het niet eten van groente en fruit schadelijker dan het binnenkrijgen van wat bestrijdingsmiddelen. Sommige mensen zullen het hier vast niet mee eens zijn, maar wat moet je nu als de portemonnee de aanschaf van biologische gewassen niet toelaat? Deze mensen raden we aan om ons artikel te lezen over hoe je zelf de bestrijdingsmiddelen van groente en fruit kan verwijderen, want zo kun je de risico’s tot het minimum beperken!

Als je de volledige EWG lijst + de Dirty Dozen & Clean Fifteen wilt uitprinten voor onderweg, dan kun je hier terecht voor de uitprintbare PDF-versie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: