Hoofdpagina » Nieuws » Foodwatch: rozijnen bevatten extreem veel bestrijdingsmiddelen

Foodwatch: rozijnen bevatten extreem veel bestrijdingsmiddelen

De voedselwaakhond Foodwatch heeft deze week laten weten dat rozijnen in de Nederlandse supermarkten gemiddeld 18,6 soorten bestrijdingsmiddelen bevatten. De rozijnen van de Jumbo blijken zelfs 39 soorten resten te bevatten. De NVWA doet hier niks mee en ook de supermarkten ondernemen geen enkele actie.

In 2021 bleken rozijnen ook al een hoger gehalte aan pesticiden te hebben dan de jaren daarvoor. Er waren toen ook aanwijzingen dat er sprake was van gebruik van verboden pesticiden. We weten dat bestrijdingsmiddelen allesbehalve gezond zijn, maar vooral het onbekende effect van het combineren en stapelen van bestrijdingsmiddelen baart de voedselwaakhond ernstige zorgen. Het effect van de kruis- en stapelreacties op onze gezondheid is niet bekend. Een ander zorgelijk punt is dat de rozijntjes vaak aan jonge kinderen worden gegeven, die hierdoor ongemerkt relatief veel bestrijdingsmiddelen in hun kleine lijf krijgen. Ook met het oog op de feestdagen moeten we niet vergeten dat kerststollen en oliebollen vaak ook rijkelijk gevuld zijn met rozijnen. Het advies is dus met klem om te kiezen voor biologische rozijnen, kerststollen en oliebollen. Foodwatch zegt dat ook biologische rozijnen bestrijdingsmiddelen bevatten, maar bij 11 metingen van deze rozijnen werden slechts 0,7 gifresten per meting gevonden. Zorgelijk is wel dat het hier vaak om bestrijdingsmiddelen gaat die in de biologische landbouw helemaal niet zijn toegestaan.

Op 18 monsters van rozijnen is in totaal 73 keer een restvorm aangetroffen van pesticiden die verboden zijn in landbouwgebieden binnen de Europese Unie. Er werden 15 verschillende soorten illegale middelen ontdekt. Deze rozijnen waren verkrijgbaar bij Albert Heijn, ALDI, Jumbo, Lidl en Plus. Hoewel de EU deze middelen in de eigen landbouw verbiedt, bleken deze toch verkocht te worden.

Foodwatch eist actie om een einde te maken aan de huidige situatie, waardoor druiventelers in andere landen blootgesteld blijven aan chemicaliën die al als gevaarlijk zijn erkend. Omdat biologische rozijnen aanzienlijk schoner zijn dan conventionele, dringt Foodwatch er bij klanten op aan om waar mogelijk biologische rozijnen te kopen. Dit vanwege het ontbreken van voldoende beperkingen op het gebruik van pesticiden door politici en supermarkten. Foodwatch vraagt daarnaast ook aandacht voor de zorgwekkende kwestie dat verschillende EU-lidstaten pesticiden blijven produceren die in de Europese Unie verboden zijn, maar wel worden geëxporteerd naar andere continenten (bron: Foodwatch).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.