Hoofdpagina » Nieuws » Nog altijd veel bestrijdingsmiddelen in ons voedsel

Nog altijd veel bestrijdingsmiddelen in ons voedsel

Zwitsers onderzoek bracht aan het licht dat 19 van de 20 mandarijntjes in de supermarkt bestrijdingsmiddelen bevatten. Het gaat hierbij om 4 verschillende soorten. Het kankerverwekkende imazalil werd bij 12 mandarijnen vastgesteld. Op 4 biologische mandarijntjes werd fosfonzuur ontdekt. Fosfonzuur is schadelijk voor vogels, zoogdieren en waterorganismen. Het kan nog bonter: Deense onderzoekers stelden vast dat op 10 verschillende soorten rozijnen die in de Europese supermarkten worden verkocht 22 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want volgens het Belgische Test Aankoop blijkt biologische zalm meer omega 3 te bevatten en volgens het Duitse Stiftung Warentes blijken de cadmiumgehaltes van pure chocolade in orde. De chocoladerepen van Lindt, Aldi en Lidl kun je met een gerust hart eten, alleen in de chocolade van The Original Bean werd een overmatige hoeveelheid van het giftige cadmium gemeten.

Pesticiden zijn stoffen die bedoeld zijn om vijanden van gewassen te bestrijden. De meest voorkomende hiervan zijn herbiciden (=onkruidverdelger), die ongeveer 80% van alle pesticidengebruik uitmaken. De meeste pesticiden zijn bedoeld als gewasbeschermingsmiddelen, die planten beschermen tegen onkruid, schimmels of insecten. Meestal is een pesticide een chemisch middel, maar kan ook biologisch zijn. Boeren belichten graag de voordelen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ze hebben ook vele nadelen zoals de giftigheid voor mensen, dier en milieu.

Veel mensen is het gebruik van bestrijdingsmiddelen een doorn in het oog. Gelukkig is er een stichting in het leven geroepen die het gebruik aan banden wil leggen. Het Pesticide Action Network (PAN) zet zich in om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dingen. Het is een netwerk van meer dan 600 deelnemende non-overheidsorganisaties, instellingen en personen in meer dan 90 landen die werken aan de vervanging van het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen door ecologisch verantwoorde en sociaal rechtvaardige alternatieven.

PAN werd opgericht in 1982 en heeft vijf onafhankelijke, samenwerkende Regionale Centra die haar projecten en campagnes uitvoeren.

Sinds kort heeft het PAN ook een Nederlandse tak, om hier lokaal het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.