Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Zitten er bestrijdingsmiddelen op dadels?

Zitten er bestrijdingsmiddelen op dadels?

Dadels zijn een fruitsoort die vaak met pesticiden wordt behandeld om ze vrij te houden van plagen en ziekten. Pesticiden zijn chemische stoffen die worden gebruikt om ongedierte te doden of te bestrijden. Dadels zijn een gewas dat bijzonder gevoelig is voor ziekten en plagen, en daarom gebruiken landbouwers er vaak bestrijdingsmiddelen voor. Hoewel pesticiden doeltreffend kunnen zijn bij de bestrijding van ongedierte, kunnen zij ook schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan pesticiden kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder kanker, voortplantingsproblemen en hormoonontregeling.

Onderzoekers hebben meerdere studies verricht om te kijken of er daadwerkelijk bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn op dadels, en zo ja, hoeveel dan. Volgens één studie bevat 18% van de dadels bestrijdingsmiddelen, waarvan er 7,5% boven het veilige limiet uitkomen (1). Een andere studie stelde vast dat 40% van de onderzochte dadels bestrijdingsmiddelen bevat (2). Eén studie meldt ook dat de palmboom soms in de stam wordt geïnjecteerd met bestrijdingsmiddelen, die later ook weer zijn terug te vinden in de dadels zelf (3).

Hoewel dadels bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten, zijn er een paar manieren om je blootstelling aan deze chemicaliën te verminderen. Eén manier is om biologische dadels te kopen, dat zijn dadels die zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Een andere manier om je blootstelling aan pesticiden te verminderen is door je dadels te wassen voordat je ze eet. Je kunt de dadels ook een paar uur in water laten weken voordat je ze opeet, waardoor de resterende pesticiden worden verwijderd.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.