Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Quorn

De voedingswaarde van Quorn

Voedingswaardetabel van Quorn per 100 gram:

Per 100 g Fijngehakt ADH* Stukjes ADH*
kcal 97 4,85% 114 5,70%
Kj 406 4,83% 477 5,68%
Water (g) 73 3,65% 72,5 3,63%
Eiwit (g) 13 23,21% 14 25,00%
Koolhydraten (g) 5,5 2,12% 5,8 2,23%
Suiker (g) 0,5   1,3  
Vet (g) 1,5 2,14% 2,6 3,71%
Verzadigd (g) 0,2   0,3  
E.O.V. (g) 0,7   1,2  
M.O.V. (g) 0,6   1  
Omega 6 (g) 0,5   0,6  
Omega 3 (g) 0,1   0,1  
Cholesterol (mg) 91   0  
Transvet (g) 0   0  
Vezels (g) 4,5 12,86% 5,5 15,71%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,1 9,09% 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,3 20,00% 0,29 19,33%
B3 (mg) 0,4 2,50% 0,5 3,13%
B5 (mg)   0,00%   0,00%
B6 (mg) 0,061 4,07% 0,082 5,47%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00% 20,2 6,73%
B12 (ug) 0,1 3,57% 0,13 4,64%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 500 50,00% 341 34,10%
Kalium (mg) 103 2,94% 158 4,51%
Calcium (mg) 30 3,00% 32 3,20%
Fosfor (mg) 204 25,50% 191 23,88%
IJzer (mg) 0,3 3,75% 0,5 6,25%
Jodium (ug)   0,00%   0,00%
Magnesium (mg) 40 13,33% 38 12,67%
Koper (mg) 0,2 22,22% 0 0,00%
Selenium (ug) 30 54,55% 30 54,55%
Zink (mg) 6,5 43,33% 6,7 44,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Quorn
Quorn is een vleesvervanger die van oorsprong uit Engeland komt. Inmiddels wordt quorn in heel Europa verkocht. Quorn is vrij van soja. Alle Quorn-voedingsmiddelen bevatten een mycoproteïne: een eiwit geproduceerd uit schimmel. De cultuur voor de productie van Quorn is van de Fusarium venenatum-schimmel, een natuurlijk voorkomende schimmel. Quorn is dan ook niet genetisch gemanipuleerd. In vergelijking met kip en rundvlees heeft quorn een lage koolstof- en watervoetafdruk. 

Om mycoproteïne te maken, worden schimmelsporen samen met glucose en andere voedingsstoffen gefermenteerd. Dit resulteert in een deegachtig mengsel met een vleesachtige textuur dat rijk is aan proteïnen en vezels. In de meeste Quorn-producten wordt de schimmelcultuur gedroogd en vermengd met ei-albumine als bindmiddel. Vervolgens wordt de textuur aangepast door de mycoproteïne in verschillende vormen te persen.

Er bestaat ook een veganistische variant. Hierbij wordt aardappeleiwit als bindmiddel gebruikt in plaats van ei-albumine. Quorn is in 1985 opgericht door Marlow Foods en is nu eigendom van Monde Nissin Corporation.

Is Quorn gezond?
Quorn of andere producten op basis van mycoproteïne bevatten vrij veel eiwitten: een welkome aanvulling bij vegetarische diëten. Het gehalte aan vet oplosbare vitamines is laag, maar daar staat tegenover dat quorn rijk is aan B vitamines en enkele mineralen. Ook bevat quorn relatief veel vezels.

Een aantal studies wijzen erop dat mycoproteïne een potentieel allergeen is en bij consumptie gevaarlijke reacties kan veroorzaken. Volgens een review uit 2019 gepubliceerd in Current Developments in Nutrition, is mycoproteïne een voedzame eiwitbron, rijk aan vezels, laag in natrium, suiker, cholesterol en vet en rijk aan essentiële aminozuren.

Het onderzoek naar de veiligheid van mycoproteïne laat tegenstrijdige uitkomsten zien. Het eerder genoemde review wijst erop dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor mycoproteïne en er vervolgens een specifieke allergie voor ontwikkelen. Aan de andere kant zijn de FDA en U.K. Food Standards Agency beide van mening dat mycoproteïne-producten veilig genoeg zijn. Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening van het Verenigd Koninkrijk keurde het gebruik van quorn al in 1983 goed. De FDA liet het in 2001 toe tot de klasse van voedingsmiddelen ‘algemeen erkend als veilig (GRAS)’. Het lijkt erop dat quorn een veilig en gezond voedingsmiddel is, maar omdat het een allergeen kan zijn, is het verstandig quorn niet dagelijks te eten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.