web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Quorn

De voedingswaarde van Quorn

Voedingswaardetabel van Quorn per 100 gram:

Per 100 g Fijngehakt ADH* Stukjes ADH*
kcal 97 4,85% 114 5,70%
Kj 406 4,83% 477 5,68%
Water (g) 73 3,65% 72,5 3,63%
Eiwit (g) 13 23,21% 14 25,00%
Koolhydraten (g) 5,5 2,12% 5,8 2,23%
Suiker (g) 0,5   1,3  
Vet (g) 1,5 2,14% 2,6 3,71%
Verzadigd (g) 0,2   0,3  
E.O.V. (g) 0,7   1,2  
M.O.V. (g) 0,6   1  
Omega 6 (g) 0,5   0,6  
Omega 3 (g) 0,1   0,1  
Cholesterol (mg) 91   0  
Transvet (g) 0   0  
Vezels (g) 4,5 12,86% 5,5 15,71%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,1 9,09% 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,3 20,00% 0,29 19,33%
B3 (mg) 0,4 2,50% 0,5 3,13%
B5 (mg)   0,00%   0,00%
B6 (mg) 0,061 4,07% 0,082 5,47%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00% 20,2 6,73%
B12 (ug) 0,1 3,57% 0,13 4,64%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 500 50,00% 341 34,10%
Kalium (mg) 103 2,94% 158 4,51%
Calcium (mg) 30 3,00% 32 3,20%
Fosfor (mg) 204 25,50% 191 23,88%
IJzer (mg) 0,3 3,75% 0,5 6,25%
Jodium (ug)   0,00%   0,00%
Magnesium (mg) 40 13,33% 38 12,67%
Koper (mg) 0,2 22,22% 0 0,00%
Selenium (ug) 30 54,55% 30 54,55%
Zink (mg) 6,5 43,33% 6,7 44,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Quorn
Quorn is een vleesvervanger die van oorsprong uit Engeland komt. Inmiddels wordt het door heel Europa verkocht. Quorn is vrij van soja. Alle Quorn voedingsmiddelen bevatten een mycoproteïne als ingrediënt, oftewel een eiwit dat wordt geproduceerd uit schimmel. De cultuur voor de productie van Quorn is van de Fusarium venenatum schimmel, een natuurlijk voorkomende schimmel. Quorn is dan ook niet genetisch gemanipuleerd. Om mycoproteïne te maken, fermenteren fabrikanten schimmelsporen samen met glucose en andere voedingsstoffen. Het resulteert in een deegachtig mengsel met een vleesachtige textuur dat rijk is aan proteïnen en vezels. In de meeste Quorn producten wordt de schimmelcultuur gedroogd en vermengd met ei-albumine, dat als bindmiddel fungeert. Vervolgens wordt de textuur aangepast door de mycoproteïne in verschillende vormen te persen. Er bestaat ook een veganistische variant, hierbij wordt aardappeleiwit als bindmiddel gebruikt in plaats van ei-albumine. Quorn is in 1985 opgericht door Marlow Foods en is nu eigendom van Monde Nissin Corporation.

Is Quorn gezond?
Quorn of andere producten op basis van mycoproteïne bevatten vrij veel eiwitten, dat een welkome aanvulling is bij vegetarische diëten. Het gehalte aan vet oplosbare vitamines is laag, maar daar staat tegenover dat het wel rijk is aan B vitamines en enkele mineralen. Ook bevat Quorn relatief veel vezels. Een aantal studies wijzen erop dat mycoproteïne een potentieel allergeen is en bij consumptie gevaarlijke reacties kan veroorzaken. Volgens een review uit 2019 gepubliceerd in Current Developments in Nutrition, is mycoproteïne een voedzame eiwitbron, rijk aan vezels, laag in natrium, suiker, cholesterol, en vet en rijk aan essentiële aminozuren. In vergelijking met kip en rundvlees heeft Quorn een lage koolstof- en watervoetafdruk. Er is tegenstrijdig onderzoek over de veiligheid van mycoproteïne: de eerder genoemde review wijst erop dat er een kans is dat sommige consumenten een gevoeligheid kunnen ontwikkelen voor mycoproteïne en er vervolgens een specifieke allergie voor ontwikkelen. Aan de andere kant zijn de FDA en U.K. Food Standards Agency beide van mening dat mycoproteïne producten veilig genoeg zijn. Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening van het Verenigd Koninkrijk keurde het gebruik ervan goed in 1983. De FDA liet het in 2001 toe tot een klasse van voedingsmiddelen “algemeen erkend als veilig (GRAS)”. Het lijkt erop dat Quorn een gezonde aanvulling kan zijn op het voedingspatroon, maar omdat het een allergeen kan zijn, is het verstandig om dit niet op dagelijkse basis te eten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: