Hoofdpagina » Nieuws » Consumentenbond: prijzen in de supermarkt stijgen in rap tempo

Consumentenbond: prijzen in de supermarkt stijgen in rap tempo

In een recent marktonderzoek van de Consumentenbond werden de prijzen van meer dan 100 basisboodschappen bij 14 Nederlandse supermarktketens vergeleken. Het onderzoek wees uit dat Dirk van den Broek de goedkoopste supermarkt is, met prijzen die 11 procent lager zijn dan het gemiddelde. Aan de andere kant kwam Spar als de duurste uit de bus, met prijzen die maar liefst 20 procent hoger liggen dan bij de concurrentie.

De energieprijzen zijn inmiddels weer op het oude niveau, maar dat geldt helaas niet voor ons voedsel in de supermarkt. Ons voedsel is volgens de Consumentenbond de afgelopen 6 maanden ruim 15% duurder geworden. Vergeleken met 18 maanden terug is het verschil helemaal groot. Zo kostte een bloemkool toen ‘slechts’ € 1,55, vandaag de dag is dat bijna € 3,-. Voor een pak suiker moest je toen 59 cent neerleggen, op dit moment is dat € 1,16, een verhoging van maar liefst 78%! De bond adviseert vooral om te kiezen voor huismerken, omdat je hiermee al gauw 50% op je boodschappen kunt besparen. De piek hebben we inmiddels wel gehad en de verwachting is dat de prijzen de komende tijd weer gaan dalen. Op dit moment is Dirk 11% goedkoper dan de gemiddelde supermarkt en Spar met 20% de duurste. Andere relatief voordelige supermarkten zijn Hoogvliet, Vomar, Deka en Lidl. De Aldi is nauwelijks goedkoper dan Albert Heijn. Poeisz, Picnic en Coop zijn weer erg prijzig. Daar kun je beter bij wegblijven als je portemonnee je lief is. Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn gemiddeld precies even duur.

Overige supermarkten zoals Aldi, Lidl, Deka, Vomar en Hoogvliet bleken ook goedkoper dan gemiddeld, terwijl supermarktketens als Poiesz, Picnic, Coop en Jan Linders duurder bleken te zijn. Opmerkelijk was dat Aldi, die eerder als duurste uit een andere test kwam, nu redelijk presteerde, wat aantoont dat prijzen en percepties snel kunnen veranderen.

Daarnaast bleek uit de studie dat de prijzen van basisboodschappen gemiddeld met ongeveer 15 procent zijn gestegen in de afgelopen zes maanden. Echter, de Consumentenbond merkt op dat de snelheid van de prijsstijgingen lijkt af te nemen, met zelfs enkele prijsdalingen voor bepaalde producten.

De Consumentenbond onderzocht ook prijsschommelingen op dagelijkse basis. Zo bleek dat supermarkten tussen december van het voorgaande jaar en januari van dit jaar de prijs van gemiddeld 150 producten per dag verhoogden. Vanaf februari werden echter minder prijsverhogingen doorgevoerd en werden zelfs enkele prijsdalingen waargenomen (Bron: Metro nieuws).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.