Hoofdpagina » Nieuws » Actieve plantenstoffen en probiotica goed voor mondgezondheid

Actieve plantenstoffen en probiotica goed voor mondgezondheid

In een uitgebreide studie werd gekeken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van bepaalde polyfenolen en het probioticum Lactobacillus reuteri. Er lijkt een verband te zijn met een verlaagd risico op tandbederf, mondinfecties en mondkankers. Het is belangrijk op te merken dat de meeste bewijzen uit niet-klinische studies komen, zoals laboratorium- en dieronderzoeken.

Polyfenolen worden al in verband gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Nu blijkt ook dat sommige polyfenolen en probiotische bacteriën het risico op tandbederf kunnen verlagen door te reageren met bacteriën die gaatjes veroorzaken.

Er werd gekeken naar de invloed van polyfenolen en Lactobacillus reuteri op het risico van tandbederf en mondkanker. De onderzochte studies varieerden van in-vitro-experimenten (bijvoorbeeld op menselijke kankercellen) tot dierstudies (bijvoorbeeld bij ratten) en enkele studies met menselijke deelnemers.

Bijvoorbeeld, in enkele in-vitro-studies werd het effect van het extract epigallocatechin gallate op kankercellen beoordeeld. Dierstudies omvatten onderzoeken waarbij ratten werden behandeld met resveratrol om tandwortelresorptie te verminderen. In menselijke studies werd vaak een observationele methode gebruikt of werden bestaande literatuuroverzichten geanalyseerd.

Diverse polyfenolen werden in verband gebracht met gezondheidsuitkomsten, variërend van hart- en vaatziekten tot verschillende vormen van kanker. Een proef toonde bijvoorbeeld aan dat het equivalent van 10 kopjes groene thee per dag het risico op terugkeer van colorectaal adenoom met 51% verminderde.

Enkele polyfenolen lijken het risico op tandbederf te kunnen verminderen. Bepaalde isoflavonen, bijvoorbeeld, produceren hydroxylverbindingen die sterk reageren op bepaalde micro-organismen, zoals Streptococcus mutans, die gaatjes kunnen veroorzaken. Voor Lactobacillus reuteri, een probioticum dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt, werd enig bewijs gevonden voor een verbetering van de mondgezondheid. Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek toonde aan dat suppletie met dit probioticum algemene positieve veranderingen in de mondmicrobiota teweegbracht. De biologische relevantie van deze veranderingen moet echter nog worden vastgesteld.

Het is belangrijk om te weten dat polyfenolen een breed scala aan plantaardige stoffen omvatten, zoals resveratrol in druiven en rode wijn en procyanidinen in cacao en pure chocolade. Lactobacillus reuteri is een veel bestudeerd probioticum dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam en vooral in de mond en het maag-darmkanaal. Verder onderzoek is nodig om de effectiviteit van deze stoffen in klinische omstandigheden volledig te begrijpen. Dit is weer het bewijs dat geraffineerde voedingsmiddelen, die zijn ontdaan van actieve plantenstoffen, ongunstig zijn voor onze gezondheid (bron: Examine.com).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.