web
statistics

Onderzoek bewijst: probiotica kunnen depressie helpen bestrijden

Iedereen heeft weleens een baaldag of zit minder lekker in zijn of haar vel. Ongeveer 20 procent van de mensen krijgt echter ten minste een keer in hun leven te maken met een zware depressie (1). De onderliggende oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Wel is herhaaldelijk aangetoond dat chronische ontsteking en oxidatieve stress hierin een rol spelen (234). De laatste jaren is er steeds meer bekend over de positieve invloed van een gezonde leefstijl op het humeur. Een recent Iranees onderzoek heeft uitgewezen dat het nemen van probioticasupplementen met goede bacteriën depressieklachten kan verminderen. Tijdens een onderzoek werden veertig mensen met een zware depressie gedurende acht weken onderzocht op de invloed van probiotica op hun depressie. Een groep mensen kreeg dagelijks een probioticasupplement en een groep kreeg een placebocapsule. De onderzoekers keken voor aanvang en na afloop van het onderzoek naar de eventuele verschillen in de symptomen van depressie.

In dit onderzoek zijn vier belangrijke bevindingen gedaan:

1. Verbetering bij depressiesymptomen
De inname van probiotica zorgde voor aanzienlijke verbeteringen bij depressieklachten. Dit was niet het geval bij de mensen die een placebo kregen.

2. Minder ontstekingen
Het C-reactieve eiwit, een veroorzaker van ontstekingen, was aanzienlijk verminderd dankzij de probioticasupplementen.

3. Betere insulinegevoeligheid
Het onderzoek heeft aangetoond dat probiotica de insulinegevoeligheid verbeterden en insulinewaarden verlaagden.

4. Verhoogde glutathionwaarden
Probiotica zorgden voor een kleine verhoging van de glutathionwaarden. Lage waarden zijn in verband gebracht met depressies.

Ook eerdere onderzoeken van de afgelopen jaren hebben de positieve invloeden van probiotica aangetoond:

 • Het drinken van probioticamelk gedurende drie weken verbeterde het humeur bij degenen met een slecht humeur (5).
 • Het nemen van Lactobacillus casei verminderde angst onder mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (6).
 • Het eten van probiotische yoghurt of het nemen van probioticasupplementen verbeterde de mentale gezondheid (7).

Tot slot
Het onderzoek heeft aangetoond dat probioticasupplementen depressiesymptomen kunnen verbeteren bij mensen met een zware depressie. Daarbij zorgen ze voor minder ontstekingen, een betere insulinegevoeligheid en hogere glutathionwaarden. Eerdere onderzoeken hebben eveneens een verband gevonden tussen het nemen van probiotica en de verbetering van mentale klachten. Als je kampt met een depressie is het dus raadzaam om probiotica te nemen. Ook wanneer je geen last hebt van een depressie kan het nemen van probiotica gunstig zijn voor andere gezondheidsaspecten (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Onderzoek bewijst: probiotica kunnen depressie helpen bestrijden”

 1. Mooi om dit onder de aandacht te brengen maar ik mis wel wat in dit artikel. Als je een lekke darm hebt en ze steeds slechter functioneren door steeds meer intoleranties zul je vanzelf depressief worden. Een probiotica zal voor nog meer problemen zorgen daar de bacteriën rechtstreeks de buikholte in gaan. Door deze reactie zul je nog meer darmproblemen en depressieve gevoelens gaan ervaren. Wees voorzichtig met het adviseren van probiotica want het is beslist niet voor iedereen weg gelegd.
  Wat ik mis in alle verhalen over poep, bacteriën, dopamines, probiotica enz is een oplossing. Wat als je darmen constant op hol vliegen, voor steeds meer allegische reacties zorgen, je bijna niets meer verdraagt, chronische diaree hebt en alles doet om dit op te lossen. Goed kauwen, gezonde voeding, geen gluten, zuivel, zetmeelhoudende groentes, histamines, noten, nachtschades meer eet, probiotica, vitamines, mineralen, enzymen uit potjes, alle reguliere en alternatieve therapeuten de reveu gepasseerd zijn…..wat dan????????

 2. De problemen die je hebt met je darmen zouden ook goed een psychische oorzaak kunnen hebben. Je darmen staan voor ‘vertering’. Lichaam en geest staan in verbinding met elkaar.
  Ik zelf heb al jaren darmproblemen en inderdaad niks hielp qua aanpassen van voeding en supplementen slikken ect. Tot ik bij iemand kwam die vroeg: wat kun jij op het psychische/emotionelen vlak niet verteren?
  Dat was een eye-opener! Daarmee ben ik nu aan de slag in combi met goede voeding en beweging en dat voelt goed! Misschien herken je het en heb je er iets aan..

 3. De microbioom beinvloed goede en slechte gezondheid
  We hebben gezien dat darm bacteriën complexe effecten op metabolisme hebben en veranderingen in hun samenstelling zijn gekoppeld aan ontstekingsziekten, veranderingen in het immuunsysteem en obesitas. Intrigerend is, als de intestinale microbiota van magere muizen aan zwaarlijvige muizen zijn overgebracht dan vallen ze af – en vice versa.
  Zeer uiteenlopende ziekten zoals astma, diabetes, overgewicht, kanker en hart-en vaatziekten worden zoals aangetoond beïnvloed door de microbiome. Veel onderzoekers geloven dat de toename van auto-immuunziekten en allergieën op zijn minst deels te wijten zijn aan negatieve veranderingen in microbiomen.
  Wat de feiten betreft – en er is nog een heleboel werk te doen, het is nu duidelijk dat het menselijk lichaam in wezen een gemeenschap is van cellen en microben in een symbiotische relatie. En wij kunnen acties ondernemen die een gezonde microbioom kunnen bevorderen

 4. Beschermende pro – en pre-biotica
  Sommige probiotische bacteriën, zoals bifidobacterium en Lactobacillus plantarum, die gangbaar in gefermenteerde groenten zijn, blijken rechtstreeks de functie van het darm epitheel te verhogen.
  Als de epitheliale barrière niet goed gevoed is kan het meer doorlaatbaar worden, waardoor endotoxines — de giftige bijproducten van bepaalde schadelijke bacteriën — de mogelijkheid hebben om in de bloedbaan te komen. Dit op zijn beurt daagt het lichaamseigen immuunsysteem om te reageren en dit leidt tot blijvende laaggradige ontsteking, die invloed heeft op het hele lichaam.
  In de laatste schakel van deze schadelijke kettingreactie leidt persistente laaggradige ontsteking uiteindelijk tot het ‘metabool syndroom’ – de insulineresistentie die bijdraagt aan chronische ziekte en obesitas.
  Bij een hoog-vet, “junk food” dieet dat Professor Cani toediende aan muizen, vond hij dat het junkfood dieet inderdaad de darm barrières van de dieren meer doorlaatbaar maakten, waardoor toxinen in de bloedbaan konden lekken.
  Dr Cani concludeert dat:
  “Darm bacteriën kunnen de laaggradige ontstekingsprocessen aanjagen die geassocieerd zijn met obesitas en insulineresistentie” door het verhogen van de darm doorlaatbaarheid.
  Omgekeerd vond hij dat een verhoogde inname van prebiotica het niveau van ghreline verminderde, (een hormoon dat honger veroorzaakt), en tegelijkertijd een verminderde eetlust en verhoogde verzadiging veroorzaakt. Prebiotica kan duidelijk een rol spelen in gewichtsreductie (Klok Jakobsdottir & Drent, 2007).

 5. Ik heb een aantal jaren bij een kruidenvrouw gewerkt en alle cursussen en workshops gevolgd en haar advies met darmproblemen en intoleranties was om vlozaad (psyllium)te gebruiken Dit zorgt voor herstel van de slijmvliezen van de darmwand waardoor de ‘lekkages’ en allergieën verminderen/over gaan
  Samen met mijn echtgenoot hebben wij hier zeer goede ervaring mee, minder gevoelige darmen (buikpijn), betere ontlasting en zelfs gewichtsvermindering (wanneer regelmatig voor het eten wordt ingenomen)
  Ook zou dit zaadje invloed hebben op diabetes en cholosterol, wat bij mijn echtgenoot binnen de perken blijft (tezamen met veel groeten eten)
  Dit als ervaring bij darmproblemen, wie weet hebben meer mensen hier wat aan

Reacties zijn gesloten.