web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van reuzel

De voedingswaarde van reuzel

Voedingswaardetabel van reuzel per 100 gram:

Per 100 g / ml Reuzel ADH*
kcal 882 44.10%
Kj 3693 43.96%
Water (g) 0.2 0.01%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99.8 142.57%
Verzadigd (g) 48
E.O.V. (g) 32.4
M.O.V. (g) 9.3
Omega 6 (g) 7.2
Omega 3 (g) 1
Cholesterol (mg) 60
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug) 1.5 15.00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over reuzel
Reuzel is dierlijk vet. Het wordt gebruikt ter vervanging van boter om te smeren of in te bakken. Tegenwoordig gebruiken we daar allerlei andere oliën en boters voor, maar vroeger werd reuzel regelmatig gebruikt. Vooral in boerengezinnen met dieren. Vroeger werd reuzel ook ingezet als isolatiemateriaal op het lichaam, als een tweede dikke huid bij winters weer of bij verkoudheid. In Aziatische landen wordt reuzel ook gebruikt in vullingen van bijvoorbeeld pasteitjes. In Nederland is reuzel nog wel eens terug te vinden in patés.

Reuzel wordt verkregen door spek van de buik van een varken te halen, waarna het wordt gesmolten. Soms is reuzel afkomstig van het vet van de nieren of andere organen.
Van het gesmolten spek worden de niet-smeltbare deeltjes verwijderd waarna reuzel overblijft. Het is wit van kleur, geurloos en stolt op kamertemperatuur.

Verkrijgbaar
Reuzel is bij goede slagers soms kant- en klaar te koop. Je kunt het ook bestellen of online verkrijgen. Of smelt zelf buikvet van een (biologisch gehouden) varken in een pannetje op laag vuur en zeef het. Laat het stollen en bewaar in de koelkast. Hier blijft het maanden goed.

Toepassing
Reuzel is lekker om in smoor- en stoofgerechten toe te passen omdat de smaak van het vet dan goed wordt opgenomen door de andere voedingsmiddelen. Vroeger was een gerecht met uien en kool, gestoofd in reuzel, een bekende avondmaaltijd. Daarnaast kan reuzel verhit worden tot ongeveer 210 graden, wat het ook geschikt maakt als bakvet en zelfs om te frituren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: