Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van reuzel

De voedingswaarde van reuzel

Voedingswaardetabel van reuzel per 100 gram:

Per 100 g / ml Reuzel ADH*
kcal 882 44.10%
Kj 3693 43.96%
Water (g) 0.2 0.01%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99.8 142.57%
Verzadigd (g) 48
E.O.V. (g) 32.4
M.O.V. (g) 9.3
Omega 6 (g) 7.2
Omega 3 (g) 1
Cholesterol (mg) 60
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug) 1.5 15.00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over reuzel
Reuzel is een halfvast, wit vet uit het vetweefsel van varkens. De vetweefsels worden gesmolten en de ontstane vloeistof wordt gezeefd om onzuiverheden te verwijderen. Wat overblijft is een hoogwaardige bakolie die bij kamertemperatuur vast is. Het wordt gebruikt ter vervanging van boter om te smeren of in te bakken.

Tegenwoordig gebruiken we daar doorgaans allerlei andere oliën en boters voor, maar vroeger werd reuzel regelmatig gebruikt. Vooral in boerengezinnen met dieren. Vroeger werd reuzel ook op het lichaam gesmeerd als een tweede, isolerende huid bij winters weer of bij verkoudheid.

In Aziatische landen wordt reuzel ook gebruikt in vullingen van bijvoorbeeld pasteitjes. In Nederland is reuzel nog wel eens terug te vinden in patés. Meestal is reuzel afkomstig uit het vetweefsel in de buik van het varken, maar soms is het afkomstig van het vet rond de nieren of rond andere organen.

Uit het gesmolten vet worden de niet-smeltbare deeltjes verwijderd waarna reuzel overblijft. Het is wit van kleur, geurloos en stolt op kamertemperatuur. Reuzel is rijk aan verzadigd vet, maar bevat ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Reuzel bevat zelfs relatief meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren dan roomboter. Het kookpunt van reuzel ligt rond de 190 graden.

Verkrijgbaar
Reuzel is bij goede slagers soms kant-en-klaar te koop. Je kunt het ook bestellen of online verkrijgen. Of smelt zelf buikvet van een (biologisch gehouden) varken in een pannetje op laag vuur en zeef het. Laat het stollen en bewaar het in de koelkast. Hier blijft het maanden goed.

Toepassing
Reuzel geeft een heerlijke volle smaak aan voedingsmiddelen die in reuzel worden gestoofd, gebraden of gebakken. Vroeger was een gerecht met uien en kool, gestoofd in reuzel, een bekende avondmaaltijd. Daarnaast kan reuzel worden verhit tot ongeveer 210 graden, wat het ook geschikt maakt als bakvet en zelfs als frituurvet.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.