web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van arachideolie

De voedingswaarde van arachideolie

Voedingswaardetabel van arachideolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Arachideolie ADH*
kcal 879 43,95%
Kj 3682 43,83%
Water (g) 0,5 0,03%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99,5 142,14%
Verzadigd (g) 14,6
E.O.V. (g) 58,5
M.O.V. (g) 22,8
Omega 6 (g) 22,6
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 1,2
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 15,2 152,00%
Vitamine K (ug) 0,7 0,58%
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over arachideolie
Arachideolie wordt ook wel pindaolie genoemd. Het is een plantaardige olie die uit pinda’s wordt gewonnen. Het oliegehalte van deze peulvruchten is ongeveer 45%. Het heeft een lichte, heldere kleur en een neutrale geur. Koudgeperste arachideolie heeft een lichte pindasmaak. Geraffineerde arachideolie is smaakloos.

Het heeft een hoog verbrandingspunt van rond de 230 graden. Koudgeperste olie kan tot 160 graden verhit worden. De olie wordt vaak ingezet om in te wokken of roerbakken. Ook is arachideolie populair om in de frituren. Het heeft de voordelige eigenschap dat de pindasmaak niet wordt opgenomen door het voedsel. Toch is daarmee het gevaar voor oxidatie niet geweken. Omdat de olie voor ongeveer 1/3 deel uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat komen er bij het sterke verhitting schadelijke stoffen vrij.

Productieproces
Voordat er van de pinda’s olie gemaakt kan worden gaat er een drogingsproces aan vooraf van 2 tot 4 weken. Hierna worden de pinda’s gedopt en de olie er machinaal uitgeperst. Er vinden twee persingen plaats. De eerste persing is koude persing. De pulp die daarvan overblijft, wordt nogmaals geperst. Deze olie is van mindere kwaliteit. Het restproduct wordt verhandeld als veevoer.

Verkrijgbaar
Arachideolie is bij elke supermarkt verkrijgbaar. Koudgeperste pindaolie is online verkrijgbaar en bij biologische supermarkten.

Toepassing
Verhit arachideolie niet te sterk om oxidatie zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt de olie ook voor koud gebruik inzetten, bijvoorbeeld in een salade of besprenkelen over een gerecht. Combineer deze olie bij voorkeur met Aziatische gerechten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: