Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pinda’s

De voedingswaarde van pinda’s

Voedingswaardetabel van pinda’s per 100 gram:

Per 100 g / ml Pinda ADH*
kcal 623 31,15%
Kj 2612 31,10%
Water (g) 2,8 0,14%
Eiwit (g) 26 46,43%
Koolhydraten (g) 11,2 4,31%
Suiker (g) 3,1
Vet (g) 49,1 70,14%
Verzadigd (g) 7,5
E.O.V. (g) 32,1
M.O.V. (g) 9,5
Omega 6 (g) 9,4
Omega 3 (g) 0,05
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 7 20,00%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,9 81,82%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 13,8 86,25%
B5 (mg) 1,4 28,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1 0,33%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 6,4 64,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 700 20,00%
Calcium (mg) 60 6,00%
Fosfor (mg) 370 46,25%
IJzer (mg) 2,1 26,25%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 210 70,00%
Koper (mg) 0,5 55,56%
Selenium (ug) 16 29,09%
Zink (mg) 3 20,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pinda’s
De pinda heeft vele bijnamen: aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot. Deze laatste naam heeft de pinda te danken aan het feit dat niet alleen mensen, maar ook apen dol zijn op deze versnapering. Ondanks al deze ‘notige’ namen is de pinda eigenlijk helemaal geen noot, maar een peulvrucht. In vele landen is het een geliefd en betaalbaar voedingsmiddel.

Herkomst en groeiwijze
Oorspronkelijk komt de pindaplant uit Zuid-Amerika. Via Spaanse handelsreizen is de pinda over de hele wereld verspreid geraakt. Pindaplanten worden inmiddels over de hele wereld verbouwd. De grootste exportlanden zijn de Verenigde Staten, China en Afrika. Pinda’s zijn de peulen van de vlinderbloemenfamilie. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld ook peultjes, sojabonen en erwten. Dat wij de pinda aanzien voor noot heeft alles te maken met het nootachtige uiterlijk. Hoewel de pinda hoort bij de familie van de peulvruchten is het zaad heel anders van samenstelling. Pinda’s zijn veel vetter en moeten daarom op een andere manier verwerkt en bewaard worden.

Verkrijgbaar

De pindaplant is eenjarige en wordt dus ieder jaar opnieuw gezaaid en geplant. Er bestaan verschillende rassen, die allemaal eetbaar zijn. Na de bloei ontwikkelen zich peulen aan de stengels waarin zich per peul twee zaden ontwikkelen. Hierna gebeurt er iets opmerkelijks: de peul trekt zich terug in de grond en rijpt hier verder. Pinda’s groeien dus letterlijk onder de grond. In de nazomer wordt er geoogst waarbij waarbij de vochtige peulen flink moeten indrogen voordat zij verder kunnen worden verwerkt.

Pinda’s zijn zowel met als zonder vlies verkrijgbaar. Vaak zijn de peulvruchten gebakken en gezouten maar je vindt ook ongezouten varianten in de schappen. Naast hele pinda’s vind je ook producten waarin deze peulvruchten zijn verwerkt. Denk aan pindakaas en satésaus.

Pinda’s in de dop zijn het gezondst, omdat ze nog niet gebakken zijn. Het bruine vliesje kun je gerust opeten, want hierin zitten vele antioxidanten!

Bewaren
Bewaar pinda’s donker en goed afgesloten. Al vrij snel worden pinda’s zacht en gaan ze wat muffig ruiken. Dit heeft te maken met het oxidatieproces van de vetten. Doordat pinda’s vaak ook nog gebakken in olie zijn, zijn zij hier extra gevoelig voor. Het beste is dus om pinda’s in kleine verpakkingen te kopen of ze in korte tijd op te eten.

Toepassing
Het bekendste gerecht met pinda’s is waarschijnlijk wel pindasoep. Gemakkelijk om zelf te maken en heel vullend. Van pinda’s maak je ook binnen een handomdraai een zelfgemaakte pindakaas, met behulp van een keukenmachine en desgewenst een snufje zout. Ook lekker in combinatie met noten. Daarnaast zijn pinda’s lekker in allerlei oosters getinte gerechten zoals roerbakschotels en noodlesoepen. Of maak eens een dressing met een eetlepel pindakaas en wat sojasaus of tamari. Een handje pinda’s smaakt ook prima door een salade of door ontbijtpap.

Wist je dat:

  • Pinda’s, in tegenstelling tot noten, nauwelijks rauw verkrijgbaar zijn voor menselijke consumptie? Het is gebruikelijk om pinda’s voor de verkoop eerst te bakken of te branden. Alleen dan zijn ze geschikt voor consumptie in verband met antinutriënten zoals lectines.
  • Pinda’s veel betaalbaarder zijn dan noten en een aantal vergelijkbare gezondheidsvoordelen bevatten?
  • Pinda-allergie veel vaker voorkomt dan notenallergie?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pinda’s
Pinda’s bevatten onder meer biotine, p-coumarinezuur, resveratrol en genisteïne. Deze werken onder meer als krachtige antioxidanten (1, 2).

Wetenschappers hebben vastgesteld dat pinda’s kunnen helpen cardiovasculaire ziekten te verminderen (3), het ontstaan van galstenen te voorkomen (4) en het cholesterol te verlagen (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Talcott ST, Passeretti S, Duncan CE, Gorbet DW. Polyphenolic content and sensory properties of normal and high oleic acid peanuts. Food Chemistry. 2005; 90(3):379-388.

2. Sales JM, Resurreccion AV. Resveratrol in peanuts. Critical reviews in food science and nutrition. 2014; 54(6):734-70.

3. Li TY, Brennan AM, Wedick NM, Mantzoros C, Rifai N, Hu FB. Regular consumption of nuts is associated with a lower risk of cardiovascular disease in women with type 2 diabetes. The Journal of nutrition. 2009; 139(7):1333-8.

4. Tsai CJ, Leitzmann MF, Hu FB, Willett WC, Giovannucci EL. A prospective cohort study of nut consumption and the risk of gallstone disease in men. American journal of epidemiology. 2004; 160(10):961-8.

5. Lokko P, Lartey A, Armar-Klemesu M, Mattes RD. Regular peanut consumption improves plasma lipid levels in healthy Ghanaians. International journal of food sciences and nutrition. 2007; 58(3):190-200.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.