Hoofdpagina » Nieuws » Consumentenbond: vegaburgers vaak ongezond

Consumentenbond: vegaburgers vaak ongezond

Plantaardige voeding is de laatste jaren bezig met een sterke opmars, maar pas wel op met wat je in huis haalt: vele producten zijn erg ongezond. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat bijna twee derde van de vegaburgers te veel zout bevat. Ook bevatten ze relatief veel (verzadigd) vet. Dit geldt voor zowel de huis- als de A-merken. De bond heeft opgeroepen om minder scheutig te zijn met zout. Zij bestudeerde 75 vegetarische en veganistische burgers die te koop zijn in de Nederlandse supers. Slechts 27 hiervan kunnen we rekenen tot de gezondere voeding. Helaas ontbrak bij vrijwel alle exemplaren voldoende vitamine B12, ijzer en eiwit, waardoor ze alsnog niet geschikt zijn als vleesvervanger.

In het onderzoek zijn 75 vegaburgers bekeken die worden verkocht bij verschillende supermarkten, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Deze burgers zijn gemaakt van ingrediënten zoals soja, noten, erwteneiwit en groenten. Uit het onderzoek bleek dat een meerderheid van deze producten, namelijk tweederde, veel verzadigd vet en/of zout bevat.

Zowel supermarktketens als bekende merken produceren vaak ongezond samengestelde vegetarische burgers. Merken als Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl hebben geen vegetarische burgers met een gezonde samenstelling. Albert Heijn heeft slechts 3 van de 10 gezonde opties, Jumbo 4 van de 8 en Garden Gourmet 2 van de 4. Plus daarentegen doet het beter met zijn 3 vegetarische burgers; geen enkele bevat te veel zout of verzadigd vet.

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zijn veel vegetarische burgers misschien niet erg gezond, maar over het algemeen zijn ze gezonder dan rundvleesburgers. Bovendien zijn de vegetarische alternatieven veel duurzamer, zowel op het gebied van dierenwelzijn als klimaatimpact. Als er minder zout in zit, zijn ze nog gezonder in vergelijking met vlees, dus het is aan de fabrikanten om dit aan te passen.

De Consumentenbond onderzocht daarnaast of de 27 gezond samengestelde vegetarische burgers genoeg eiwitten, ijzer en vitamine B12 bevatten. Dit is vooral belangrijk voor veganisten, die deze voedingsstoffen niet uit dierlijke producten krijgen. Slechts enkele vegetarische burgers voldoen aan deze criteria. Molenaar merkt op: “Uit ons onderzoek onder meer dan 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden. Fabrikanten kunnen op dit gebied dus nog grote verbeteringen doorvoeren”

Als je een vegetarisch dieet volgt dat vlees uitsluit maar wel andere dierlijke producten bevat, ben je voor eiwitten voornamelijk aangewezen op plantaardig voedsel. Het eiwit in planten is echter niet zo effectief voor je lichaam als dierlijk eiwit. Daarom hebben vegetariërs 20% meer eiwitten nodig dan degenen die vlees eten. Het is cruciaal voor vegetariërs om ervoor te zorgen dat ze voldoende eiwitten consumeren, wat kan worden bereikt door het consumeren van een veggieburger die ten minste 10 gram eiwit per 100 gram bevat.

Dierlijke producten bieden aanzienlijke hoeveelheden eiwitten, ijzer en vitamine B12. Voor mensen die hun inname van dierlijke producten verminderen, is het belangrijk dat alternatieven zoals vegaburgers voldoende van deze essentiële voedingsstoffen bevatten om een volwaardige vervanging te bieden. Op die manier kan worden verzekerd dat alle benodigde voedingsstoffen worden verkregen.

Als je flexitarisch bent en sommige dagen wel en andere dagen geen vlees eet, hoef je je minder zorgen te maken over het bereiken van een volwaardige voeding via vegaburgers. Het consumeren van vlees en andere dierlijke producten op de dagen dat je ze eet, biedt voldoende van deze belangrijke voedingsstoffen om eventuele tekorten te voorkomen.

Als je een veganistisch dieet volgt en de consumptie van dierlijke producten volledig vermijdt, is het van cruciaal belang dat de vegaburger die je eet voldoende eiwitten bevat en verrijkt is met vitamine B12 en ijzer. Aanbevolen wordt om ten minste 0,8 milligram ijzer en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram vegaburger toe te voegen voor een optimale voeding (bron: Consumentenbond).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: