6 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van veganistisch eten

Van veganistische voedingspatronen is bekend dat ze mensen kunnen helpen met het afvallen. Ze bieden daarnaast ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Om te beginnen kan een veganistisch voedingspatroon gezond zijn voor je hart. Verder kan het bescherming bieden tegen type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Hier volgen zes wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van veganistische voedingspatronen.

1. Een veganistisch voedingspatroon is rijker aan bepaalde voedingsstoffen
Als je overstapt van een typisch Westers voedingspatroon naar een veganistisch voedingspatroon betekent het dat je vlees en dierlijke producten laat staan. Het is onvermijdelijk dat je daardoor meer van andere voedingssoorten zal eten. Als je gaat voor whole foods (pure voeding), bestaan de alternatieven uit volle granen, fruit, groenten, bonen, erwten, noten en zaden. Doordat deze soort voeding in een veganistisch dieet meer voorkomen dan in een gewoon Westers dieet, kan het zijn dat veganisten dagelijks een hogere inname hebben van bepaalde gunstige voedingsstoffen. Een aantal onderzoeken heeft bijvoorbeeld aangetoond dat veganistische voedingspatronen meer vezels, antioxidanten en gunstige plantenstoffen bevatten. Ook bevatten ze meer kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E (1234). Echter zijn niet alle veganistische voedingspatronen hetzelfde. Een slecht gepland veganistisch voedingspatroon kan leiden tot te weinig essentiële vetzuren, vitamine B12, ijzer, calcium, jodium of zink (5). Daarom is het belangrijk om weg te blijven van veganistische fastfood met weinig voedingstoffen. Zorg daarom voor een goede basis met nutriëntrijke, pure plantaardige voeding en verrijkte voeding. Je kunt ook supplementen als vitamine B12 overwegen.

Kortom: Veganistische voedingspatronen met pure voeding bevatten over het algemeen meer voedingsstoffen. Zorg er wel voor dat je alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft.

2. Het kan je helpen afvallen
Een toenemend aantal mensen maakt de overstap naar een plantaardig voedingspatroon in de hoop overtollige kilo’s kwijt te raken. Dit is mogelijk om goede redenen. Veel observatiestudies tonen aan dat veganisten slanker zijn en een lagere BMI hebben dan niet-veganisten (67). Daarbij hebben meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken- de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek- aangetoond dat veganistische voedingspatronen effectiever zijn bij het gewichtsverlies dan voedingspatronen die ermee worden vergeleken (8910111213141516). Bij een onderzoek gedurende achttien weken verloren deelnemers op een veganistisch dieet 4.2 kilo meer dan degenen in een controlegroep (9). Deelnemers op een veganistisch dieet verloren meer gewicht dan degenen op een caloriearm dieet, zelfs wanneer de deelnemers van de veganistische groep kon eten totdat ze vol zaten (1011). Verder vergeleek een klein onderzoek het gewichtsverlies bij vijf verschillende diëten en concludeerde dat vegetarische en veganistische diëten net zo geaccepteerd zijn als flexitarische en gewone Westerse diëten (17). Zelfs wanneer ze hun dieet niet perfect volgden, verloren de deelnemers van vegetarische en veganistische groepen een beetje meer gewicht dan degenen op een standaard Westers dieet.

Kortom: Veganistische voedingspatronen lijken van nature de calorie inname te verlagen. Dit zorgt ervoor dat ze effectief zijn bij het afvallen zonder veel nadruk te leggen op caloriebeperking.

3. Het lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de nierfunctie te verbeteren
‘Going vegan’ kan ook gunstig zijn bij type 2 diabetes en een afwijkende nierfunctie. Veganisten lijken een lagere bloedsuikerspiegel te hebben, een hogere insulinegevoeligheid en tot 50-78 procent minder risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes (718192021). Onderzoeken tonen zelfs aan dat veganistische diëten de bloedsuikerspiegel meer verlagen dan diëten van de Amerikaanse Diabetes Association, de Amerikaanse Heart Association (ADA) en de Amerikaanse National Cholesterol Education Program (10121322). Bij een onderzoek kon 43 procent van de deelnemers op een veganistisch dieet de medicatie verlagen voor een lagere bloedsuikerspiegel, vergeleken met 26 procent in de groep die een dieet volgde aanbevolen door de ADA (22). Andere onderzoeken tonen aan dat diabetici die vlees vervangen met plantaardige eiwitten het risico op een afwijkende nierfunctie kunnen verlagen (232425262728). Verder blijkt volgens onderzoek dat een veganistisch voedingspatroon verlichting kan bieden bij de symptomen van polyneuropathie, een aandoening bij diabetici die scherpe, brandende pijnen kan veroorzaken (2930).

Kortom: Veganistische diëten kunnen het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verlagen. Ze zijn ook met name effectief om de bloedsuikerspiegel te verlagen en kunnen andere medische aandoeningen helpen voorkomen.

4. Een veganistisch voedingspatroon kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan een derde van alle kankervormen worden voorkomen door dingen die je zelf in de hand kan hebben, zoals je voedingspatroon. Het eten van peulvruchten kan bijvoorbeeld het risico op colorectale kanker verlagen met 9-18 procent (31). Onderzoek toont ook aan dat het eten van ten minste zeven porties verse fruit en groenten het risico om aan kanker te overlijden tot 15 procent verlaagt (32). Veganisten eten over het algemeen meer peulvruchten, fruit en groenten dan niet-veganisten. Dit kan verklaren waarom een recente review van 96 onderzoeken ondervond dat veganisten 15 procent minder risico hebben op het ontwikkelen van kanker of eraan te overlijden (7). Verder bevatten veganistische voedingspatronen over het algemeen meer sojaproducten, die wat bescherming kunnen bieden tegen borstkanker (333435). Het vermijden van dierlijke producten kan ook het risico op prostaat-, borst- en darmkanker helpen verlagen. Dat kan komen doordat veganisten geen gerookte of bewerkte vleessoorten eten en vlees dat op hoge temperaturen is bereid, wat boosdoeners blijken te zijn voor bepaalde kankervormen (36,373839). Veganisten vermijden ook zuivelproducten, waarvan sommige onderzoeken hebben aangetoond dat deze het risico op prostaatkanker ietwat kunnen verhogen (40). Aan de andere kant is er ook weer bewijs dat zuivel het risico op andere kankervormen, zoals colorectale kanker, kan verlagen. Het is daarom waarschijnlijk dat het vermijden van zuivel geen belangrijke factor is als het gaat om het verlagen van het risico op kanker (41). Het is belangrijk om te weten dat het om observatiestudies gaat. Deze maken het onmogelijk om aan te wijzen wat de exacte is waarom veganisten een lager risico op kanker hebben. Totdat onderzoekers meer weten is het echter raadzaam om de nadruk te leggen op vers fruit, groenten en peulvruchten en de consumptie van bewerkt, gerookt en oververhit vlees te beperken.

Kortom: Bepaalde aspecten van een veganistisch dieet kunnen bescherming bieden tegen prostaat-, borst- en darmkanker.

5. Het is gelinkt aan een lager risico op hartziekte
Het eten van verse groenten, fruit, peulvruchten en vezels is gelinkt aan een lager risico op hartziekte (32,42434445). Deze komen allemaal voor in een goed gepland veganistisch voedingspatroon. Observatiestudies die veganisten vergeleek met vegetariërs en de algemene bevolking toonden aan dat veganisten tot 75 procent lager risico hebben op een hoge bloeddruk (20). Veganisten kunnen ook tot 42 procent lager risico hebben op het overlijden door hartziekte (20). Verder hebben verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken aangetoond dat veganistische diëten veel effectiever zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het LDL-cholesterol en de totale cholesterolwaarden dan diëten die ermee werden vergeleken (79101246). Dit kan met name gunstig zijn voor het hart, aangezien een lagere bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel het risico op hartziekte kunnen verlagen tot 46 procent (47). Vergeleken met alleseters lijken veganisten meer volkoren granen en noten te eten, die beide gunstig zijn voor het hart (4849).

Kortom: Veganistische diëten kunnen gunstig zijn voor het hart door het verlagen van de risicofactoren die bijdragen aan hartziekte.

6. Een veganistisch voedingspatroon kan pijn door artritis verminderen
Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat een veganistisch voedingspatroon positieve effecten heeft op mensen met verschillende vormen van artritis. Bij een onderzoek kregen veertig deelnemers de opdracht om ofwel alles te blijven eten, of om over te stappen op een veganistisch dieet gebaseerd op pure, plantaardige voeding gedurende zes weken. Degenen op een veganistisch dieet hadden meer energie en functioneerden over het algemeen beter dan degenen die geen veranderingen maakten (50). Twee andere onderzoeken onderzochten de effecten van een voedingspatroon met veel probiotica en raw food op de symptomen van reumatoïde artritis. Beide toonden aan dat deelnemers in de veganistische groep minder last hadden van pijn, gezwollen gewrichten en stijfheid in de ochtend dan degenen die alles bleven eten (5152).

Kortom: Veganistische voedingspatronen met veel probiotische, pure voeding kunnen de symptomen van osteoartritis en reumatoïde artritis aanzienlijk verminderen.

Tot slot
Veganistische voedingspatronen bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. Het is voor een groot deel onbekend hoe dit precies komt. Totdat verder onderzoek is gedaan kan het sowieso gunstig zijn om de hoeveelheid pure, nutriëntrijke voeding te verhogen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.