web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Danish Blue

De voedingswaarde van Danish Blue

Voedingswaardetabel van Danish Blue per 100 gram:

Per 100 g blauwschimmelkaas ADH*
kcal 352 17,60%
Kj 1461 17,39%
Water (g) 44,7 2,24%
Eiwit (g) 20,5 36,61%
Koolhydraten (g) 0,7 0,27%
Suiker (g)
Vet (g) 29,5 42,14%
Verzadigd (g) 19,2
E.O.V. (g) 6,4
M.O.V. (g) 0,8
Omega 6 (g) 0,5
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 98
Transvet (g) 0,5
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,271 30,11%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,5 33,33%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,23 15,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 36 12,00%
B12 (ug) 1,23 43,93%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,3 3,00%
E (mg) 0,8 8,00%
Vitamine K (ug) 65,6 54,67%
Natrium (mg) 1470 147,00%
Kalium (mg) 85 2,43%
Calcium (mg) 619 61,90%
Fosfor (mg) 380 47,50%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug) 10,4 6,93%
Magnesium (mg) 23 7,67%
Koper (mg) 0,05 5,56%
Selenium (ug) 14 25,45%
Zink (mg) 4,04 26,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Danish Blue
Danish Blue is een lichte blauwschimmelkaas. Bekende merken in de Nederlandse supermarkten zijn Danablu en Castello Blue. Deze halfzachte roomkaas heeft een witte tot gelige, licht vochtige, eetbare korst. Het vetgehalte van de kaas ligt op zo’n 25 à 30%, maar rond de 50 à 60% in de droge stof. De kaas wordt gemaakt van koemelk en wordt in acht tot twaalf weken gerijpt. Voor het rijpen worden er in de gevormde wrongel gaatjes gemaakt waarin de schimmel ‘Penicillium roqueforti’ wordt gestrooid. Danish Blue werd aan het begin van de 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel, een Deense kaasmaker. Het was zijn bedoeling de kaas op Roquefort te laten lijken. Hoewel dat zeker gelukt is, heeft Danish Blue een mildere smaak, die sommigen desondanks ervaren als ‘scherp en zoutig’. Danish Blue wordt vaak verkruimeld verwerkt in salades of geserveerd als dessertkaas met fruit. Omdat het door het hoge vetgehalte zo goed smeerbaar is, wordt het ook broodbeleg gebruikt. Echte Danish Blue wordt gemaakt in Denemarken en wordt geproduceerd met Deense melk. Danablu, Danbo en Esrom zijn de enige drie Deense kazen die hieraan voldoen en officieel zijn erkend.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: