web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van roquefort

De voedingswaarde van roquefort

Voedingswaardetabel van roquefort per 100 gram:

Per 100 g blauwschimmelkaas ADH*
kcal 357 17,85%
Kj 1478 17,60%
Water (g) 42 2,10%
Eiwit (g) 19 33,93%
Koolhydraten (g) 0 0,00%
Suiker (g)
Vet (g) 31 44,29%
Verzadigd (g) 20,2
E.O.V. (g) 6,8
M.O.V. (g) 0,8
Omega 6 (g) 0,5
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 90
Transvet (g) 0,6
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,295 32,78%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,41 27,33%
B3 (mg) 0,6 3,75%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 45 15,00%
B12 (ug) 0,4 14,29%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,3 3,00%
E (mg) 0,6 6,00%
Vitamine K (ug) 44,6 37,17%
Natrium (mg) 1600 160,00%
Kalium (mg) 120 3,43%
Calcium (mg) 608 60,80%
Fosfor (mg) 430 53,75%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 40 26,67%
Magnesium (mg) 27 9,00%
Koper (mg) 0,12 13,33%
Selenium (ug) 6 10,91%
Zink (mg) 3,7 24,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over roquefort
Roquefort is een Franse blauwe kaas gemaakt van schapenmelk. De benaming ‘roquefort’ is beschermd door de Franse wet. Roquefort is een van de oudst bekende kazen. Roquefortkaas kent wereldwijd vele variaties onder de noemer ‘blauwe schimmelkazen’. Volgens de Franse wet mag alleen kaas die in het Franse Roquefort is geproduceerd, ‘roquefort’ worden genoemd. Deze echte roquefort staat bekend om zijn scherpe, pikante, zoute smaak en romige textuur. Sommige authentieke roquefortkazen worden tegenwoordig op Corsica gemaakt, maar ondergaan een laatste rijping in de kalksteengrotten van Roquefort in de buurt van Toulouse in Zuid-Frankrijk. Deze grotten bieden de koele en vochtige atmosfeer die de groei van de schimmel penicillium roqueforti bevordert. Roquefort wordt vaak gebruikt als topping voor salades. De kaas is ook populair in pastagerechten en quiches.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: