In Recepten

Zogenaamd gezonde repen voor tussendoor vinden we op elke straathoek. Makkelijk en snel en heerlijk als je zin hebt in iets zoets. Veel mensen gebruiken ze als energiebron rond het sporten. Fabrikanten doen er steeds meer aan om hun repen gezond te doen ogen. Vooral de repen op basis van granola met haver of spelt ogen erg voedzaam. Met termen als ‘bron van vezels’ of ‘laag in suikers’ trekken ze de consument over de streep. Toch zijn veel repen verre van gezond en bevatten ze, naast een hoop (verschillende) zoetmiddelen, vaak geraffineerde granen en oliën. Ze laten je bloedsuiker pijlsnel stijgen en daarna heb je snel weer zin in nog zo’n reep. Ook al wil menig producent het je laten geloven; van veel repen met suiker krijg je op termijn geen energie maar beland je juist in een dip.

Dat kan natuurlijk anders. Deze granola bar maak je snel en gemakkelijk zelf en je hebt er geen oven voor nodig. Een stevige keukenmachine is wel handig. Even mixen, een tijdje in de vriezer of koelkast en smullen maar. Door verschillende zaden en noten toe te voegen maak je er een echte superfoodbar van met behoorlijk wat eiwitten. Handig om mee te nemen, bijvoorbeeld voor na een workout. Zonder suiker, met slechts de zoetheid van de dadels.

Recept voor 6 repen

  • 75-100 gram dadels
  • 75 gram (gemengde) noten
  • 50 gram havervlokken
  • 50 gram zaden en/of pitten naar wens (bijvoorbeeld pompoenpitten, chiazaad, gojibessen etc.)
  • 1 volle el pindakaas of notenpasta
  • 2 tl kokosolie
  • 1 mespuntje kaneel
  • Snufje zout

Optioneel: handje gedroogde cranberry’s.

Bereidingswijze
Week de dadels 15 min in heet water. Gebruik 100 gram voor meer kleverige, zoete repen. Rooster de havervlokken op laag vuur met de kokosolie een paar minuten lichtbruin. Laat afkoelen. Voeg de dadels toe aan de keukenmachine, samen met de noten en notenpasta/pindakaas. Laat draaien tot er een kleverige, vochtige massa ontstaat. Voeg zo nodig wat van het overgebleven dadelvocht toe. Meng de overige ingrediënten door het mengsel, samen met de havervlokken. Spatel goed door elkaar. Het geheel behoort wat kleverig te blijven zodat de repen straks niet uit elkaar vallen. Verdeel het mengsel in een platte schaal (een ijsbak bijvoorbeeld) en strijk met de bolle kant van een lepel glad. Zet een aantal uur in de koelkast of twee uur in de vriezer. Snijd daarna in repen en je zelfgemaakte bars zijn klaar om gegeten te worden!

Tips/variaties:

  • Vervang, voor minder zoete repen, een deel van de dadels door extra notenpasta.
  • De voedingswaarde kun je nog verder verhogen door één of meerdere eetlepels cacao toe te voegen.
  • Ook lekker met gedroogde abrikozen.
  • Voeg een halve theelepel kardemom of gember toe voor een kruidige smaak.

Zie voor meer recepten ook mijn boek De receptenwijzer:

Help anderen gezonder te worden:
Showing 2 comments
  • Wuyts Leen
    Beantwoorden

    Dag Juglen en lezers,
    Wat ook heel handig is bij het maken van zo’n energiereep is, in het bakje eerst een vel bakpapier leggen. Dan kan je, na het afkoelen, het heel makkelijk uit het bakje halen en in repels snijden.
    Ik koop mijn bakpapier wel altijd in een natuurvoedingswinkel want, wat ik vroeger niet wist is dat gewoon bakpapier behandelt is met chemische producten, zwavel of siliconen. Bakpapier uit de natuurvoedingswinkel is gewoon mechanisch ‘glad’ gemaakt. En zo worden we weer wat slimmer.
    Gezonde groeten, Leen Wuyts

  • Larissa
    Beantwoorden

    Heerlijk hoor! Heb het net voor de tweede keer gemaakt met amandelpasta. Bedankt voor het recept!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken