In Recepten

Nederland is een broodland. We eten gemiddeld zo’n vier sneetjes per dag. Brood is makkelijk en lekker. De ingrediënten in een brood, en dus de kwaliteit, lopen daarentegen nogal uiteen. Aan onze boterhammen worden een hoop vulmiddelen toegevoegd waardoor het etiket bol staat van ingrediënten die er niet in hoeven. Van alle broden die er verkocht worden zijn er maar weinig met een korte ingrediëntenlijst van (volkoren) graan, water, gist (of zuurdesem) en zout. Tarwebrood is het meest verkochte brood. Naast brood zit tarwe in tal van andere voedingsmiddelen en vormt het de basis van veel producten die wij dagelijks eten. Wie bij elke maaltijd brood of een tarweproduct eet, mist een hoop variatie in het dieet.

Wie erg van boterhammen houdt, kan ook zelf zijn brood bakken en voor een andere graansoort(en) kiezen. Dat kan in een broodbakmachine of traditioneel in de oven. Er zijn zelfs broodrecepten die op het fornuis kunnen worden klaargemaakt. Door zelf je brood te bakken weet je precies wat er in gaat, kan je de ingrediëntenlijst kort houden en naar hartenlust variëren.

De basis van dit voedzame en glutenvrije broodrecept bestaat uit haver en boekweit. Haver is van nature glutenvrij, maar komt bij het verwerkingsproces mogelijk in aanraking met andere granen waardoor die garantie niet is te geven. Wil je 100% zeker zijn van een glutenvrij brood, kies dan voor gecertificeerd glutenvrije haver. Haver en boekweit zijn twee smaken die goed met elkaar combineren. Door meer haver in het recept te gebruiken dan boekweit, gaat de kenmerkende boekweitsmaak niet overheersen. Wanneer je erg van boekweit houdt dan je de hoeveelheden natuurlijk ook omdraaien.

Door met vullingen te werken, zit het beleg al in het brood. Ideaal voor onderweg of als snel tussendoortje. Voor dit recept is gekozen voor hartige smaken, wat dit brood tegelijkertijd geschikt maakt als borrelbrood met bijvoorbeeld kaas, olijfolie en tapenade. Uiteraard kan je qua vullingen eindeloos variëren. Onderaan het recept staan al wat tips. Zorg er altijd voor dat de ingrediënten die je in het brood verwerkt goed droog zijn. Daarmee voorkom je dat het brood plakkerig van binnen wordt.

Ingrediënten voor een klein broodje:

  • 200 gram havervlokken
  • 150 gram boekweitmeel
  • 300 ml water
  • 2 eieren
  • 2 el (wijnsteen) bakpoeder
  • 1,5 el Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum)
  • 25 gram zongedroogde tomaat
  • 30 gram zwarte (kalamata) olijven
  • 1 el heel lijnzaad
  • 1 handje pompoenpitten
  • (Keltisch) zeezout naar smaak

Overig:

  • Blender of keukenmachine
  • Klein cakeblik of broodbakvorm van 20 cm
  • Kokosolie of ghee voor het invetten

Bereidingswijze:
Kluts de eieren in een beslagkom. Maal de havervlokken in een blender of keukenmachine tot grof havermeel. Snijd de tomaten en olijven in kleine stukjes. Voeg alle ingrediënten toe aan de eieren en het meel, behalve de pompoenpitten. Voeg zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar tot er een stevig broodbeslag ontstaat. Vet het cakeblik in en stort de massa in de vorm. Verdeel de pompoenpitten over het brood en druk zachtjes aan. Zet het brood in een niet verwarmde oven. Verwarm de oven op 180 graden en laat het brood in ongeveer 45 minuten gaar worden.

Tips/variaties:

  • Liever een groter brood? Maak het recept keer twee. Het brood moet dan ongeveer 10 minuten langer in de oven.
  • Voeg gehakte walnoten toe aan het brooddeeg. Ook lekker: een eetlepel pesto of gedroogde paddenstoelen.
  • Bestrooi het brood met pijnboom- of zonnebloempitten.
  • Kies je voor zongedroogde tomaten op oliebasis, dep de tomaatjes dan goed droog alvorens je deze aan het deeg toevoegt.
  • Door rozijnen toe te voegen kun je een zoete variant maken. Rozijnen combineren goed met kaneel.
Help anderen gezonder te worden:
Showing 15 comments
  • Maureen
    Beantwoorden

    Ik krijg meteen zin dit brood te maken! Kan het ook in een broodbakmachine?
    (dit is voor de echte “bakkers” onder ons misschien een inkoppertje, maar voor mij niet ;-))

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Ja hoor, kan zeker in de boodbakmachine. Beste is wel om voor een keramische variant te gaan.

  • Josina
    Beantwoorden

    Ik heb al wat varianten geprobeerd maar naar 1 dag is het droog en dat vind ik niet fijn. Ben al geen brood eetster en nu ik Glutenvrij moet is dit helemaal een ramp. Dus wat kan ik verwachten van dit recept

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Je zou wat gesmolten kokosolie kunnen toevoegen aan het meel, dan blijft het wat langer smeuïg.

  • twokids
    Beantwoorden

    Heeft een beetje roomboter (20g op 500g bloem) hetzelfde effect als kokosolie om het brood minder droog te maken? Of is kokosolie hiervoor beter geschikt?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Roomboter kan ook prima!

  • Simone van Leeuwen
    Beantwoorden

    Heb je ook een recept van glutenvrij brood zonder eieren en dat op het fornuis gebakken kan worden. Liefs Simone

  • Heleen
    Beantwoorden

    Dit brood heb ik gister gemaakt. Het zag er prachtig en heerlijk uit, maar het was niet te eten, er zat echt een hele vieze smaak aan. Ik heb het recept aangehouden, behalve zat er gebroken lijnzaad door, omdat ik geen heel in huis had, en ik heb wat met kruiden gevarieerd, zoals wat oregano en chilivlokken toegevoegd. Ik vind het erg jammer, want het leek me een fijn alternatief voor gewoon brood. Wat kan er mis zijn gegaan? Klopt het dat er zoveel wijnsteenbakpoeder in gaat, 2 eetlepels?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Gebroken lijnzaad oxideert extreem snel. Waarschijnlijk was deze niet meer goed. Gebroken lijnzaad is alleen eetbaar als je deze zelf vers (bv met een koffiemolen) hebt gemaald en binnen 30 minuten nuttigt. Verhitten mag je gebroken lijnzaad nooit. Daarbij heb je tal van kruiden toegevoegd lees ik. Dan is het niet meer het recept wat we hier geven…

      • Henk
        Beantwoorden

        In eerste instantie leek het mij ook een lekker brood om te bakken, tot ik de hoeveelheid bakpoeder zag. Dat is voor mij de garantie voor misselijkheid, stroeve tanden en een vieze smaak. Ik hanteer 1 theelepel per 200-250 gram meel als absoluut maximum. 1 Eetlepel is het equivalent van 3 theelepels ! Veel te veel dus.
        De invloed op de smaak van 1 eetlepel lijnzaad op een heel brood speelt denk ik nauwelijks een rol. Daarvoor is het effect van de andere ingrediënten te overheersend.
        Het is waarschijnlijk niet de bedoeling, maar zelf zou ik dit brood gewoon met gist maken.

  • Rit
    Beantwoorden

    Lijkt me heel simpel en erg lekker! Ga ik zeker proberen. Bak al jaren zelf glutenvrij brood en inderdaad het wordt wel sneller droog (ook zelfgebakken speltbrood bv is sneller droog – vandaar de brood’verbeteraars’ zeker?) Maar tip: ik bewaar de sneetjes in de koelkast en de overige sneetjes in de diepvries tot gebruik.

  • Carolina
    Beantwoorden

    Chips…staat in de oven nu met… gebroken lijnzaad. Nou ja ik zie wel straks. Heb ook wat heel fijn gesneden zoete paprika er door gedaan met wat walnoten en paar rozijnen met wat kaneel… Ik zal heel lijnzaad kopen deze week maar om dit fijn te krijgen vind ik een ramp zowel in bende als koffiemolen..Bedankt voor recept

  • Carolina
    Beantwoorden

    Jammer dat ik geen foto kan bijvoegen maar hij ziet er net zo uit als boven alleen met rode stukjes en her en der een rozijn. Smaakt heerlijk zo lauw zonder en met beetje pest.. niks bijsmaak van gebroken lijnzaad. De Provençaalse kruiden proef je juist .

  • carolina
    Beantwoorden

    En wederom het ” brood” gemaakt. Nu met hele lijnzaad( wat als je googled ook niet verhit mag worden ) en geraspte wortel( wat je niet terug ziet of proeft misschien nog te weinig). En weer heerlijk gelukt. Met gehakte noten, rozijnen, halve winterwortel, 2 theelepels pesto, handje rozijnen en gewoon 1 eetlepel ( wat 15 gram is wat voor 500 gram meel overal staat) wijnsteenbakpoeder. Weer heerlijk voedzaam brood.

  • Liesbeth
    Beantwoorden

    Ik gebruik een electrische koffiemolen voor het lijnzaad en maal dan lijnzaad met wat pompoenpitten samen tot meel. Smaakt prima en maalt beter dan zonder pitten erbij. Daarvoor was het bij mij ook zeuren met dat lijnzaad! De pompoenpitten storen tot nu toe nooit in de recepten. Ook over de pindakaas smaakt dat mengsel heerlijk! Samen met zonnebloempitten maalt het ook prima.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken