web
statistics

Recept: glutenvrij brood van haver en boekweit

Nederland is een broodland. We eten gemiddeld zo’n vier sneetjes per dag. Brood is makkelijk en lekker. De ingrediënten in een brood, en dus de kwaliteit, lopen daarentegen nogal uiteen. Aan onze boterhammen worden een hoop vulmiddelen toegevoegd waardoor het etiket bol staat van ingrediënten die er niet in hoeven. Van alle broden die er verkocht worden zijn er maar weinig met een korte ingrediëntenlijst van (volkoren) graan, water, gist (of zuurdesem) en zout. Tarwebrood is het meest verkochte brood. Naast brood zit tarwe in tal van andere voedingsmiddelen en vormt het de basis van veel producten die wij dagelijks eten. Wie bij elke maaltijd brood of een tarweproduct eet, mist een hoop variatie in het dieet.

Wie erg van boterhammen houdt, kan ook zelf zijn brood bakken en voor een andere graansoort(en) kiezen. Dat kan in een broodbakmachine of traditioneel in de oven. Er zijn zelfs broodrecepten die op het fornuis kunnen worden klaargemaakt. Door zelf je brood te bakken weet je precies wat er in gaat, kan je de ingrediëntenlijst kort houden en naar hartenlust variëren.

De basis van dit voedzame en glutenvrije broodrecept bestaat uit haver en boekweit. Haver is van nature glutenvrij, maar komt bij het verwerkingsproces mogelijk in aanraking met andere granen waardoor die garantie niet is te geven. Wil je 100% zeker zijn van een glutenvrij brood, kies dan voor gecertificeerd glutenvrije haver. Haver en boekweit zijn twee smaken die goed met elkaar combineren. Door meer haver in het recept te gebruiken dan boekweit, gaat de kenmerkende boekweitsmaak niet overheersen. Wanneer je erg van boekweit houdt dan je de hoeveelheden natuurlijk ook omdraaien.

Door met vullingen te werken, zit het beleg al in het brood. Ideaal voor onderweg of als snel tussendoortje. Voor dit recept is gekozen voor hartige smaken, wat dit brood tegelijkertijd geschikt maakt als borrelbrood met bijvoorbeeld kaas, olijfolie en tapenade. Uiteraard kan je qua vullingen eindeloos variëren. Onderaan het recept staan al wat tips. Zorg er altijd voor dat de ingrediënten die je in het brood verwerkt goed droog zijn. Daarmee voorkom je dat het brood plakkerig van binnen wordt.

Ingrediënten voor een klein broodje:

  • 200 gram havervlokken
  • 150 gram boekweitmeel
  • 300 ml water
  • 2 eieren
  • 2 el (wijnsteen) bakpoeder
  • 1,5 el Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum)
  • 25 gram zongedroogde tomaat
  • 30 gram zwarte (kalamata) olijven
  • 1 el heel lijnzaad
  • 1 handje pompoenpitten
  • (Keltisch) zeezout naar smaak

Overig:

  • Blender of keukenmachine
  • Klein cakeblik of broodbakvorm van 20 cm
  • Kokosolie of ghee voor het invetten

Bereidingswijze:
Kluts de eieren in een beslagkom. Maal de havervlokken in een blender of keukenmachine tot grof havermeel. Snijd de tomaten en olijven in kleine stukjes. Voeg alle ingrediënten toe aan de eieren en het meel, behalve de pompoenpitten. Voeg zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar tot er een stevig broodbeslag ontstaat. Vet het cakeblik in en stort de massa in de vorm. Verdeel de pompoenpitten over het brood en druk zachtjes aan. Zet het brood in een niet verwarmde oven. Verwarm de oven op 180 graden en laat het brood in ongeveer 45 minuten gaar worden.

Tips/variaties:

  • Liever een groter brood? Maak het recept keer twee. Het brood moet dan ongeveer 10 minuten langer in de oven.
  • Voeg gehakte walnoten toe aan het brooddeeg. Ook lekker: een eetlepel pesto of gedroogde paddenstoelen.
  • Bestrooi het brood met pijnboom- of zonnebloempitten.
  • Kies je voor zongedroogde tomaten op oliebasis, dep de tomaatjes dan goed droog alvorens je deze aan het deeg toevoegt.
  • Door rozijnen toe te voegen kun je een zoete variant maken. Rozijnen combineren goed met kaneel.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend