Hoofdpagina » Nieuws » Toegevoegde ‘groente’ in pizzabodem, tortilla en pasta blijkt wassen neus

Toegevoegde ‘groente’ in pizzabodem, tortilla en pasta blijkt wassen neus

Wie zich graag te buiten gaat aan pizza’s, wraps, tortilla’s en veel pasta hoeft zich volgens de fabrikanten niet langer schuldig te voelen, want je kunt nu ook kiezen voor varianten op basis van groenten. Het klinkt ideaal: voeg wat groenten toe aan je pizzabodem en je gezondheid vaart er wel bij. Toch kom je er volgens de Consumentenbond bedrogen uit: zij geven aan dat de ‘gezonde’ groentevarianten soms zelfs minder vezels bevatten dan de normale op basis van bloem.

Vaak maken fabrikanten gebruik van groenteconcentraat in de vorm van poeder, waardoor veel vitamines vervlogen zijn. Verwerking zoals malen, zeven, concentreren en drogen, leidt vaak tot verlies van volume en voedingsstoffen, waardoor de groenten minder verzadigend zijn. Dit soort producten mag je dus beslist niet bij je dagelijkse groente-inname optellen. Bovendien zijn de fabrikanten vaak geheimzinnig over de hoeveelheid groenten die zij toevoegen. Soms vermelden ze wel een percentage, bijvoorbeeld 30%, maar gaan ze hierbij uit van de oorspronkelijke verse groenten, terwijl de werkelijke hoeveelheid na hun bewerkingen, zoals drogen, slechts een paar gram is. Zo kwam de bond erachter dat je door toevoeging van slechts 2 cherrytomaten aan je tortilla al meer groenten binnenkrijgt.

Het zou eerlijker zijn als op verpakkingen termen als ‘groentepoeder’, ‘(geconcentreerde) groentepuree’ of ‘groentesapconcentraat’ worden gebruikt, in plaats van simpelweg ‘groente’. Dit zou een transparantere weergave bieden van de werkelijke inhoud en voedingswaarde van het product.

Supermarkten verkopen tegenwoordig voorgesneden groente in de vorm van rijst of pasta, zoals bloemkoolrijst, broccolirijst en courgettespaghetti. Deze 100% groente-producten mag je wel optellen bij de dagelijkse inname van groente.

Het advies is dan ook simpel: kies voor volkorenproducten en beleg deze zelf rijkelijk met groenten. Gunstiger voor je portemonnee en je gezondheid (bron: Consumentenbond).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.