Tip: zelfgemaakte groentefriet uit de oven

Wie lust erg geen frietje? Patat is de meest populaire snack in Nederland en wordt van oudsher gemaakt met melige aardappels, waarvan het ras Bintje de bekendste is. Vroeger werd friet gefrituurd in ossenvet, maar tegenwoordig wordt vooral gekozen voor (goedkope en veelal geraffineerde) plantaardige olie zoals zonnebloem- en raapzaadolie. Wie thuis friet wil bakken doet dat het liefst van verse aardappelen en frituurt in (natuurlijk ontgeurde) kokosolie. Ook de airfryer kan dienstdoen voor het bakken van gezonde(re) patat. Het bakken van verse frieten (met schil) is overigens een trend die zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld. In de grote steden vinden we al een aantal hippe snackbars die friet op deze manier serveren.

Ook groenten lenen zich prima om friet van te maken. Weliswaar worden ze niet zo knapperig als van aardappelen, maar een bite hebben ze zeker. Wie daarnaast kiest voor de oven in plaats van de frituurpan heeft weer een gezondheidsvoordeeltje te pakken. En een portie groentefriet tikt aardig aan op de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag.

Niet alle groenten zijn geschikt. Kies alleen voor knollen met een hoog zetmeelgehalte. Dit zorgt ervoor dat de friet stevig blijft en het meest op het origineel lijkt. In de ingrediëntenlijst hieronder staan een aantal voorbeelden waar je uit kan kiezen. Wie voor een mooi plaatje wil gaan, kiest verschillende kleuren waardoor de friet als een regenboog van je bord spat. Daar kan geen klassiek frietje tegenop!

Ingrediënten voor twee porties (als bijgerecht)

  • 450 gram stevige groenten naar keuze, bijvoorbeeld: (regenboog)wortel, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij, bieten of koolraap
  • 1 el olijfolie
  • (Keltisch) zeezout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd (en schil eventueel) de groenten in lange reepjes, iets groter dan normale frieten. In oven slinkt de groente nog enigszins. Doe in een kom en meng met de olie. Hussel goed door elkaar. Spreid de groenten uit op een bakplaat en zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk raken. Zet in de oven voor 25-30 min. Strooi er hierna wat zeezout over en serveer meteen. Lekker met een frisse salade en een stukje wilde zalm bijvoorbeeld.

Tips/variaties:

  • Je kunt de groenten vooraf kruiden met bijvoorbeeld wat knoflook en rozemarijn. Of kies voor specerijen zoals paprikapoeder en kerrie.
  • Lekker met (zelfgemaakte) mayonaise of ketchup. Knoflooksaus of Tzatziki doen het ook goed!
  • Normale patat niet zo heel gezond is, vanwege de lage voedingswaarde? Deze groente patat kun je wel zonder schuldgevoel regelmatig op het menu zetten!

Groentefriet kun je ook makkelijk en snel maken in deze keramische Airfryer:

Met de code Multifry25 krijg je nu 25% korting op deze airfryer in onze webwinkel!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.