Hoofdpagina » Nieuws » Alcohol voor het slapengaan verstoort nachtrust

Alcohol voor het slapengaan verstoort nachtrust

Een glas wijn of bier voor het slapengaan lijkt misschien een goed idee voor een betere nachtrust, maar uit nieuw onderzoek blijkt echter dat alcohol je slaap juist verstoort.

Een studie door neurowetenschappers en slaaponderzoekers van het E.P. Bradley Hospital Sleep Research Lab laat zien dat het drinken van alcohol voor het slapengaan de hoeveelheid remslaap vermindert. REM-slaap maakt ongeveer 20% uit van een normale nachtrust en is belangrijk voor emotionele stabiliteit, mentale scherpte en geheugen. In het onderzoek brachten proefpersonen drie opeenvolgende nachten door in een slaaplaboratorium, eenmaal met en eenmaal zonder alcoholconsumptie een uur voor het slapengaan.

De onderzoekers ontdekten dat alcohol de tijd in diepe slaap verlengde, maar de duur van de remslaap verkortte. Daarnaast merkten de onderzoekers op dat het drinken van alcohol gedurende meerdere avonden achter elkaar geen verandering teweegbracht in de hoeveelheid remslaap die verstoord werd. Het lichaam paste zich niet aan om de effecten van de alcohol te compenseren, dus het drinken van alcohol blijft een verstorende invloed op de slaap hebben. De onderzoekers concluderen dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol voor het slapengaan de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden.

Uit de resultaten blijkt dus dat alcohol zorgt dat je sneller inslaapt, maar je minder diep slaapt en veel minder REM-slaap krijgt. Dat is de slaapfase waarin je droomt en die belangrijk is voor emoties, geheugen en denkvermogen.

De onderzoekers adviseren daarom geen alcohol te drinken als je een goede nachtrust wilt. Zelfs een klein glaasje kan al een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit en dus op hoe fit je je voelt overdag. Liever een kop thee zonder cafeïne als je moeite hebt met inslapen. Zo voorkom je een verstoorde nachtrust (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.