Hoofdpagina » Nieuws » Cafeïne kan zorgen voor onvoldoende nachtrust

Cafeïne kan zorgen voor onvoldoende nachtrust

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Minas Gerais in Brazilië blijkt dat mensen die meer cafeïne binnenkrijgen, vaker last hebben van onvoldoende slaap.

Aan het onderzoek deden 6356 volwassenen mee in de leeftijd van 28 tot 41 jaar. Zij vulden vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoontes en slaapduur. Deze nieuwe studie toont aan dat mensen die overdag meer cafeïne binnenkrijgen, ‘s nachts korter slapen. Uit de resultaten bleek dat deelnemers die meer cafeïne binnenkregen, vaker aangaven minder dan 7 uur per nacht te slapen.

De onderzoekers verdeelden de deelnemers in vier groepen op basis van hun dagelijkse cafeïne-inname. De groep met de hoogste inname (gemiddeld 93 mg of meer per dag) had 19% meer kans op onvoldoende slaap in vergelijking met de groep met de laagste cafeïne-inname (0-27 mg per dag).

Factoren als leeftijd, geslacht, relatie, baan, alcoholgebruik, roken, lichaamsbeweging en schermtijd werden meegenomen om vertekening van de resultaten te voorkomen. Ook werd rekening gehouden met depressie en antidepressivagebruik.

Dit onderzoek laat zien dat een hoge cafeïne-inname overdag samenhangt met een slechtere slaapkwaliteit ‘s nachts. Het verminderen van cafeïne, met name in de late middag en avond, kan helpen om beter te slapen.

De onderzoekers concluderen dat een hogere cafeïne-inname inderdaad samenhangt met kortere slaapduur en een grotere kans op slaaptekort. Cafeïne kan helpen om overdag alert te blijven, maar lijkt ‘s nachts dus wel degelijk van invloed op de slaap (Bron: Examine).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.