Hoofdpagina » Nieuws » De werkelijke reden waarom koffie zo gezond is

De werkelijke reden waarom koffie zo gezond is

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië in San Francisco ontdekten dat het drinken van een latte het aantal stappen per dag kan verhogen, waarbij koffiedrinkers gemiddeld 1.000 extra stappen liepen. In een gerandomiseerde studie van twee weken met 100 volwassen vrijwilligers, die continu ECG-apparaten droegen, werden cafeïne-inname, beweging, slaap en gezondheid gevolgd.

De studie toonde aan dat koffieconsumptie zowel positieve als negatieve effecten op de gezondheid had. Op dagen dat de vrijwilligers koffie dronken, liepen ze meer stappen en elk extra kopje koffie verhoogde het aantal stappen met 600. Echter, het drinken van koffie verminderde ook de slaapduur met 36 minuten voor het eerste kopje en 18 minuten extra voor elk volgend kopje.

De onderzoekers konden niet verklaren waarom dit gebeurde, maar benadrukten dat de resultaten de complexe relatie tussen koffie en gezondheid aantonen. De studie, die werd gepresenteerd op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2021, is de eerste gerandomiseerde studie die de real-time gevolgen van koffieconsumptie onderzoekt.

Dr. Gregory Marcus, de studieauteur, verklaarde dat ondanks dat koffie de meest geconsumeerde drank ter wereld is, de gezondheidseffecten ervan nog steeds onzeker zijn. Deelnemers droegen verschillende sensoren en monitors, zoals ECG-apparaten, polsbandjes en glucosemonitoren, terwijl ze ook DNA-speekselmonsters afstonden om genetische varianten te beoordelen die van invloed kunnen zijn op het cafeïnemetabolisme.

De vrijwilligers werden willekeurig ingedeeld in een ‘koffie’- of ‘geen koffie’-groep en moesten gedurende twee weken deze groepen volgen. De onderzoekers ontdekten dat koffiedrinken leidde tot een toename van 54% van een bepaald type abnormale hartslag, terwijl het drinken van meer koffie gepaard ging met minder episodes van een ander soort abnormaal snel hartritme.

De studie toonde aan dat koffiedrinken consistent geassocieerd werd met meer fysieke activiteit en minder slaap. Meer fysieke activiteit, gestimuleerd door koffieconsumptie, heeft talrijke gezondheidsvoordelen, terwijl verminderde slaap in verband wordt gebracht met nadelige effecten op de gezondheid. De resultaten benadrukken de complexe relatie tussen koffie en gezondheid, waarbij genetische factoren ook een rol spelen.

Samenvatting
Amerikaanse wetenschappers lieten honderd mensen soms wel en soms geen koffie drinken. Ze keken hoe hun lichaam hierop reageerde. De meeste uitkomsten waren niet zo interessant. Proefpersonen sliepen iets korter met koffie, maar niet veel. Een groot verschil was wel dat de koffiedrinkers veel meer liepen; ze zetten wel duizend extra stappen op de dagen dat ze koffie dronken! Meer bewegen heeft een positief effect op je levensverwachting, dus die 1000 extra stappen komen overeen met de langere levenverwachting van koffiedrinkers uit eerdere studies. Het is alleen onduidelijk waarom de deelnemers meer liepen. Misschien maakte de koffie hen energieker en moesten ze daardoor bewegen. Of misschien zijn die 1000 extra stappen gewoon de stappen naar het koffieapparaat of het koffiezaakje verderop. In dat geval is het niet nodig om koffie te drinken en volstaat een dagelijks ommetje (bron: The Daily Mail, Trouw).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.