web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Kaarsen kunnen giftige dampen afgeven

Kaarsen kunnen giftige dampen afgeven

Op nu.nl wordt gewaarschuwd voor het overmatig branden van kaarsen, omdat er hierbij giftige stoffen kunnen vrijkomen. Het gaat hierbij om dezelfde stoffen als bij tabaksrook. Door de energiecrisis ventileren veel mensen slecht en kan de lucht in huis erg slecht worden door het branden van veel kaarsen. De vrijkomende stoffen, die kankerverwekkend zijn, hopen zich dan op in de kamer. Het advies is om geen geurkaarsen of kaarsen met kleurstoffen te kopen en alleen zuivere kaarsen te branden. Natuurlijke kaarsen van bijenwas zijn een goede optie. Het beste is om slechts enkele kaarsen in de avonduren te branden, zodat de lucht niet te vuil wordt. Blijf altijd goed ventileren en zorg dat de kaarsen gelijkmatig branden, zonder dat ze gaan flakkeren of walmen. Het doven van kaarsen kun je beter niet met een kaarsendover doen, omdat hier heel veel fijnstof bij vrijkomt. Je kunt beter twee natte vingers gebruiken, zegt hoogleraar en toxicoloog Theo de Kok.

Natuurlijke essentiële oliën hebben over het algemeen een lage toxiciteit, maar het is wel degelijk mogelijk dat sommige personen bij hogere concentraties allergische reacties krijgen.

Deskundigen benadrukken dat een natuurlijk product niet altijd een garantie biedt. Zij benadrukken dat “natuurlijk” niet noodzakelijk “zuiver” betekent, en als zodanig mogelijk niet de verwachte voordelen biedt. Onder de juiste omstandigheden kan een kaars van zuivere was bijvoorbeeld bijna volledig branden zonder verbrandingsproducten te produceren. Voor een optimaal resultaat is het advies een kaars te zoeken met zo min mogelijk toevoegingen. Onvolledige verbranding van bepaalde ingrediënten, zoals kleur- en geurstoffen, kan bijdragen tot meer luchtvervuiling. De aanwezigheid van verontreinigingen uit het productieproces in een chemisch geurende kaars is waarschijnlijk, afhankelijk van hoe de kaars is geproduceerd. Om hierover definitieve conclusies te trekken, zou je de exacte samenstelling van de kaars moeten kennen, maar deze informatie is vaak niet beschikbaar op het etiket.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: