Een recente studie heeft aangetoond dat het branden van kaarsen en koken van maaltijden kan leiden tot luchtvervuiling binnenshuis, die schadelijk is voor onze gezondheid. Dit geldt bij uitstek voor mensen met milde astma. Deze in Denemarken uitgevoerde studie, bracht aan het licht dat blootstelling aan de fijne en ultrafijne deeltjes die vrijkomen tijdens deze activiteiten niet alleen irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken, maar ook ontstekingen en tekenen van DNA-schade. Ondanks dat het onderzoek zich richtte op mensen met lichte astma, benadrukten de onderzoekers dat de negatieve effecten van binnenluchtvervuiling ook voor gezonde mensen op kunnen gaan. Deze bevindingen benadrukken het belang van een luchtfilter om de kwaliteit van de lucht die we inademen te verbeteren en mogelijke gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zet tijdens het koken altijd een raampje open en doe de afzuigkap aan.
Onderzoekers van de Universiteit van Aarhus hebben onderzocht wat het effect is van kookdampen en rook van brandende kaarsen op de gezondheid. Ze richtten zich hierbij specifiek op jongvolwassenen van 18-25 jaar met lichte astma.
Tijdens koken en het verbranden van kaarsen komen er zeer fijne deeltjes (ultrafijne deeltjes) en gassen vrij in de lucht. Eerdere studies toonden al aan dat inademing hiervan schadelijk kan zijn.
In dit onderzoek werden proefpersonen blootgesteld aan de uitlaatgassen van koken en kaarsen zonder ventilatie. Hierbij werden bij de jongvolwassenen met astma tekenen van irritatie, ontsteking, DNA-schade en ontstekingsmarkers in het bloed waargenomen.
Dit is zorgwekkend omdat jongvolwassenen normaal gesproken veerkrachtiger zouden moeten zijn. Het wijst erop dat de gassen ook schade kunnen veroorzaken bij volwassenen en gezonde personen.
De onderzoekers adviseren om in de winter met name goed te ventileren tijdens koken en het branden van kaarsen, omdat ramen en deuren dan vaker gesloten blijven. Dit kan longziekten, hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Particle and Fibre Toxicology. De universiteit wil dit onderzoek uitbreiden naar de effecten bij volwassenen zonder astma (Bron: MedicalXpress).