Volgens een recent onderzoek blijkt het koken op gas met een temperatuur van 175 graden giftige stoffen af te kunnen geven aan de lucht. Het gaat hierbij vooral om benzeen, dat uren in de woning kan blijven hangen. Het probleem van benzeen is dat dit een giftige stof is, die in verband wordt gebracht met kanker. Op gas koken kan ervoor zorgen dat er een hogere concentratie benzeen vrijkomt dan bij het roken van tabak in een woning. Kinderen in een huishouden waarin op gas wordt gekookt zouden een 42% hogere kans hebben op astma. Steeds meer huishoudens stappen over op inductie, maar dat vinden veel mensen niet prettig koken of mensen maken zich zorgen om de enorme hoeveelheid straling die hierbij vrijkomt. In dat geval kan koken op een elektrische of keramische kookplaat een optie zijn. Hierbij fungeert de metalen bodem van de pan als een barrière, waardoor er relatief weinig straling vrijkomt. Bij inductie wordt de bodem geïnduceerd, waardoor juist een enorme hoeveelheid elektromagnetische straling meetbaar is.
Een recent onderzoek geleid door Stanford University toont aan dat het gebruik van gasfornuizen en -ovens in huis kan leiden tot gevaarlijk hoge niveaus van benzeen, een chemische stof die in verband wordt gebracht met bloedcelkanker zoals leukemie. Bij gebruik van een gaspit op de hoogste stand of een gasoven ingesteld op 177 graden Celsius bleken de benzeenniveaus in huis zelfs hoger te zijn dan die in tabaksrook. Het onderzoek benadrukt ook dat deze schadelijke stof zich verspreidt door het hele huis en urenlang in de lucht kan blijven hangen, wat de blootstelling verhoogt. Afzuigkappen bleken vaak niet effectief in het elimineren van deze verontreinigende stof.
De studie is uniek omdat het de eerste is die benzeenuitstoot meet tijdens het daadwerkelijke gebruik van fornuizen en ovens. Hieruit bleek dat gas- en propaanbranders en -ovens tot 50 keer meer benzeen uitstootten dan hun elektrische tegenhangers. Eerder onderzoek had zich vooral gericht op gaslekken van inactieve fornuizen. Inductiekookplaten, aan de andere kant, bleken helemaal geen benzeen uit te stoten, wat ze een veiliger alternatief maakt.
De studie draagt bij aan een groeiende hoeveelheid bewijs over de gezondheidsrisico’s van gasfornuizen, waaronder een verhoogd risico op astma bij kinderen. De onderzoekers bieden echter ook oplossingen om de risico’s te verminderen. Goede ventilatie met behulp van afzuigkappen of open ramen wordt aangeraden, evenals het gebruik van draagbare inductiekookplaten of elektrisch keukengerei. Er zijn zelfs federale en lokale stimuleringsprogramma’s beschikbaar om huishoudens te helpen de overstap te maken naar veiligere kookopties.
Studieleider Yannai Kashtan merkt op: “Voordat ik aan dit onderzoek begon, had ik er nooit twee keer over nagedacht, maar hoe meer we leren over vervuiling door gasfornuizen, hoe opgeluchter ik ben dat ik zonder gasfornuis woon.” Het is duidelijk dat dit onderzoek belangrijke implicaties heeft voor de volksgezondheid en mogelijk de manier waarop we denken over en gebruikmaken van kookapparatuur in onze huizen zal veranderen (Bron: MedicalXpress).
Originele studie: Kashtan YS, Nicholson M, Finnegan C, et al. Gas and propane combustion from stoves emits benzene and increases indoor air pollution. Environ Sci Technol. 2023;57(26):9653-9663.