Hoofdpagina » Nieuws » We zijn omringd door stoffen die borstkanker kunnen aanjagen

We zijn omringd door stoffen die borstkanker kunnen aanjagen

Uit nieuw onderzoek van het Silent Spring Instituut blijkt dat meer dan 900 veelvoorkomende chemische stoffen kenmerken vertonen die borstkanker kunnen veroorzaken. De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om snel vast te stellen welke stoffen risicovol zijn. Ze hopen dat overheden en fabrikanten nu actie gaan ondernemen.

Wetenschappers hebben 921 chemische stoffen geïdentificeerd die kenmerken vertonen die borstkanker kunnen veroorzaken. Deze chemische stoffen zijn veelal te vinden in alledaagse consumentenproducten, voedsel, pesticiden en medicijnen. Belangrijk is dat veel van deze chemicaliën hormoonverstoorders zijn, die de productie van oestrogeen of progesteron in het lichaam verhogen, of de oestrogeenreceptor activeren. Deze hormonale verstoringen zijn verontrustend aangezien borstkanker nauw verbonden is met hormonen. Het onderzoek, dat gebruikmaakte van internationale databases, identificeerde 278 chemicaliën die borsttumoren bij dieren veroorzaken. Meer dan de helft daarvan stimuleert de productie van oestrogeen of progesteron, en een derde activeert de oestrogeenreceptor. Bovendien veroorzaken 420 van deze chemische stoffen DNA-schade, wat het risico op borstkanker verder vergroot.

“Onze bevindingen geven een duidelijke routekaart om potentiële borstkankerverwekkers te identificeren,” aldus onderzoeker dr. Jennifer Kay. “Zo kunnen we voorkomen dat deze stoffen in consumentenproducten terechtkomen.”

De onderzoekers doorzochten databases van onder meer de WHO en de Amerikaanse overheid. Ze keken naar twee eigenschappen van stoffen:

  • Stoffen die tumoren veroorzaakten in dierproeven. Dit wijst op een verhoogd risico bij mensen.
  • Stoffen die hormonen ontregelen op een manier die borstkanker kan bevorderen. Bijvoorbeeld door meer vrouwelijke hormonen als oestrogeen aan te maken.

In totaal werden 278 stoffen gevonden die borsttumoren bij dieren veroorzaakten. Meer dan de helft van alle stoffen bleek hormonen te verstoren. “Gezien borstkanker een hormonale ziekte is, is dit zeer zorgwekkend,” aldus Kay.

De meeste stoffen op de lijst komen veel voor in producten als cosmetica, voedselverpakkingen en schoonmaakmiddelen. Ook pesticiden en industriële chemicaliën staan op de lijst. Blootstelling vindt dus op grote schaal plaats.

“We kunnen niet wachten tot duidelijk is welke stoffen daadwerkelijk kanker veroorzaken bij mensen,” zegt onderzoeker Ruthann Rudel. “Dan zijn we tientallen jaren verder. We hebben een vroegtijdige waarschuwing nodig.”

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen leiden tot strengere regulering. De Europese Unie werkt aan nieuwe regels voor hormoonverstorende stoffen. De lijst kan helpen om de meest risicovolle stoffen te identificeren en verbieden.

Ook roepen de onderzoekers fabrikanten op om de stoffen waar mogelijk te vervangen door veiligere alternatieven. “Voorkomen is beter dan genezen. We moeten exposure aan deze verdachte stoffen zoveel mogelijk beperken,” aldus Rudel.

Het onderzoek heeft ook gevolgen voor de manier waarop instanties chemische stoffen beoordelen op veiligheid, met name gezien de goedkeuring van meer dan 30 pesticiden die in verband worden gebracht met borsttumoren.

De onderzoekers hopen dat hun lijst van stoffen de regulerende instanties kan helpen bij het beter beschermen van onze gezondheid (MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.