Hoofdpagina » Nieuws » Nutri-Score definitief goedgekeurd in Nederland

Nutri-Score definitief goedgekeurd in Nederland

In een poging om consumenten te helpen bij het maken van gezondere voedselkeuzes, zal de Nutri-Score, een systeem dat de voedingswaarde van producten aangeeft, vanaf volgend jaar officieel erkend worden door de overheid.

De Nutri-Score wordt vanaf volgend jaar het officiële voedselkeuzelogo in ons land. Nederland voegt zich bij landen zoals Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland en Luxemburg die de Nutri-Score al gebruiken. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangekondigd dat dit voedselkeuzelogo wettelijke status zal krijgen. Fabrikanten en supermarkten kunnen het gebruiken om aan te geven hoe voedzaam hun producten zijn in vergelijking met soortgelijke producten. De Nutri-Score varieert van A tot E, waarbij A de gezondste optie aangeeft.

Hoewel het logo al op veel producten te vinden is, vooral op die uit Europese landen waar het al in gebruik is, hebben ook Nederlandse bedrijven ermee geëxperimenteerd. De officiële invoering in Nederland was oorspronkelijk gepland voor twee jaar geleden, maar werd vertraagd door discussies over de betrouwbaarheid ervan. Er waren zorgen over het algoritme dat gebruikt werd om de voedingswaarde te berekenen, aangezien het geen onderscheid maakte tussen bepaalde producten, zoals wit- en bruinbrood, en sommige diepvriespizza’s een onverdiend hoge score gaven.

Echter, na verbeteringen in het algoritme, heeft Van Ooijen besloten dat de Nutri-Score mag blijven. Hij zal echter blijven pleiten voor verdere aanpassingen om het systeem beter aan te laten sluiten bij de Nederlandse situatie.

Ondanks de introductie van de Nutri-Score, blijft het kabinet de bekende Schijf van Vijf als de belangrijkste voedingsrichtlijn promoten. Vanaf 1 januari mogen fabrikanten en supermarkten de Nutri-Score officieel gebruiken, hoewel dit op vrijwillige basis is. Echter, er zijn wel voorwaarden aan verbonden: het moet worden gebruikt voor het volledige productassortiment van een fabrikant, niet alleen voor de gezondere opties. Met deze stap hoopt de overheid consumenten een nuttig hulpmiddel te bieden voor het maken van bewuste en gezonde voedselkeuzes (bron: NOS.nl).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.