Voedingswaardetabel van basilicum per 100 gram:
Per 100 g / ml | Basilicum | ADH* |
kcal | 22 | 1,10% |
Kj | 94 | 1,12% |
Water (g) | 86,2 | 4,31% |
Eiwit (g) | 3 | 5,36% |
Koolhydraten (g) | 5 | 1,92% |
Suiker (g) | 4,6 | |
Vet (g) | 0,8 | 1,14% |
Verzadigd (g) | 0,1 | |
E.O.V. (g) | 0,1 | |
M.O.V. (g) | 0,5 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | ||
Vezels (g) | 1,6 | 4,57% |
A (mg) | ||
B1 (mg) | 0,07 | 6,36% |
B2 (mg) | 0,3 | 20,00% |
B3 (mg) | 0,902 | 5,64% |
B5 (mg) | 0,209 | 4,18% |
B6 (mg) | 0,155 | 10,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 68 | 22,67% |
B12 (ug) | ||
C (mg) | 18 | 24,00% |
D (ug) | ||
E (mg) | 0,04 | 0,40% |
Vitamine K (ug) | 414,08 | 345,07% |
Natrium (mg) | 10 | 1,00% |
Kalium (mg) | 300 | 8,57% |
Calcium (mg) | 250 | 25,00% |
Fosfor (mg) | 40 | 5,00% |
IJzer (mg) | 5,6 | 70,00% |
Jodium (ug) | ||
Magnesium (mg) | 64 | 21,33% |
Koper (mg) | 0,385 | 42,78% |
Selenium (ug) | 0,3 | 0,55% |
Zink (mg) | 0,6 | 4,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over basilicum
Basilicum is een kruid uit de lipbloemenfamilie. Vooral in Zuid-Europa (met name Italië) erg populair, maar ook in ons land wordt basilicum regelmatig in gerechten verwerkt. Het heeft een uitgesproken, kruidig en ook ietwat zoet aroma en is met geen enkel ander kruid te vergelijken. Behalve de gewone groene basilicum is er ook de paarsrode, Thaise, Griekse en Genovese basilicum.
In mooie zomers kan basilicum heel goed in Nederlandse tuinen worden gekweekt. De plant is eenjarig, dus je zal het ieder voorjaar opnieuw moeten zaaien. Gekochte plantjes moet je in de winter niet buiten bewaren, want de plant kan niet goed tegen de kou.
Verkrijgbaar
Basilicum is tegenwoordig in elke supermarkt te koop. Je vindt het als plantje in een pot of in bakjes in het koelschap. De potten blijven langer vers als je ze af en toe wat water geeft. Verwerk het kruid binnen een paar dagen. Slap geworden of wat oude basilicum tover je gemakkelijk om in een kruidenolie of pesto. Ook is basilicum als gedroogd kruid te koop, maar dit haalt het niet bij de verse variant.
Toepassing
Basilicum is lekker door een salade, als smaakmaker op een pastamaaltijd, op een zelfgemaakte pizza of om pesto mee te maken. Ingrediënten die goed combineren met basilicum zijn: tomaat, knoflook, noten, pijnboompitten en met andere vruchtgroenten zoals: paprika, aubergine en courgette. Kook het kruid nooit mee in een gerecht, want basilicum verliest vrijwel alle smaak wanneer het sterk wordt verwarmd. Van basilicum kun je zowel de takjes als de blaadjes gebruiken.
Wetenschappelijke informatie over basilicum
Basilicum werkt harmoniserend en ontgiftend op het lichaam (1). Onderzoek suggereert voorzichtig dat basilicum beschermend kan werken bij kanker, diabetes, schimmels en hartproblemen (2).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
(1) Cohen M. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014; 5(4):251-.
(2) Pattanayak P, Behera P, Das D, Panda S. Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview. Phcog Rev. 2010; 4(7):95-.