web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van eend

De voedingswaarde van eend

Voedingswaardetabel van eend per 100 gram:

Per 100 g Eend ADH*
kcal 135 6,75%
Kj 566 6,74%
Water (g) 73,8 3,69%
Eiwit (g) 18,3 32,68%
Koolhydraten (g) 0,94 0,36%
Suiker (g)    
Vet (g) 5,95 8,50%
Verzadigd (g) 2,32  
E.O.V. (g) 1,54  
M.O.V. (g) 0,75  
Omega 6 (g)    
Omega 3 (g)    
Cholesterol (mg) 77  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,024 2,67%
B1 (mg) 0,36 32,73%
B2 (mg) 0,45 30,00%
B3 (mg) 5,3 33,13%
B5 (mg) 1,6 32,00%
B6 (mg) 0,34 22,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 25 8,33%
B12 (ug) 0,4 14,29%
C (mg) 5,8 7,73%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 2,8 2,33%
Natrium (mg) 74 7,40%
Kalium (mg) 271 7,74%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 203 25,38%
IJzer (mg) 2,4 30,00%
Jodium (ug)   0,00%
Magnesium (mg) 19 6,33%
Koper (mg) 0,253 28,11%
Selenium (ug) 13,9 25,27%
Zink (mg) 1,9 12,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over eend
Eenden vallen net als kip en kalkoen onder de vleessoort ‘gevogelte’. Eenden worden al meer dan 4000 jaar gehouden vanwege hun eieren, veren en vlees. Het vlees van de eend is vooral populier in Azië, maar wordt ook steeds vaker gegeten in Europa, Australië en Noord-Amerika. Een hybride ras dat vooral voor het vlees wordt gefokt, is de Mulard eend. Deze eend heeft tamelijk mager vlees. Bij de Chinees staat vaak pekingeend op het menu. Nu moet de soort pekingeend niet worden verward met het gerecht pekingeend. Pekingeend is een populair gevogelte voor commerciële productie omdat het ras snel groeit. Pekingeenden werden oorspronkelijk in China gefokt en staan bekend om hun malse en sappige vlees. Veel pekingeenden in restaurants vallen in werkelijkheid niet onder de soort pekingeend. Eendenvlees is een uitstekende bron van eiwitten, B vitamines (vooral B3) en ijzer. Eén portie eendenvlees levert al de helft van de benodigde dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarnaast is eendenvlees een rijke bron van selenium. Populaire gedeeltes van eend zijn de borst en de poten. Eendenvlees staat over het algemeen bekend als sappig en vrij donker gekleurd vlees. Het borstvlees is lichter en smaakt milder dan het vlees van de dijen en de poten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: