web
statistics

10 Krachtige kruiden voor een gezonde lever

LeverDe lever is enorm belangrijk voor de algehele gezondheid. Samen met de nieren is de lever de belangrijkste ontgifter van het lichaam. Hij filtert onwenselijke stoffen uit en reinigt het lichaam door allerlei schadelijke stoffen te verwijderen. Hij helpt ook bij het omzetten van verscheidene voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid. Hieronder vind je tien kruiden die het beste werken voor een optimale leverfunctie.

Mariadistel
De antioxidant-eigenschappen van mariadistel zorgen ervoor dat de lever efficiënter kan ontgiften het kan zelfs helpen beschadigd leverweefsel te repareren en de productie van gal stimuleren. Ook kan het fibrose en ontstekingen verminderen.

Paardenbloem
Paardenbloemextract kan de lever helpen beschermen vanwege de krachtige werking als antioxidant en ontstekingsremmer. Ook kan het zorgen voor verbetering van de algemene leverfunctie en specifieke problemen tegenhouden zoals cirrose en het opbouwen van vetweefsel.

Zoethout
Zoethout bevat een verbinding genaamd glycyrrhizine, waardoor het een krachtige behandeling is voor chronische leveraandoeningen zoals hepatitis en leverkanker. Er is bewezen dat zoethout de productie van interferonen stimuleert, wat kan zorgen voor bescherming van de lever tegen veel gifstoffen.

Artisjok
De actieve antioxidant verbindingen in artisjokken helpen de levercellen beschermen tegen oxidatieve stress en ondersteunen de vernieuwing van leverweefsel. Tegelijkertijd wordt de productie van gal gestimuleerd. En nog een mooie bijkomstigheid is dat het ook het triglyceridengehalte in het bloed kan verlagen.

Kurkuma
Kurkuma, wat verwant is aan gember, zorgt voor stimulering van enzymen die de lever in staat stellen efficiënter te ontgiften. Uit onderzoek blijkt ook dat het een effectieve behandeling is van hepatitis B en dat het het risico op het ontwikkelen van leververvetting kan helpen verminderen.

Stinkende Gouwe (Groot Speenkruid)
Hoewel minder bekend, is stinkende gouwe misschien wel een van de beste kruiden voor de lever. Het kan helpen bij de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder geelzucht en hepatitis. Het is een effectieve leverreiniger en helpt de lever bij het ontgiften door de galproductie te stimuleren.

Witlof
Van oudsher wordt witlof (cichorei) al gebruikt als levertonicum. Ook dit werkt door de productie van gal te verhogen en het kan de vorming van leverstenen zowel als galstenen voorkomen. Het helpt zelfs tegen de effecten van overmatig alcohol- of cafeïne inname.

Krulzuring
Zuring, wat wordt gebruikt om het bloed te zuiveren, is ook één van de krachtigste kruiden om de lever te ontgiften en galproductie te stimuleren, zodat de vertering en darmbewegingen worden gesteund, wat zorgt voor het verwijderen van afval uit het lichaam.

Astralagus (Vlezige Hokjespeul)
Astralagus helpt niet alleen bij het herstellen van reeds aanwezige leverschade, het kan ook helpen bij het voorkomen van verdere toekomstige schade. Het helpt ook bij de vertering en het helpt de darmen om gifstoffen efficiënt te verwijderen. Ook ontlast het de werkdruk van de lever.

Bieten
Bieten bevatten een stof genaamd betanine, waarvan is gebleken dat het de levergesteldheid in zijn algemeenheid ondersteunt. Het maakt het makkelijker om afvalproducten die de lever heeft uitgefilterd uit het lichaam te verwijderen.

Een goede gezondheid is gewoonweg niet mogelijk zonder een gezonde lever. Gelukkig zijn de hierboven genoemde kruiden allemaal toegankelijk en uit allemaal kunnen algemene tonicums gemaakt worden, terwijl ze ook kunnen worden ingezet bij specifieke problemen die niet alleen de lever, maar het hele lichaam kunnen beïnvloeden.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

12 gedachten over “10 Krachtige kruiden voor een gezonde lever”

 1. Ook toevallig. Ik had net de leverarts aan de lijn om te horen wat de verdere behandeling is.
  Van bovenstaande gebruik ik al verschillende dingen, maar ik ga nog verder kijken.
  Bedankt voor je info.

 2. 2jaar geleden ben ik aan leverkanker geopereerd en sindsdien let ik heel goed op wat ik eet en gebruik veel superfoods. Wat zou ik kunnen gebruiken van bovenstaande in de vorm van een supplement of zo. Groenten zijn natuurlijk makkelijk te eten maar de rest ?

  • Jazeker, heel veel van deze producten zijn leverbaar in Nederland. We mogen alleen vanwege de nieuwe wetgeving geen merken en links meer plaatsen…

 3. zweedse kruidenbitter is volgens mij ook heel goed voor de lever, daar zit ook curcuma in. ( kruiden zijn in nederland verkrijgbaar bij pit&pit, Jac.hooy)

 4. ik vraag me af hoe de stinkende gouwe gebruikt kan worden, b.v. als thee of het blad als groente (gekookt?) te gebruiken. Zolang het niet vriest is deze plant nog te scoren.
  ben benieuwd of hij ook galsteen kan bestrijden; een stenenbreker is,
  wie helpt me?

  • Je kunt de Stinkende Gouwe gebruiken als thee, wat van de plant knippen en er 1/4 liter heet water opgieten, is heel reinigend. Een kuur van Ramenas is goed tegen hardnekkige stenen. Ramenas persen in vruchtenpers doen en iedere morgen 100 gram er van drinken op de nuchtere maag en dat enkele weken volhouden.

 5. Mijn vriendin heeft een leveraandoening die doet het heel goed door het drinken van goudsbloemthee,,,, miss ook een tip???

 6. Wat jaren geleden las ik het boek van Andreas Moritz over de “grote gal- en leverzuivering”.
  (succesboeken)

  Het sprak mij erg aan en ben met kuren begonnen zonder dat ik wist of ik zo wie zo galstenen had.

  De reinigingskuren bleken voor mij een groot succes. Ik raakte vele vele honderden gal- en leverstenen kwijt in allerlei soorten en maten. Tijdens en na de kuur ondervond ik vele gezondheidsverbeteringen. De eeuwige sompige vermoeidheid was ik al na de eerste kuur kwijt en is niet meer teruggekomen.

  Aangeraden wordt om door te gaan met kuren totdat er geen steentjes meer aanwezig zijn. Ook hoge darmreinigingen worden geadviseerd in het boek.

  Als de lever niet z’n ‘werk’ kan doen wanneer die vele kanaaltjes geblokkeerd/verstopt zijn door steentjes moet het wel een keer fout gaan.

  Een jaar na de laatste kuur heb ik hem nog eens herhaald. Géén steentje meer!!!!

 7. beste mensen,

  zelf ben ik al anderhalf jaar onder behandeling bij een chinese acupuncturist (tijdens en na kanker) Van deze man krijg ik elke maand zakken kruiden mee.
  Met als voornaamste doel,ontgifting van de lever.
  ik vraag me af of ik er andere kruiden en thee bij kan gebruiken, (met hem is dat moeilijk te communiceren, (hij is chinees/frans sprekend,brussel)
  heeft iemand ervaring hiermee?

Reacties zijn gesloten.