web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van croissant

De voedingswaarde van croissant

Voedingswaardetabel van roomboter croissant per 100 gram:

Per 100 g Roomboter ADH*
kcal 414 20,70%
Kj 1729 20,70%
Water (g) 21,7 1,09%
Eiwit (g) 9,5 16,96%
Koolhydraten (g) 42,3 16,27%
Suiker (g) 5,5
Vet (g) 22,3 31,86%
Verzadigd (g) 46
E.O.V. (g) 5,5
M.O.V. (g) 1
Omega 6 (g) 0,9
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 55
Vezels (g) 2,7 7,71%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 1,2 7,50%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,038 2,53%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30,6 10,20%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 1,8 18,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 420 42,00%
Kalium (mg) 107 3,06%
Calcium (mg) 28 2,80%
Fosfor (mg) 87 10,88%
IJzer (mg) 0,8 10,00%
Jodium (ug) 60,9 40,60%
Magnesium (mg) 18 6,00%
Koper (mg) 0,11 12,22%
Selenium (ug) 5 9,09%
Zink (mg) 0,68 4,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over croissant
Een croissant is een zoet gerezen broodje dat wordt gemaakt van bladerdeeg. Het is algemeen bekend dat croissantjes hun oorsprong in Frankrijk vinden. Het woord croissant is dan ook Frans voor wassende maan (ook wel halve maan genoemd). Je hebt niet veel fantasie nodig om in een croissant een wassende maan te zien, wanneer je deze van bovenaf bekijkt. Toch blijkt de croissant niet helemaal een Franse uitvinding te zijn.

Geschiedenis
Croissantjes vallen onder de Viennoiserie, luxe broodjes met veel suiker en vet die veelal als ontbijt of bij de koffie worden genuttigd. Chocoladebroodjes en koffiekoeken zijn andere voorbeelden van een Viennoiserie. In het woord Viennoiserie zie het viennois, dat staat voor ‘uit Wenen’. Vienna is dan ook Engels voor Wenen. Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. Geschiedkundigen vermoeden dat de Oostenrijkse Marie Antoinette (1755–1793), de echtgenote van koning Lodewijk XVI, croissantjes vanuit Wenen naar Frankrijk heeft meegenomen. In Oostenrijk noemde men de broodjes Kipferl. Dit was ook een broodje van opgerold brooddeeg en viel in de categorie halvemaanbroodjes. Vandaag de dag zijn er naast Halvemaans croissants ook ronde en rechte op de markt. Kipferl komt waarschijnlijk uit het Hongaars, waar men spreekt over kifli. Wenen is een tijd belegerd geweest door de Hongaren, waardoor de broodjes hier waarschijnlijk ingeburgerd zijn geraakt.

Ingrediënten
Een traditionele croissant bestaat grotendeels uit bloem (witmeel van tarwe), dat wordt aangevuld met suiker, gist en melk. Dit wordt gekneed en tot een dunne laag gewalst, waarna deze laag van roomboter wordt voorzien. Dan wordt het deeg dubbelgevouwen en wederom voorzien van roomboter. Dit wordt flink wat keren herhaald (tussen de 16 – 50 keer!), zodat er een bladerdeegachtige structuur ontstaat. Hier snijdt men dan een langwerpige driehoek uit, die wordt opgerold en gebogen. Nadat deze enkele uren de tijd hebben gekregen om te rijzen, wordt het croissantje in 10 – 20 minuten afgebakken op een temperatuur die tussen de 165°C to 205°C ligt. Er zijn inmiddels ontzettend veel varianten op de markt, die weer andere ingrediënten bevatten. Een populaire variant is de ham-kaascroissant. Ook kaascroissants en chocoladecroissants zijn erg populaire alternatieven. Er bestaan ook croissantjes op de markt die in plaats van roomboter gemaakt zijn met margarine. Deze heten in Frankrijk croissants ordinaires. Het verhaal gaat dat de halvemaanscroissants in feite croissants ordinaires waren (dus met margarine) en de rechte met roomboter. De bakkers deden dit om zich te onderscheiden.

Bakkers bakken zelf geen croissant meer
In het TV-programma Keuringsdienst van waarde kwam aan het licht dat de meeste bakkerijen hun croissantjes extern inkopen en ter plekke afbakken. De croissantjes zouden inkoop niet meer dan 20 cent kosten. De dure croissants van de bakker blijken uit dezelfde fabriek als die van de supermarkt te komen. De fabriek blijkt  Europastry te zijn en maakt per uur 30.000 croissants, 24 uur per dag. De meeste supermarkten en bakkers kopen hun croissants hier in. Daarbij kunnen ze het boterpercentage zelf opgeven, dat doorgaans tussen de 12 en 30 procent boter ligt. De prijs van een afbakcroissant in de supermarkt is 25 cent, terwijl de prijs bij de bakker op gemiddeld 95 cent ligt.

Houdbaarheid
In de meeste supermarkten zijn afbakcroissants te koop. Deze zijn in een ongeopende verpakking enkele weken houdbaar. Verse croissants van de bakker zijn vanwege de knapperigheid het lekkerst op de dag na aanschaf.

Weetjes/wist je dat

  • Minder dan 1 procent van de bakkers nog zelf croissantjes maakt?
  • Dat bijna alle croissantjes uit dezelfde fabriek komen (Europastry)?
  • Het 20 cent kost om een afbakcroissantje te maken?
  • Dat sommige Franse croissantjes uit 50 lagen meel en roomboter bestaan?

Wetenschappelijke informatie over croissants
Van alle geteste voedingsmiddelen komt volgens wetenschappelijk onderzoek de croissant als minst vullend uit de bus (1). Volgens een ander onderzoek eet men door te ontbijten met croissantjes de rest van de dag meer calorieën, dan wanneer het ontbijt wordt gecombineerd met eiwit uit bijvoorbeeld eieren (2). Het is daarom aan te raden om een croissantje niet los te eten, of met suikerrijk beleg, maar te combineren met een eiwitbron zoals eieren en/of kaas.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: