Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kaviaar

De voedingswaarde van kaviaar

Voedingswaardetabel van kaviaar per 100 gram:

Per 100 g / ml Kaviaar ADH*
kcal 273 13.65%
Kj 1146 13.64%
Water (g) 53.9 2.70%
Eiwit (g) 24 42.86%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 19 27.14%
Verzadigd (g) 5
E.O.V. (g) 8.1
M.O.V. (g) 5.3
Omega 6 (g) 0.081
Omega 3 (g) 6.7
Cholesterol (mg) 300
Vezels (g)
A (mg) 0.55 61.11%
B1 (mg) 1.5 136.36%
B2 (mg) 1 66.67%
B3 (mg) 0.1 0.63%
B5 (mg) 3.5 70.00%
B6 (mg) 0.3 20.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22 7.33%
B12 (ug) 20 714.29%
C (mg)
D (ug) 2.9 29.00%
E (mg) 1.9 19.00%
Vitamine K (ug) 0.6 0.50%
Natrium (mg) 1900 190.00%
Kalium (mg) 150 4.29%
Calcium (mg) 50 5.00%
Fosfor (mg) 300 37.50%
IJzer (mg) 1.4 17.50%
Jodium (ug) 103 68.67%
Magnesium (mg) 300 100.00%
Koper (mg) 0.11 12.22%
Selenium (ug) 65.5 119.09%
Zink (mg) 0.9 6.00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kaviaar
Kaviaar staat bekend als een echte delicatesse en is één van de duurste voedings-middelen ter wereld. In toprestaurants en op chique feestjes kan je deze kostbare visseneitjes nog wel aantreffen. Kaviaar komt van één vissensoort: de steur. Het gaat om de onbevruchte eitjes van deze vis. Volgens kenners komt de lekkerste kaviaar van de wilde steur uit de Kaspische Zee. Deze kaviaar heeft de meest bijzondere smaak en een zacht mondgevoel.

Kaviaar is zo prijzig vanwege overbevissing maar ook omdat de steur niet elk jaar eitjes legt. Soms kan dit wel 20 jaar duren. Vanwege de vraag naar kaviaar bestaan er nu ook kwekerijen waar de steur in bassins gehouden wordt. Het grootste exportland hiervan is Zwitserland.

Zoals met vele dure voedingsmiddelen wordt er ook met kaviaar flink gesjoemeld. Zo worden er andere eitjes gebruikt (bijvoorbeeld van de zalm of haring) die met kleurstof zwartgrijs worden gekleurd. Ook kan kaviaar zijn nagemaakt uit bijvoorbeeld zeewier of algen.

Verkrijgbaar
Rusland, Azerbeidzjan, Iran en Kazachstan zijn de grootste producenten van kaviaar ter wereld. Rondom deze landen bevindt zich de natuurlijke habitat van de steur. Kaviaar is bij de vishandel of online verkrijgbaar. De duurste kaviaar kost al gauw tussen de 100 en 300 euro per 30 gram. Een goed alternatief voor kaviaar zijn de eitjes van de haring.

Toepassing
Kaviaar wordt doorgaan vrij puur gegeten: een klein lepeltje op de palm van je hand en dan langzaam opzuigen. Dit is de beste manier om kaviaar goed te proeven. Een glaasje champagne erbij schijnt de smaakexplosie compleet te maken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.