De voedingswaarde van kaviaar

Voedingswaardetabel van kaviaar per 100 gram:

Per 100 g / mlKaviaarADH*
kcal27313.65%
Kj114613.64%
Water (g)53.92.70%
Eiwit (g)2442.86%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)1927.14%
Verzadigd (g)5
E.O.V. (g)8.1
M.O.V. (g)5.3
Omega 6 (g)0.081
Omega 3 (g)6.7
Cholesterol (mg)300
Vezels (g)
A (mg)0.5561.11%
B1 (mg)1.5136.36%
B2 (mg)166.67%
B3 (mg)0.10.63%
B5 (mg)3.570.00%
B6 (mg)0.320.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)227.33%
B12 (ug)20714.29%
C (mg)
D (ug)2.929.00%
E (mg)1.919.00%
Vitamine K (ug)0.60.50%
Natrium (mg)1900190.00%
Kalium (mg)1504.29%
Calcium (mg)505.00%
Fosfor (mg)30037.50%
IJzer (mg)1.417.50%
Jodium (ug)10368.67%
Magnesium (mg)300100.00%
Koper (mg)0.1112.22%
Selenium (ug)65.5119.09%
Zink (mg)0.96.00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kaviaar
Kaviaar vormt een echte delicatesse en is één van de duurste voedingsmiddelen ter wereld. In toprestaurants en chique feestjes komt het dan ook geregeld langs of staat het op de kaart.
Kaviaar komt van één vissensoort: de steur. Het gaat om de onbevruchte eitjes van deze vis. Volgens kenners komt de lekkerste kaviaar van de wilde steur uit de Kaspische Zee. Deze kaviaar heeft de meest bijzondere smaak en een zacht mondgevoel.

Kaviaar is zo prijzig vanwege overbevissing maar ook omdat de steur niet elk jaar eitjes legt. Soms kan dit wel 20 jaar duren. Vanwege de vraag naar kaviaar bestaan er nu ook kwekerijen waar de steur in bassins gehouden wordt. Het grootste exportland hiervan is Zwitserland.

Zoals met vele dure voedingsmiddelen wordt er ook met kaviaar flink gesjoemeld. Zo worden er andere eitjes gebruikt (bijvoorbeeld van de zalm of haring) en deze met kleurstof zwartgrijs gekleurd. Ook kan kaviaar helemaal zijn nagemaakt uit bijvoorbeeld zeewier of algen.

Verkrijgbaar
Rusland, Azerbeidzjan, Iran en Kazachstan zijn de grootste producenten van kaviaar ter wereld. Rondom deze landen bevindt zich het natuurlijk habitat van de steur. Kaviaar is bij de vishandel of online verkrijgbaar. De duurste kaviaar kost al gauw tussen de 100 en 300 euro per 30 gram. Een goed alternatief voor kaviaar zijn de eitjes van de haring.

Toepassing
Het eten van de kaviaar gebeurt vrij puur, zonder poespas. Een klein lepeltje op de mus van je hand en dan langzaam opzuigen. Dit is de beste manier om kaviaar goed te proeven. Een glaasje champagne schijnt de smaakexplosie compleet te maken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: