De voedingswaarde van hom en kuit

Voedingswaardetabel van hom en kuit per 100 gram:

Per 100 g / mlHom en kuitADH*
kcal1437.15%
Kj5997.13%
Water (g)67.73.39%
Eiwit (g)22.339.82%
Koolhydraten (g)1.50.58%
Suiker (g)
Vet (g)6.429.17%
Verzadigd (g)1.4
E.O.V. (g)1.6
M.O.V. (g)2.6
Omega 6 (g)0.03
Omega 3 (g)3.2
Cholesterol (mg)374
Vezels (g)
A (mg)0.111.11%
B1 (mg)0.2421.82%
B2 (mg)0.7550.00%
B3 (mg)1.811.25%
B5 (mg)120.00%
B6 (mg)0.1610.67%
B11 / Foliumzuur  (ug)8026.67%
B12 (ug)10357.14%
C (mg)1621.33%
D (ug)12.1121%
E (mg)770.00%
Vitamine K (ug)0.20.17%
Natrium (mg)919.10%
Kalium (mg)2216.31%
Calcium (mg)222.20%
Fosfor (mg)40250.25%
IJzer (mg)0.67.50%
Jodium (ug)125.583.76%
Magnesium (mg)206.67%
Koper (mg)0.111.11%
Selenium (ug)40.373.27%
Zink (mg)16.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hom en kuit
Hom en kuit staan voor twee verschillende onderdelen van de mannetjes- en vrouwtjesvis. Vroeger was het eten van hom en kuit heel gebruikelijk, nu is dit voedsel in de vergetelheid geraakt.

Kuit is hiervan de bekendste. Het zijn de gerijpte eicellen van vissen. Deze zitten nog in de eierstokken en worden met de vangst leeggehaald. Een bekend voorbeeld zijn de eitjes van de steur, die worden geserveerd als kaviaar. Andere vissen waar de eitjes van worden gegeten zijn o.a. zalm, haring en kabeljauw of koolvis. In Japan is het gebruikelijk om te eitjes van de karper te consumeren.
Hom zijn de spermacellen van de mannetjesvis. Hij spuit deze over de eicellen heen wanneer het vrouwtje deze heeft losgelaten.

Verkrijgbaar
Hom en kuit kan zowel als combinatie, als los van elkaar gekocht worden bij een gespecialiseerde viswinkel. Vaak is de hom en kuit al gekookt of voorgebakken. Het dient wel vooraf besteld te worden en behoort vaak niet tot het standaard assortiment. Hom en kuit is een goedkoop alternatief voor vis. Let op want vooral kuit wordt vaak nagemaakt. Uit algen of zeewier en gekleurd om het op visseneitjes te laten lijken. Overigens is namaakkuit vaak beter te verkrijgen dan het echt spul.

Bewaren en toepassing
Verse hom en kuit is kort houdbaar en dient binnen twee dagen geconsumeerd te worden. Je kunt hom en kuit bakken, stomen of koken. Kenners vinden het lekker op brood of als borrelhapje.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: