Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van muesli

De voedingswaarde van muesli

Voedingswaardetabel van muesli per 100 gram:

Per 100 g met fruit ADH*
kcal 438 21,90%
Kj 1841 21,92%
Water (g) 4,4 0,22%
Eiwit (g) 8,3 14,82%
Koolhydraten (g) 64,6 24,85%
Suiker (g) 24
Vet (g) 14,8 21,14%
Verzadigd (g) 5,7
E.O.V. (g) 5,8
M.O.V. (g) 2,3
Omega 6 (g) 2,1
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 6,7 19,14%
A (mg) 0,004 0,44%
B1 (mg) 0,25 22,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 1,5 9,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,054 3,60%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22,3 7,43%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,2 32,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 20 2,00%
Kalium (mg) 336 9,60%
Calcium (mg) 39 3,90%
Fosfor (mg) 332 41,50%
IJzer (mg) 3,1 38,75%
Jodium (ug) 0,9 0,60%
Magnesium (mg) 85 28,33%
Koper (mg) 0,26 28,89%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 2 13,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over muesli
Muesli is een losse mengeling van haver, gedroogd fruit, noten en zaden. Het is ongezoet of licht gezoet en wordt vaak gegeten met melk, yoghurt of vruchtensap. Muesli kan ook worden gebruikt als basis voor zelfgemaakte energierepen of toegevoegd aan gebakken producten voor extra textuur en voedingswaarde.

Herkomst
Muesli werd voor het eerst geïntroduceerd door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner in de late 19e eeuw. Hij ontwikkelde het recept als onderdeel van zijn voedingsplan voor patiënten in zijn sanatorium in Zürich. Het oorspronkelijke recept bestond uit geweekte haver, vers geraspte appel, noten, citroensap en gezoete gecondenseerde melk. Het woord muesli is in een Duits dialect een verkleinwoord van Mues, dat “brij” of “puree” betekent. De originele naam, Birchermüesli, is een eerbetoon aan zijn maker, Bircher-Benner. Het interessante is dat muesli oorspronkelijk niet bedoeld was als ontbijt, maar eerder als een appetizer, vergelijkbaar met brood en boter. Het werd geconsumeerd als een Zwitsers avondmaal. De introductie van muesli door Bircher-Benner was gericht op het verbeteren van het dieet van zijn patiënten door het verhogen van de inname van verse groenten en fruit, wat een essentieel onderdeel van zijn therapie was. Het idee kwam van een gerecht dat hij en zijn vrouw ontdekten tijdens een wandeling in de Zwitserse Alpen.

Verkrijgbaar
Muesli is overal verkrijgbaar in supermarkten, zowel in de ontbijtgranensectie als in de afdeling met gezondheidsvoeding. Het is ook beschikbaar in biologische en gespecialiseerde voedingswinkels en online.

Bewaren
Muesli moet worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Correct bewaard, kan het tot zes maanden eetbaar blijven, hoewel het na verloop van tijd zijn versheid en knapperigheid kan verliezen. Het is raadzaam om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren.

Verschil met cruesli
Hoewel muesli en cruesli vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele cruciale verschillen. Cruesli, ook bekend als granola, is in de oven gebakken, vaak met een vorm van zoetstof zoals honing of suiker, wat het zijn kenmerkende knapperige textuur geeft. Muesli is daarentegen rauw en bevat minder suiker en vetten, waardoor het over het algemeen een gezondere keuze is.

Praktische toepassingen
Naast het gebruik als ontbijtgranen met melk of yoghurt, is muesli veelzijdig in de keuken. Het kan worden toegevoegd aan zelfgemaakte broden of muffins voor een voedzame kick, gestrooid over fruitsalades voor extra knapperigheid, of gebruikt als basis voor gezonde energierepen. Vaak wordt de muesli ‘s nachts geweekt om de volgende ochtend te eten. Het wordt meestal aangevuld met een variëteit aan granen, noten, zaden en vers of gedroogd fruit, en op smaak gebracht met melk of room, een vleugje citrussap en honing voor een vleugje zoetheid. Yoghurt of andere melkproducten, van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong, zijn tegenwoordig een gemeenschappelijke toevoeging.

Is muesli gezond?
Muesli bevat veel vezels en complexe koolhydraten die een langdurige energiebron vormen en kunnen helpen de spijsvertering te ondersteunen. Bovendien zijn de haver, noten en zaden in muesli rijk aan hart-gezonde onverzadigde vetten. De mix van vezels, eiwitten en vetten zorgt voor een trage afgifte van energie, waardoor je langer vol blijft. Daarnaast bevat muesli verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B, ijzer, zink en magnesium, afhankelijk van de specifieke ingrediënten. Muesli is wel erg rijk aan koolhydraten, zeker als het suiker aan is toegevoegd. Om deze reden is het verstandig om te kiezen voor ongezoete muesli. Controleer goed of de muesli op basis van het voedzame haver is, en niet de goedkopere tarwe. Het is ook van belang waar de muesli mee wordt gecombineerd. Het beste is om muesli in de vorm van haver te combineren met vers fruit en yoghurt om de gezondheidswaarde te verhogen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.