Hoofdpagina » Nieuws » Goed slapen kan je leven verlengen

Goed slapen kan je leven verlengen

Volgens een recente studie kan goede nachtrust het risico op vroegtijdig overlijden verminderen en je leven zelfs verlengen. Volgens de onderzoekers zou 8% van de vroegtijdige sterfgevallen voorkomen kunnen worden als mensen beter zouden slapen. Daarbij zouden mensen die betere slaapgewoonten hebben 30% minder kans hebben om te overlijden aan alle oorzaken. Helaas hebben veel Nederlanders volgens het CBS moeite met slapen, waardoor hun functioneren overdag wordt belemmerd. Een recente studie bracht aan het licht dat een dieet met hoog aandeel eiwitten ten opzichte van koolhydraten, de aanmaak van melatonine in de weg kan zitten. Het advies is daarom om koolhydraten niet te weren uit je dieet, maar wel te zorgen dat deze uit gezonde bronnen afkomstig zijn.

Eerdere studies hebben aangetoond dat te weinig of te veel slaap het hart negatief kan beïnvloeden. Het is ook algemeen bekend dat slaapapneu, een slaapstoornis waardoor iemand tijdens de slaap pauzeert of stopt met ademen, kan leiden tot een aantal hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, boezemfibrilleren en hartaanvallen. Volgens dit nieuwe onderzoek kan goed slapen een rol spelen bij het ondersteunen van je hart en algemene gezondheid.

Uit het onderzoek bleek dat jonge mensen die gunstigere slaapgewoonten hebben, een steeds kleinere kans hebben om vroegtijdig te sterven. Bovendien suggereren de gegevens dat ongeveer 8% van de sterfgevallen door welke oorzaak dan ook kan worden toegeschreven aan slechte slaappatronen. De onderzoekers zagen een duidelijke dosis-respons relatie, dus hoe meer gunstige factoren iemand heeft in termen van het hebben van een hogere kwaliteit van slaap.

Medical Center, klinisch arts aan de Harvard Medical School en co-auteur van de studie. “Ik denk dat deze bevindingen benadrukken dat gewoon voldoende uren slaap krijgen niet voldoende is. Je moet echt een rustgevende slaap hebben en niet veel moeite hebben om in slaap te vallen en te blijven.”

Voor hun analyse namen Qian en team gegevens op van 172.321 mensen (gemiddelde leeftijd 50 en 54% vrouwen) die tussen 2013 en 2018 deelnamen aan de National Health Interview Survey. Deze enquête wordt elk jaar gehouden door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en het National Center for Health Statistics om de gezondheid van de Amerikaanse bevolking te helpen peilen en bevat vragen over slaap en slaapgewoonten. Qian zei dat dit bij zijn weten de eerste studie is die een nationaal representatieve populatie gebruikt om te kijken hoe verschillende slaapgedragingen, en niet alleen de slaapduur, de levensverwachting kunnen beïnvloeden.

Ongeveer tweederde van de deelnemers aan het onderzoek gaf zelf aan blank te zijn, 14,5% Spaans, 12,6% zwart en 5,5% Aziatisch. Omdat onderzoekers de deelnemers konden koppelen aan de National Death Index records (tot 31 december 2019), konden ze de associatie onderzoeken tussen individuele en gecombineerde slaapfactoren en all-cause en cause-specifieke sterfte. De deelnemers werden gevolgd gedurende een mediaan van 4,3 jaar, waarin 8.681 personen overleden. Van deze sterfgevallen waren 2.610 sterfgevallen (30%) te wijten aan hart- en vaatziekten, 2.052 (24%) aan kanker en 4.019 (46%) aan andere oorzaken.

Onderzoekers beoordeelden vijf verschillende factoren van kwaliteitsslaap met behulp van een laag-risico-slaapscore die ze creëerden op basis van antwoorden die als onderdeel van het onderzoek werden verzameld. De factoren omvatten:

  1. Ideale slaapduur van zeven tot acht uur per nacht;
  2. Niet meer dan twee keer per week moeite om in slaap te vallen;
  3. Niet meer dan twee keer per week moeite om in slaap te blijven;
  4. Geen slaapmedicatie gebruiken;
  5. Zich ten minste vijf dagen per week goed uitgerust voelen na het ontwaken.

Aan elke factor werd nul of één punt toegekend, voor een maximum van vijf punten, wat de hoogste kwaliteit slaap aangaf. Als mensen al deze ideale slaapgewoonten hebben, is de kans groter dat ze langer leven.

Voor de analyse controleerden de onderzoekers voor andere factoren die het risico om te sterven kunnen hebben verhoogd, waaronder een lagere sociaal-economische status, roken en alcoholgebruik en andere medische aandoeningen. Vergeleken met personen die nul tot één gunstige slaapfactoren hadden, hadden degenen die ze alle vijf hadden 30% minder kans om te sterven om welke reden dan ook, 21% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten, 19% minder kans om te sterven aan kanker, en 40% minder kans om te sterven aan andere oorzaken dan hartziekten of kanker. Qian zei dat deze andere sterfgevallen waarschijnlijk te wijten zijn aan ongelukken, infecties of neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie en Parkinson, maar er is meer onderzoek nodig.

Onder mannen en vrouwen die rapporteerden alle op alle vijf de gebeiden te scoren (een maximale score van vijf dus), was de levensverwachting 4,7 jaar hoger voor mannen en 2,4 jaar hoger voor vrouwen, vergeleken met degenen die geen of slechts één van de vijf punten haalden.

“Zelfs vanaf jonge leeftijd, als mensen deze goede slaapgewoonten kunnen ontwikkelen om voldoende te slapen, ervoor te zorgen dat ze slapen zonder al te veel afleiding en een goede slaaphygiëne hebben, kan dat hun algehele gezondheid op lange termijn zeer ten goede komen,” zei Qian, eraan toevoegend dat ze voor de huidige analyse de winst in levensverwachting vanaf 30 jaar schatten, maar het model kan ook gebruikt worden om winst op oudere leeftijden te voorspellen. “Het is belangrijk voor jongere mensen om te begrijpen dat veel gezondheidsgedragingen cumulatief zijn in de tijd. Net zoals we graag zeggen ‘het is nooit te laat om te sporten of te stoppen met roken’, is het ook nooit te vroeg. En we zouden vaker over slaap moeten praten en deze beoordelen.”

Een beperking van de studie is dat de slaapgewoonten zelf werden gerapporteerd en niet objectief werden gemeten of geverifieerd. Bovendien was er geen informatie beschikbaar over de soorten slaapmiddelen of medicijnen die werden gebruikt of hoe vaak of lang de deelnemers ze gebruikten. Toekomstig onderzoek is nodig om te begrijpen hoe deze winst in levensverwachting kan voortduren als mensen ouder worden, en om de waargenomen sekseverschillen verder te onderzoeken (Bron: ScienceDaily).

Het originele onderzoek: Getting Good Sleep Could Add Years to Your Life, American College of Cardiology.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.