Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoeveel cacao (chocolade) per dag is het gezondst?

Hoeveel cacao (chocolade) per dag is het gezondst?

Sommige mensen denken dat meer beter is en dat het eten van veel chocolade alleen maar voordelen heeft. Hoewel chocolade in verband wordt gebracht met gezondheidsvoordelen, kan een teveel ook schadelijk worden. Wat heeft de wetenschap hierop te zeggen?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid beveelt in hun rapport over de veiligheid van flavanol in chocoladesupplementen aan:

Het panel concludeert dat er een oorzakelijk verband is vastgesteld tussen de consumptie van cacaoflavanolen in het hoog-flavanolgehalte cacao-extract (d.w.z. in capsules of tabletten) en het behoud  van normale endotheel-afhankelijke vasodilatatie. Om het geclaimde effect te verkrijgen, moet dagelijks 200 mg cacaoflavanolen worden geconsumeerd. Deze hoeveelheid zou geleverd kunnen worden door minder dan een gram (0,25-0,67 g) hoog-flavanolgehalte cacao-extract in capsules of tabletten en kan worden geconsumeerd in het kader van een evenwichtige voeding.

Dit aantal is echter te laag bevonden door andere onderzoekers, die beweren dat hogere hoeveelheden flavanolen nodig zijn om diverse gezondheidsvoordelen te bereiken. Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten. Maar hoeveel is dat nu aan chocolade? Andere onderzoekers zagen dat slechts 1 partje per dag van 6 gram voldoende is voor gezondheidsvoordelen. In Ierland is het advies sowieso voor kleine kinderen van (0-4) om per week maximaal één stukje chocolade te eten. Schokkend is dat volgens onderzoek 92,5% van de kinderen vandaag de dag op dagelijkse basis chocolade eten. Chocolade bevat theobromine, dat vanaf 1,000 mg per dag schadelijk kan zijn. De wetenschappelijke site Popular Science rekent ons het volgende voor:

Voor mensen wordt theobromine als giftig beschouwd bij een dosis van 1.000 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht. Op dit punt zou je het niveau bereiken dat toxicologen het LD50 niveau noemen, d.w.z. het punt waarop 50 procent van de testpopulatie tekenen van ziekte vertoont. Als we zeggen dat een gemiddeld mens 75 kilogram, zou je, om het niveau van toxiciteit voor theobromine, of theobromine vergiftiging, te bereiken, 75.000 milligram theobromine moeten eten. Natuurlijk bevatten verschillende soorten chocolade wisselende hoeveelheden theobromine. Gemiddeld bevat melkchocolade veel minder dan pure. Melk en andere sterk bewerkte chocoladesoorten bevatten ongeveer 2,4 milligram van het toxine per gram chocolade. Donkere chocolade bevat ongeveer 5,5 milligram per gram. Een doorsnee volwassen mens moet dus ongeveer 75.000 milligram eten om op een giftig niveau te komen. Dat zijn ruwweg:

711 repen melkchocolade van normale grootte of 332 repen pure chocolade van standaard formaat.

Melkchocolade bevat bijzonder veel suiker en is daarmee allesbehalve gezond. Een standaard reep pure chocolade bevat ook nog altijd erg veel suiker. Zo veel suiker zelfs, dat het verschil met een reep melkchocolade erg klein is:

Voedingwaarde Côte d’Or
per 100 Gram Melk Puur
Energie 2202 kJ (527 kcal) 2205 kJ (530 kcal)
Vet 29 g 29.5 g
Waarvan verzadigd 18 g 18.5 g
Koolhydraten 56 g 56 g
Waarvan suikers 55 g 53.5 g
Eiwitten 7.9 g 5.1 g
Zout 0.33 g 0.01 g
Voedingsvezel 3.3 g 7.5 g

Het aandeel suiker wordt pas minder bij een reep extra pure chocolade, oftewel een reep met meer dan 70% cacao. Maar cacao wordt soms bewerkt, waardoor de smaak en gezondheidseigenschappen veranderen…

Dutching van cacao
Cacao mengt slecht met water en smaakt bitter. De Nederlander Coenraad van Houten heeft daarom begin 19e eeuw een chemisch proces uitgevonden dat vandaag de dag Dutching wordt genoemd, omdat het procedé in Nederland is uitgevonden (1). We spreken ook wel van alkaliseren. Het wil zeggen dat cacaobonen worden behandeld met alkali (basische stoffen zoals kaliumcarbonaat of ammoniumwaterstofcarbonaat) (2). Door deze behandeling wordt de zuurgraad van de cacao verhoogd, scheiden de cacao en cacaoboter makkelijker, wordt de oplosbaarheid verhoogd, de kleur donkerder en de smaak zachter (3). Ondertussen verdwijnen tot wel 90% van de polyfenolen en wordt de antioxidantkracht sterk verminderd (4). De vraag die tot nu toe bleef staan was welke chocoladerepen in de winkel nu wel of niet zijn gealkaliseerd.

Intensief onderzoek
De meeste pure chocoladerepen in de supermarkt blijken volgens ons eigen onderzoek niet gealkaliseerd. Althans tot 85% dan, want vanaf 85% wordt de smaak te bitter en zeggen de fabrikanten toch een klein beetje gealkaliseerde cacao te gebruiken. Tony Chocolonely gaf we toe dat al hun chocoladerepen zijn gealkaliseerd, behalve de nieuwe 70% puur. Maar wat ik ontdekte is dat alle cacaopoeder (dus van de merken Blooker, Droste en ook de biologische Joannusmolen) wel zijn gealkaliseerd.

Bevestigd niet gealkaliseerde repen zijn:
Milka, Vivani, Delicata, Côte d’Or, Lindt (behalve Excellence 90% en 99% een beetje), Hands Off, Swiss, Nestlé, Moser Roth (behalve 85% een klein beetje), Verkade, Johnny Doodle, Lovechock, Stella, Seed & Bean en Pacari.

Bevestigd wel gealkaliseerd zijn:
Tony Chocolonely (behalve de nieuwe 70%) en de cacaopoeder van Joannusmolen, Dorste en Blooker.

Goed nieuws dus dat ook grote merken zoals Côte d’Or, Verkade en Milka niet met gealkaliseerde chocolade werken.

Waarom wordt cacao gealkaliseerd?
Als reden voor het alkaliseren gaven de cacaopoederfabrikanten op dat hun cacao hier niet alleen milder door smaakt, maar vooral goed oplosbaar wordt in vloeistoffen zoals water en melk. Hierdoor kun je de cacaopoeder breed inzetten voor tal van doeleinden.

Waarom worden chocoladerepen niet gealkaliseerd?
De chocoladefabrikanten gaven aan dat ze liever geen gealkaliseerde chocolade gebruiken voor hun repen, omdat de kenmerkende smaak van chocolade hierdoor afneemt.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.