web
statistics

Koud douchen: gezond of ongezond?

koude-douche-gezondNu zo’n 10 jaar geleden vertelde een vriend van mij dat hij zich dagelijks koud afspoelde na het douchen. Volgens hem waren sindsdien vele klachten op magische wijze verdwenen. Ik ben het sindsdien ook gaan doen en merk talloze voordelen…

1 – Het voorkomt veroudering
Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen (1).

2 – Het verlicht depressie
Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen (2). Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

3 – Het kan gewrichtspijn verlichten
Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen (3). Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met klachten aan de gewrichten als gevolg.

4 – Het kan het spierherstel bevorderen
Het koud nadouchen of nemen van wisselbaden kan spierpijn als gevolg van een grote inspanning bij sporters (4) verminderen. Spierpijn komt vaak voor en een koude douche is een makkelijke methode om het herstel te bespoedigen.

5 – Het versterkt het immuunsysteem
De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren (5). Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad (6).

6 – Het verbetert de mentale helderheid
Doordat koud (na)douchen het sympathische zenuwstelsel stimuleert, kan dit een verkwikkend effect hebben op het brein. Het is met name ideaal om in de morgen toe te passen, wanneer je net uit je bed bent.

7 – Het is goed voor je huid
Volgens dermatoloog Jessica Krant is het beter om koud te douchen (7). Als je warm doucht verliezen zowel je huid als je haar natuurlijke oliën die dienen ter bescherming van de huid. Koud douchen voorkomt dat probleem.

8 – Het verbetert de vruchtbaarheid bij de man
Warm douchen heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad (8). Door koud te douchen (of zo koud mogelijk) blijft de schade aan het zaad beperkt met een verbeterde vruchtbaarheid als gevolg.

9 – Het kan bruin vet doen verbranden
Volgens het Joslin Diabetes Centrum kan blootstelling aan kou (en dus ook een koude douche) de verbranding van bruin vet bevorderen. Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieën per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is dan niet genoeg, je zou thuis ook de thermostaat ietsje lager kunnen zetten en je minder dik inpakken als je naar buiten gaat.

Ik raad je aan om te beginnen met koud afspoelen. Zo raken je zenuwen gewend aan de kou. Naderhand kun je de tijd dat je onder de koude douche staat opvoeren. Wisselen van temperatuur tussen warm en koud kan de doorbloeding nog verder stimuleren. Probeer het eens 30 dagen en je zult zien dat het een goede toevoeging is voor je gezondheid!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

9 gedachten over “Koud douchen: gezond of ongezond?”

 1. Koud nadouchen werkt perfect, het koude water voelt misschien even als een shock maar je lichaam kan zichzelf veel beter warm houden, de kachel hoeft minder snel aan, je lichaam wordt geprikkeld om te werken…

 2. Nadat ik bij Wim Hof (the Iceman) een workshop had gevolgd heb ik een aantal maanden koud gedouched en ben zo af en toe gaan zeedippen (tot midden november). Aanvankelijk was ik er erg blij mee en het voelde ook goed. Echter het lichaam gaf aan meer warmte nodig te hebben. Ook werd ik in die tijd vaker ziek. Navraag leerde mij dat vanuit de ayurveda het niet per definitie goed voor je hoeft te zijn. Het hangt van je typering af. De laatste tijd is alleen het afdouchen nog koud. Zijn er meer mensen die dit beeld herkennen?

  • herken dat zeker ,Wim Hof bracht het iets te veel als een panacee voor iedereen ,terwijl vooral ernstig of chronisch zieke mensen vaak te weinig energie hebben om met dergelijke extremen om te gaan ,hetgeen hun systeem nog verder uitput.Zelf uitproberen ,maar als je al lange tijd ziek bent of een burnout hebt e.d. ,dan is dit niet zo gezond.Voorzichtig beginnen ,dan merk je vanzelf hoe het voor jouw lijf is.

   • Wim Hof kan dit door zijn scheiding of was het door de dood van zijn vrouw en nog andere zaken? In ieder geval heeft hij zo wilskracht op kunnen bouwen voor wat hij nu doet maar voor de ‘gewone’ dagelijkse mens is dit teveel stress op het lichaam want dat is wat je immer creëert met te lang koude. Je lichaam voelt dit aan als stress en moet zeer snel vanalle interne systemen liggen op te pompen om het warm het houden/ te krijgen en dat is ook niet goed. Ik vind het gewoon overdreven die koude douches en ik vind het goed wanneer men overspannen is en om zo de zaak wat te koelen maar om zomaar iedere dag dit te doen… ik weet niet of het zoveel uitmaakt. Ik denk ook zo als dit zo gezond was dat we allen vele liever onder gewoon water zouden staan maar de meeste wassen zich toch met lauw/warm water. Er zijn er ook die zeggen dat s’morgens fruit eten en je zelfs ijs kan eten omdat het lichaam in een hogere stofwisseling zit maar daar klopt ook allemaal niets van want mijn lichaam wil niets van suikers en fruit weten s’morgens want smaakt gewoon niet zo vroeg en ik heb dit eens gedaan een tijdje en ik kreeg er juist meer vet door. Dus gewoon bij jezelf blijven en voelt het goed, doe het maar dien je er te zeer voor in te spannen zowel lichamelijk als mentaal…laat het gewoon zijn want je breekt meer of dan je opbouwt.

 3. Zelf vind ik het het prettigst om eerst, nadat ik me nat heb gemaakt met een paar tellen onder een warme douche, een lauw/koude maar niet ijskoude douche neem, dan warm en dan lauw/koud afdouchen. In de zomer kan ik iets kouder hebben dan in de winter en als ik ongesteld ben ben ik wat voorzichter met m’n lijf.

 4. Hallo iedereen, Ik was ook geinspireerd door de verhalen van de iceman en het onderzoek dat gedaan is naar het positieve effect van koud douchen op het immuun systeem. Maar net zoals anderen hierboven zeggen, is het ook belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en te ervaren hoe je eigen lichaam erop reageert. Je lichaam geeft zelf ook aan of het de koude douche lekker of niet lekker vindt. Ik weet nu inmiddels dat ik in de zomer een koude douche verfrissend en lekker vind, en in de koudere maanden niet. In de koudere maanden voelde ik me niet verfrist, maar meer uitgeput en had dan soms hoofdpijn. Er aan wennen speelt ook een rol. Maar ik heb het wel een aardig tijjdje uitgeprobeerd.. Groetjes Barbara

 5. Ik douche al 25 jaar koud na het warme douchen.
  Ik wordt er helderder van en minder koud. Ik kan tot de middag
  zonder kachel, wel een lekkere trui hoor.
  Ook is mijn indruk dat ik sindsdien nauwelijks meer verkouden ben.
  Ik varieer nogal met mijn voeding, dus daar zal het niet mee te maken
  hebben. Ik mis het als ik het niet doe in ieder geval.
  Marianne

 6. Ik vraag me af of het verstandig is dit te doen en er mee te starten tijdens een zwangerschap.. Ben nu 15 weken zwanger van ons derde kindje en het spreekt me zeer aan, maar zou het niet te heftig zijn als mijn lijf nu plotseling dit soort schokken te verwerken krijgt? Benieuwd naar jullie visie hierop!

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend