Hoofdpagina » Nieuws » Mysterie hoe alcohol darmbacteriën beïnvloedt ontrafeld

Mysterie hoe alcohol darmbacteriën beïnvloedt ontrafeld

Het drinken van alcohol is op vele manieren schadelijk voor ons lichaam, maar één van de negatieve gevolgen is dat het onze darmflora zeer nadelig kan beïnvloeden. Dit hebben wetenschappers altijd opmerkelijk gevonden, omdat dat de meeste alcohol de darmen niet eens bereikt. Alcohol wordt voornamelijk opgenomen via de mond en maag. Inmiddels is duidelijk geworden dat de lever alcohol omzet naar acetaat, dat vervolgens via de gal in de darmen wordt geloosd. Dit zorgt voor een enorme toename aan koolstof, wat als een soort Pokon werkt op bepaalde bacteriën. Hierdoor vindt er een woekering van bacteriën plaats; iets dat bij regelmatige drinkers vaak wordt vastgesteld.

Het werkingsmechanisme is gecompliceerder dan tot nu toe werd gedacht. Het is namelijk niet zo dat meer alcohol drinken staat gelijk aan meer veranderingen in het microbioom. Een ernstigere ontregeling van de darmflora staat ook niet meteen gelijk aan meer leverziekte. Deze studie helpt de onderzoekers vooral om nieuw onderzoek vorm te geven en de inzichten verder te verdiepen.

Chronisch alcoholgebruik is een belangrijke factor bij leverziekten en sterfte. Alcohol-gerelateerde leveraandoeningen zoals cirrose eisen elk jaar het leven vele Nederlanders. De negatieve invloed van alcohol op de dammicrobiota is één van de vele schadelijke effecten van alcohol. Het was tot nu toe een mysterie hoe dit precies in z’n werk ging, aangezien het grootste deel van de gedronken alcohol in de mond en de maag wordt opgenomen, en dus niet in de darmen.

Tot voor kort was het advies voor vrouwen om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken, terwijl dit bij mannen op twee lag. Inmiddels is men hiervan op basis van nieuwe inzichten teruggekomen en is het advies om helemaal niet meer te drinken als je gezondheid je lief is. Eerder dit jaar ontdekten wetenschappers nog dat slechts één glas alcoholische drank al genoeg is om de hersenen blijvend te veranderen. Het goede nieuws is dat alcoholvrij bier de laatste jaren bezig is met een flinke opmars en populairder is dan ooit!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.