Hoofdpagina » Nieuws » Alcoholvrij bier steeds populairder

Alcoholvrij bier steeds populairder

Alcoholvrij bier vindt in de EU steeds gretiger aftrek. In 2021 werd ongeveer 20% meer geproduceerd dan het jaar daarvoor. Na Duitsland en Spanje is Nederland de grootste producent van alcoholvrij bier. Steeds meer mensen kiezen voor alcoholvrij bier als gezonder alternatief voor bier met alcohol. Waar het advies voor alcoholhoudende dranken voorheen dagelijks maximaal 1 glas voor vrouwen en 2 glazen voor mannen was, is het advies vandaag de dag om helemaal geen alcohol te drinken. Volgens de cijfers wordt hier gehoor aan gegeven.

Volgens gegevens van het statistisch bureau Eurostat werd er in de Europese Unie het afgelopen jaar ongeveer 1,7 miljard liter bier met minder dan 0,5% alcohol geproduceerd. Een jaar eerder was dat nog iets minder dan 1,4 miljard liter. Afgelopen jaar produceerde Nederland ruim 202 miljoen liter alcoholvrij bier. Met 400 miljoen liter per jaar is Duitsland onmiskenbaar de grootste producent van alcoholvrij bier. Spanje kwam met 264 miljoen liter op de tweede plaats.

Het komt niet als een grote verrassing dat Nederland een belangrijke producent van bier zonder alcohol is, omdat Nederland al langer één van de topproducenten van bier met alcohol is. Gekeken naar de productie van alcoholhoudend bier staat Nederland op de vierde plaats in de EU. Van de EU-lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar waren, was Duitsland de grootste producent, met een productie van 7,5 miljard liter (23% van de totale EU-productie). Ongeveer een op de vier in de EU gemaakte alcoholische bieren heeft dan ook een Duitse herkomst. Polen en Spanje kwamen respectievelijk op de tweede en derde plaats met elk 3,7 miljard liter, goed voor 11% van de totale productie in de EU, en Nederland kwam op de vierde plaats met 2,5 miljard liter. 52% van het in de EU geproduceerde bier wordt in deze vier landen gemaakt. De totale hoeveelheid bier die in 2021 in de EU geproduceerd werd, bedroeg bijna 78 liter per persoon.

Hoewel het zeer positief is dat de consumptie van alcoholvrij bier de laatste jaren de lucht in schiet, is deze markt in vergelijking met alcoholhoudende bieren vrij klein. De bierproductie steeg in de EU vorig jaar met 3% ten opzichte van het voorgaande jaar tot 33,1 miljard liter. In vergelijking met alcoholvrij bier is de groei  gering te noemen.

In 2021 exporteerde Nederland 1,9 miljard liter alcoholhoudend bier, of 21% van de hele door de EU geëxporteerde hoeveelheid. Ons land is hiermee ‘s werelds grootste exporteur van bier. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn de voornaamste bestemmingen voor de Europese bierexport. Daar wordt meer dan 41% van al het bier dat de EU verlaat geconsumeerd (bronnen EurostatNu.nl).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.