web
statistics

Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag labonderzoek)

Begin 2016 heeft het Duitse milieu-instituut in München vastgesteld dat 14 populaire Duitse bieren de onkruidverdelger glyfosaat bevatten. Er zijn toen waarden gemeten tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater is in Nederland 0,10 microgram per liter. Dat is dus vrij ernstig, maar hoe zit het 20in Nederland? We hebben 31 biertjes uit de Nederlandse supermarkten naar een laboratorium gestuurd om het vast te laten stellen.

NVWA
Als reactie op de Duitse biertest heeft de Nederlandse NVWA in 2016 ook onderzocht hoeveel bier in de Nederlandse supermarkten glyfosaat bevat. Hun conclusie was dat iets meer dan een derde van het bier glyfosaat bevat. Helaas heeft deze organisatie de betreffende biermerken niet openbaar gemaakt. Omdat veel mensen graag bier drinken met een lage kans op de onkruidverdelger glyfosaat hebben wij deze test overgedaan en maken we de resultaten wel bekend.

Reinheitsgebot
Duits bier van het type pilsener mag eigenlijk niet meer bevatten dan gerstemout, water, hop en gist. Veel van de onderzochte bieren houden zich hier niet aan. Soms worden er tarwe, mais, maltose, suiker of hopextract gebruikt. Vooral tarwe brengt vaak glyfosaat met zich mee (1).

Hoe kan glyfosaat in het bier komen?
Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren, gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en daardoor de oogst sneller verloopt. Dit proces heet ook wel Crop dessication (23). Omdat het kort op elkaar gebeurt, is er geen tijd om het glyfosaat door de regen te laten wegspoelen. Daarnaast wordt ook bij de teelt van hop glyfosaat gebruikt (45). Met name goedkope biersoorten maken geen gebruik van bronwater, maar van kraanwater dat vaak uit oppervlaktewater bestaat (678). Oppervlaktewater bevat vaak ook glyfosaat. Ons bier kan dus via drie verschillende wegen met glyfosaat vervuild raken.

Volgens de overheid helemaal veilig
Volgens de autoriteiten is glyfosaat een veilige stof en is er geen reden tot paniek. Als we de medische literatuur induiken, dan blijkt dat niet alle wetenschappers hiervan overtuigd zijn (9):

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt glyfosaat ondertussen ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (10). Ook onafhankelijke wetenschappers die naar het beschikbare bewijs hebben gekeken, concludeerden dat glyfosaat op meerdere manieren in staat is om kanker aan te jagen bij mensen (11).
 • Italiaanse onderzoekers hebben dit jaar op basis van donaties nog eens goed gekeken naar het effect van glyfosaat (12). Ze gaven dagelijks een absoluut veilig geachte dosis glyfosaat aan ratten. Het bleek dat het middel zich opstapelde in hun lichaam. Zelf werden ze er niet ziek van, maar hun nakomelingen wel. De voortplanting, genen en darmbacteriën waren verstoord.
 • Glyfosaat blijkt volgens recente onderzoeken giftig voor de darmflora (1314).
 • Glyfosaat kan volgens onderzoekers de hormoonbalans verstoren (1516).
 • Er zijn studies waaruit blijkt dat glyfosaat het interne navigatiesysteem van bijen in de war brengt, waardoor ze massaal sterven (17).
 • De doorgaans zeer kritische website Factcheck.org heeft ook eens goed gekeken naar glyfosaat. Ze concluderen dat het pas schadelijk wordt bij hogere doseringen (18). Dat is zorgelijk, want de hoeveelheid glyfosaat in ons lichaam stapelt zich de laatste jaren steeds meer op. Bij sommige mensen is de hoeveelheid glyfosaat in het bloed de laatste jaren met meer dan 1000% gestegen (19). Deze trend is ook bij dieren zichtbaar (20).
 • Glyfosaat is niet alleen schadelijk voor dier en mens. Volgens een professor van de Wageningen Universiteit (WUR) zou glyfosaat verboden moeten worden omdat deze stof het bodemleven en ons water aantast (21).

Glyfosaat veilig?
Als we de brouwerijen en overheden mogen geloven is de hoeveelheid glyfosaat in bier te laag om een schadelijke werking te kunnen hebben. Volgens sommige onderzoekers is glyfosaat al giftig bij lage doseringen (22). Het middel wordt verkocht met het verhaal dat het slechts wat aminozuren blokkeert omdat het molecuul daarop lijkt. Dat is de reden dat de plant afsterft. Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is glyfosaat helemaal veilig. Ze komen tot dit oordeel op basis van geheime stukken die ze niet openbaar willen maken (23). Wat we wel weten is dat ze gebruikmaken van informatie van Monsanto zelf (24). De slager keurt dus z’n eigen vlees.

Het onderzoek
Voor de test hebben we contact opgenomen met vele laboratoria. Uiteindelijk bleek Eurofins de grootste en betrouwbaarste partij. Zij konden niet alleen testen op glyfosaat, maar ook op de afbraakproducten die ook een biologische werking hebben. We zijn naar verschillende Nederlandse supermarkten gegaan om daar alle biertjes te kopen van het type pilsener, vaak afgekort tot pils. Dit is het standaard bier met 5% alcohol dat wordt geschonken als je op het terras een biertje bestelt. De gele rakker met een witte kraag. Omdat dit het meest gedronken wordt, hebben we besloten om ons te beperken tot dit type bier. De meest gedronken pilseners en ook de huismerken van de grote supermarktketens hebben we meegenomen in de test. Ook het bier van de Lidl en Aldi zijn meegenomen in dit onderzoek. Uiteindelijk hebben we 31 pilseners laten testen.

In de volgende bieren uit de Nederlandse supermarkten zijn resten van glyfosaat gevonden:

1. Budweiser budvar
2. Swinckels
3. Bavaria
4. Schultenbrau
5. Warsteiner
6. Heineken
7. Oettinger
8. Bavaria alcoholvrij
9. Heineken alcoholvrij
10. Warsteiner alcoholvrij
11. Amstel
12. Jever Fun alcoholvrij
13. Alfa
14. Grolsch alcoholvrij
15. De Leckere Bio
16. Mongozo Bio
17. Urquell
18. Brouwers
19. Weihenstephaner alcoholvrij

De volgende bieren bevatten geen of minder dan een meetbare hoeveelheid glyfosaat:

20. Grolsch
21. Brand
22. Budels Bio
23. Hertog Jan
24. Jupiler
25. Amstel alcoholvrij
26. Budels alcoholvrij
27. Erdinger alcoholvrij
28. Palm alcoholvrij
29. Brouwers alcoholvrij
30. Gulpener UR Bio
31. Texels Skuumkoppe

Als je het uitgebreide rapport wilt inzien inclusief alle waarden en afbraakproducten van glyfosaat (AMPA) dan kun je dat hier downloaden:

Opmerkingen bij het onderzoek:

 • Het biertje met de meeste glyfosaat is Budweiser Budvar met een hoeveelheid van 8.10 µg/L glyfosaat. Het biertje met de minste hoeveelheid is Weihenstephaner met 0.60 µg/L. Als we uitgaan van een wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater van 0,10 microgram per liter, dan gaat het minst vervuilde biertje 6 keer over dit limiet en de meest vervuilde 81 keer.
 • Er blijken twee merken Budweiser naast elkaar te bestaan, te weten de Amerikaanse en een Tsjechische. In deze test is de Tsjechische Budweiser budvar getest (niet het Amerikaanse Budweiser lager).
 • De maximale waarden liggen een stuk lager dan de hoeveelheden die in de Duitse test zijn vastgesteld.
 • In 2016 maakte de NVWA bekend dat 11 van de 29 pilsjes in de supermarkt glyfosaat zou bevatten (25). Wij komen bijna op het dubbele aantal bieren uit die glyfosaat bevatten. Het valt op dat de NVWA gekozen heeft om de aantoonbaarheidsdrempel vrij hoog in te stellen. Of dit bewust gedaan is of dat hun meetapparatuur niet gevoeliger ingesteld kon worden is onbekend.
 • Het bier van Schultenbrau staat precies onder Bavaria als het om de hoeveelheid glyfosaat gaat. Schultenbrau wordt gebrouwen door BBH B.V., een dochteronderneming van Bavaria (26). Mogelijk dat er deels dezelfde grondstoffen worden gebruikt voor het bier.
 • Opvallend is dat er ook twee biologische bieren (De Leckere Bio 5% en Mongozo Bio 5% glutenvrij) glyfosaat bevatten. Dit zou eigenlijk niet mogen.

Dankwoord
Deze test is mede mogelijk gemaakt door donaties van de volgers van aHealthylife. Wij danken iedereen hartelijk die hieraan heeft bijgedragen! Hopelijk pakken de media dit op en worden producenten wakker geschud: we willen geen glyfosaat en bestrijdingsmiddelen in onze voeding!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

27 gedachten over “Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag labonderzoek)”

 1. Een prima manier om dit als burger zelf te onderzoeken, raar dat de overheid ons deze getallen niet wil laten weten. Maar eigenlijk zou je het willen weten van nog veel meer granen en groenten. Pasta, brood, patat, koekjes, die kan je nog meten per fabrikant. Maar van verse groenten wordt dit al een stuk moeilijker, die komen per dag van een andere regio / boer. Dat verklaard misschien ook de verschillen binnen het zelfde brouw concern. Hoe komen wij er achter welke bioproducten niet vervuild zijn met allerlei troep? Ja, een eigen moestuin of lokaal kopen bij iemand die je vertrouwd. Maar dat is lastig met onze Europese productie en distributie keten die uitgaat gaat de laagste prijs.

 2. zou een leuke ofspring kunnen hebben dit idee, mogelijk met donaties,
  gezondheidslab.nl of zoiets
  wat mensen die dat willen in staat stelt om giftige voeding te vermijden

 3. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten van de moestuintjes bij de mensen thuis, want naar mijn oordeel zal daar het meeste glyfosaat te vinden zijn, want als je ziet hoeveel glyfosaat er in de burgerij gebruikt word op hele kleine stukjes grond, dan weet je dat daar met een hele hoge overdosering gewerkt word met de glyfosaat!! Jammer dat daar nooit naar gekeken word door deze “onafhankelijke” onderzoekers ( helaas is het mode voor de onderzoekers om het gebruik “wie betaald bepaald het onderzoeksresultaat” gemeengoed geworden bij de “onderzoekers”… en volgens mij is er ook bij de omrekening een komma verkeerd geplaatst om het erger te maken…

 4. Beste mensen,
  Ik word elke keer helemaal raar van dit soort berichten. Vooral omdat er niets tegen wordt gedaan. We zouden de autoriteiten moeten waarschuwen. De afzonderlijke bierbrouwers met dit rapport om de oren slaan… De productie platleggen… Boetes…. Maar nee dat gebeurt alleen als een burger buiten de lijntjes kleurt..

 5. Laten we dan maar niet beginnen over het DON gehalte van biologisch graan. Dat is vaak namelijk zo hoog dat het zelfs niet voor veevoer geschikt is…

  • Aangezien schimmels van nature op gewassen voorkomen, kunnen ook biologische gewassen schimmelgifstoffen bevatten.
   Hoewel biologisch geteelde gewassen niet worden bespoten met schimmelbestrijdingsmiddelen, is de hoeveelheid schimmelgifstoffen in biologische producten niet hoger. De verklaring hiervoor kan zijn dat in de biologische landbouw gewassen worden gebruikt die minder gevoelig zijn voor schimmels. Verder wordt er geen kunstmest gebruikt, waardoor de graansoorten langere halmen hebben en het risico op besmetting door bodemschimmels kleiner is. Daarnaast produceren schimmels onder invloed van stress, bijvoorbeeld door de toepassing van schimmelbestrijdingsmiddelen, juist meer gifstoffen.
   Bron: Stichting Voedingscentrum Nederlan

 6. Als graanteler wordt ik niet goed van dit soort stemmingmakerij , gezwets zonder de praktijk onder ogen te willen zien.
  Nee , door glyfosaat verdort een gewas niet snel , integendeel , het werkt juist langzaam en als we het dan noodgedwongen nodig hebben gaat er één maal 3 liter op 10.000 m2.
  Het wordt gebruikt door graantelers in uitzonderlijke gevallen waarin tussen de rijpe planten nog teveel groene planten staan door een slecht groeiseizoen met opkomstverschillen na de zaai.
  Een gewas waarop glyfosaat is toegepast kan pas na de veiligheidstermijn worden geoogst en gaat dan naar de voersector , ik mág ( en wil ) het niet eens afleveren voor de consumptiesector als grondstof voor bier in het geval van gerst.
  En aangezien dat minder oplevert vermijden we dus liever het gebruik van dit middel op onze gewassen.
  Tip voor degenen die onbespoten willen eten , voorzie jezelf maar eens een jaar met een moestuin , dan snap je beter wat er bij komt kijken om voedsel te produceren.

  • Dit is pas gezwets. Als u deze troep gebruikt dan ga maar snel iets anders doen beste. En als u eigen woord na daad brengt dan drinkt u maar eens dagelijks een paar milligram van deze rotzooi en dan zien hoe u eigen gezondheid eruit ziet naar een jaartje. Ik vind dit gedoe met deze rotzooi gewoon mensen die geen verstand hebben van hoe de natuur waarlijk werkt en gewoon te lui zijn om degelijk natuurlijk voedsel aan de mand te brengen. Werk toch gewoon samen met de natuur en dan hebt u dit gedoe niet nodig maar O dat is weer teveel werk. Jeetje wat moet er in hemelsnaam veranderen in jullie hoofdjes om nu eens samen naar degelijke NATUURLIJKE oplossing te zoeken want dit is het niet hoor. Mensheid wordt zieker en zieker door dit achterlijk gedoe en jullie spelen het spel gewoon mee.

  • Beste Arie, jammer dat je zo’n bozige reactie achterlaat. Hoe komt het dat dit stuk dit bij je oproept?
   Verder verbaast het me dat je niet spreekt over de meetresultaten die meer dan voor zich spreken. Hopelijk denk je wel na over wat glyfosaat is en welke effecten het heeft. Welke rol wil jij hierbij spelen? Volgens mij ben jij iemand dit hierin een hoofdrol kan spelen. Toen goede of ten kwade. Als je levert aan de ‘voersector’ (om in jouw woorden te spreken), dan komt het toch ook in de voedselketen terecht via het dier wat het te eten krijgt en dit dier dan weer wordt gegeten door een mens?
   Overigens ben ik wel erg blij om te lezen dat je aangeeft dat mensen niet weten wat er bij komt kijken om graan te delen, dat is ongetwijfeld waar. Het zou mij aanspreken als je daarover wilt delen, de mogelijkheden en de onmogelijkheden en zeker als je natuurlijke middelen hebt waarmee kan worden gewerkt op het land (voor zover dat nodig is).

 7. Hoe zit het met Perlenbacher van Lidl , 1 van de meest verkochte halve liters .De 5% en de 7.9% zijn zeer favoriet .
  Jammer dat deze niet in de test voorkomen .

 8. @ KeZa: jouw reactie is pas gezwets. Tegenover feiten van een praktijkdeskundige Arie stel jij niets anders dan wat goedkoop gescheld vol arrogante maar misplaatste raadgevingen.

  • @Bert of moet ik zeggen Arie want nergens staat dat hij een praktijkdeskundige is :) en zoek eens op permacultuur en dan praten we verder. We moeten SAMENwerken met de natuur en niet TEGENwerken. Meer heb ik hier niet meer over te zeggen want alles wat u naar mij schrijft bent u zelf ook nog. Goede avond verder!

  • We hebben nog geen toestemming om de certificaten van het lab zelf te delen helaas. Hopelijk komt het nog, we zijn ermee bezig!

 9. Raar bericht, en er klopt geen hout van.

  De onderzoeksresultaten zijn niet zoals je een onderzoek doet. Dit zijn getallen in een excel geramd, niet verifieerbaar.

  Daarnaast, de werkelijke veilige limit is 0,3 mg per kg lichaamsgewicht. Ben je 80 kilo, kan je 24 mg aan glyfosaat veilig aan.

  Bovenstaand onderzoek gaat over microgram per biertje, dat is geen normale waarde om de veiligheid bij mensen mee te toetsen. Dat gaat per kg lichaamsgewicht.

  Van het slechtst geteste bier moet je dus 24000/8 = 3000 liter bier drinken

  Dan ben je ook dood, maar niet door glyfosaat.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Glyfosaat > voor mg per kg lichaamsgewicht

  • Glyfosaat in bier wordt altijd vermeld als mcg / L, het is een vloeistof. We hebben van het lab nog geen toestemming om de certificaten openbaar te maken. Mogelijk omdat ze voor de bierfabrikanten zelf ook de testen uitvoeren. Verder vind ik je bron naar Wikipedia niet zo sterk. Het lijkt erop dat je bovenstaand artikel helemaal niet hebt gelezen, want er zijn vele onderzoeken die concluderen dat glyfosaat ook bij een veilige dosis nadelige effecten kan hebben.

   • De standaard mg per kg lichaamsgewicht is overal te vinden, omdat het wikipedia is doet dat nog geen afbreuk aan dat dat de vastgestelde standaard is.

    Wat ik bedoelde met dat het geen gebruikelijke maat is, is dat het misschien wel gebruikelijk is om zo te testen, maar niet om daaruit te concluderen dat het veilig of onveilig is. Dat is namelijk per kg lichaamsgewicht.

    Tot op heden is het enige echt schadelijke in bier al gevonden, en dat is alcohol. De kans dat je daardoor kanker krijgt is vele malen groter dan door dat beetje glyfosaat

 10. oei, sommige mensen gaan hier in de actie/reactie…
  vooruit met de geit! Ga er wakker in staan ja,
  wat mij betreft is er maar een vorm van absolute eerlijke landbouw, en dat is de biologisch/dynamische…
  mooi gegeven: kosmisch BEWUSTZIJN, Steiner (heeft zijn naam mee) is/was een KEI!
  Het hart verbonden met het heldere DENKEN…
  Ja hoi Juglen…ik had gevraagd om er het biertje van ‘t Brouwerijtje in mee te nemen….helaas ja, maar goed te kiezen voor de meest gedronken biertjes…weet je waar je aan toe bent, zo mis ik ook Leffe…
  maar goed, dit is al heel mooi, DANK! Namaste………….

 11. Interessant onderzoek. Goed om het over inhoud te hebben. En jammer dat er emotioneel wordt gereageerd. Vooral als dat op de man wordt gespeeld en onaardig wordt lijkt me dat op deze plek niet passend. Dank voor je heldere verhaal Juglen.

 12. Beste,

  Kan ik goed geloven dat er pesticiden in de voeding zit. Als men vlug de granen of andere gewassen willen oogsten. SPUITEN MAAR!! GOE VERKEERD BEZIG!! BOERKES. Met het hoofd in het geld en de gewassen liggen in de winkel uitgeteld.

Reacties zijn gesloten.